Afroamerikkalainen musiikki/Afroamerikkalaisen musiikin tyylejä/Suomi-Reggae

Wikikirjastosta

Suomi-reggae[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen reggaemusiikki on noussut kukoistukseensa vasta 2000-luvulla. Reggae on kuitenkin pienemmissä piireissä saapunut Suomeen jo 1970-luvulla, eli samoihin aikoihin, kun se nousi suuren yleisön tietouteen muualla maailmalla. Yhtye nimeltä Soul Captain Band on ollut merkittävimpiä bändejä, joka on nostanut suomalaista reggaekulttuuria suuren yleisön tietoisuuteen. Kyseisestä yhtyeestä on tarkempaa tietoa tulevissa kappaleissa. Soul Captain Bandissa vaikuttavat vokalistit Jukka Poika ja Antti Nopsajalka ovat tunnetuimpia nimiä Suomen reggaekentällä. Helsingissä elää reggae-tanssikulttuuri, jota ylläpitävät useat yhtyeet ja artistit. Tosin lähes samat muusikot vaikuttavat joka bändissä ja kaikkien artistien taustalla. Esimerkiksi Jukka Poika vaikuttaa lukuisissa eri kokoonpanoissa, ja kokoonpanojen muutkin jäsenet ovat lähes samat bändistä riippumatta. Suomalaiset reggaepiirit ovat vielä suhteellisen pienet, ja toimivat käytännössä muutamien muusikkojen ja bändien voimalla.

Fi-reggae ry on suomalainen vuonna 2004 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on edistää reggae-musiikin kehitystä Suomessa. Yhdistys järjestää konsertteja ja tutustumismatkoja muun muassa Jamaikalle, ja levittää ja julkaisee alaan liittyvää aineistoa.

Tunnetuimpia reggaeartisteja ja yhtyeitä Suomessa ovat muun muassa Jukka Poika, Soul Captain Band, Kapteeni Ä-ni, Nopsajalka, Paarma, Raappana, Mike Thomas, Puppa J ja Bommitommi. Suomalaisista sound systemeistä edustavin lienee Komposti Sound, joka tekee paljon keikkoja reggae-tansseissa.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Reggae http://www.fi-reggae.com/

Jukka Poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukka Poika (s.1981) on yksi tunnetuimmista suomalaisista reggae-muusikoista. Jukka Poikaa on kehuttu jopa suomi-reggaen ykkösnimeksi, sillä artisti on vaikuttanut useissa eri kokoonpanoissa. Näitä ovat Soul Captain Band, Kapteeni Ä-ni, Jukkapoika ja Kompostikopla sekä Jukka Poika ja Jenkkarekka.

Jukka pojasta käytetään City-lehden artikkelissa "Viimeinen hippi" nimitystä "Suomi-reggaen sanansaattaja" (14/2007). Suomi-reggaen kautta kuuluisuuteen svenganneella nimellä ei ollut kuitenkaan nuoruusvuosinaan tietoakaan letkeästä reggaemaailmasta: Teinivuosien musiikkielämää olivat grungen sanansaattajat Nirvanasta Alice In Chainsiin. Kouluvuosien bändeissä myös suomipopin klassikot tulivat Jukka Rousulle tutuiksi. Torniossa vietetyt varhaisnuoruuden vuodet päättyivät, kun laman jälkimainingit veivät Jukka Rousun vanhemmilta talon ja tilukset alta. Kiinteistövälittäjä-äidin ja yrittäjäisän mukana perhe siirtyi v.1994 Torniosta Helsinkiin.

Muutto Torniosta Helsinkiin ei vaikuttanut mitenkään Jukka Pojan intohimoon musiikkia kohtaan: itse asiassa vuonna 1998 Jukka Rousu sai ensimmäisen kunnon kosketuksen reggaepiireihin, kun hän alkoi tehdä reggaebiisejä Tapiolan Aula-baarissa house-bändinä toimineelle yhtyeelleen. Kolme vuotta myöhemmin tämä samainen yhtye, Soul Captain Band teki debyyttilevyllään reggaesta valtavirralle tuttua musiikkia Suomessa. "Jokaiselle tulta"-levy nousi albumilistalla kuudennelle sijalle sekä Free Record Shopissa debyyttilevy komeili jopa ostetuimpana levynä muutaman viikon ajan. Soul Captain Bandin toiminnan lisäksi Jukka Poika on tehnyt sooloprojekteja ja kuulunut jo kerran mainittuihin reggaeyhtyeisiin Kapteeni Ä-ni, Jenkkarekka sekä Kompostikopla.

Nykyisin Jukka Poika tienaa vuodessa reilut 20 000 euroa: tulot koostuvat keikoista, levyjen myynnistä ja muista töistä. Keikkoja on artistin omien sanojen mukaan pari kuukaudessa. Levyjä ilmestyy kerran vuodessa ja ne myyvät tasaiseen tahtiin hyvin, noin 4000 kappaletta julkaisua kohden. Levyjen tekemisestä aiheutuvat kustannukset pysyvät myös hyvin pieninä, sillä kappaleet nauhoitetaan Jukka Rousun talon yläkertaan rakennetussa kotistudiossa. Studion varustukseen kuuluu analoginauhurin lisäksi kannettava tietokone, rumpusetti, kontrabasso, piano, sähköurut, kitaroita ja rytmisoittimia. Jukka Pojalla on selvät työskentelykriteerit liittyen levyjen tekoon tuottajan kanssa studiolla, mikä on varmasti vaikuttanut siihen, että Jukka Poika on valinnut kappaleidensa nauhoituspaikaksi omaan kotiinsa rakennetun studion. Seuraavassa hieman Jukka Pojan musiikin parissa työskentelyn filosofiaa:

Lainaus:

Laulajan koutsaaminen on ihan oma taiteenlajinsa, ja se on juuri se tuottajan taito joka saattaa tehdä hyvästä laulajasta loistavan - ainakin levyllä. Itse olen törmännyt enimmäkseen sellaiseen lähestymistapaan että laulaja laitetaan laulukoppiin, rytmi pyörimään ja sitten vaan äänitellään. Ilman lämmittelyjä, tunnelmaan jollain tapaa virittäytymistä tms. tehokeinoja. Laulusuoritusta saatetaan kommentoida esim. vikoja tai vahvuuksia esiin tuomalla, mutta harvemmin syvällisellä keskustelulla äänenkäytön tekniikasta ja dynamiikasta, sillä tuottajalla harvemmin on tästä kummoista (omakohtaista) kokemusta. Tietty jos artisti on tarpeeksi itsevarma ja kokenut, tällainen opastaminen ei ole ihan niin merkityksekästä. Mutta kyllä osaava tuottaja saa aina laulajan kuulostamaan paremmalta, tavalla tai toisella. Jukka Poika [1]

Lisätienestiä Jukka Poika saa äänisuunnittelutöistä. Ketonen & Myllyrinne-sketsisarjan tunnusmusiikki on syntynyt reggae-artistin kynästä. Jukka Poika on myös tehnyt Tiskipekan kanssa elokuvateatterien liialliselta auringonotolta varoittavan tiedotteen tunnusmusiikit. Tiskipekan kanssa Jukka Poika on myös tehnyt muutamia duokeikkoja. Jukka Pojan tunnetuimpia kappaleita on muun muassa nykyajan laihuusihanteeseen kantaaottava kappale Pläski.

Vaikka Jukka Pojalla on riittänyt töitä hänen singahdettua kuuluisuuteen ensin Soul Captain Bandin ja sittemmin muiden kokoonpanojen kautta, hän sanoo silti olevansa perheensä etusijalle laittava heppu, "perhemies".

Jollain tavalla Jukka Pojan voisi sanoa toteuttavan omassa elämässään rastafarien ideologisia periaatteita, joista on kerrottu edellä: Hän asuu perheineen sadan neliön hirsitalossa Bromarvin kunnassa, josta on 30 kilometriä Tammisaareen ja 90 kilometriä Kirkkonummelle. Jukka Poika vaimoineen kasvattaa laajalla piha-alueellaan kasviksia ja noudattaa kasvisruokavaliota. Tosin hän sanoo, ettei kasvissyönti ole ideologinen valinta, samoin kuin ei päätös alkoholin käytön lopettamisesta. Vaikka Jukka Poika on nykyisin siis absolutismin tiellä, hänen on sanottu käyttäneen kannabista sävellystyössään. Itse artisti toteaa tähän, että polttelu ei kenellekään kuulu, eikä se aiheuta artistin omassa elämässä hankaluuksia. (City-lehti 14/2007)

Jukka Poika on etsinyt myös vaihtoehtoista elämänmallia musiikkibisnekseen. Jenkkarekka -äänitteen johtajana hän on kehittänyt luomumenetelmän nettipiratismin torjuntaan: Jukka Poika on kehittänyt itsepalveluperiaatteella toimivan download-kaupan kotisivuilleen, joilta voi ladata julkaistuja mp3-singlejä maksamalla tietyn maksun julkaisijan tilille. Jukka Poika on myös pyrkinyt omien cd-julkaisujensa kohtuullisella hinnoittelulla ajamaan sekä artistien että kuluttajien etuja. Musiikin kuluttajien julkinen syyllistäminen liittyen laittomaan musiikkitiedostojen lataamiseen ei Jukka Pojan mielestä johda mihinkään.(ks. http://www.belides.fi/jukkapoika/index.html)

Lähteet: http://www.city.fi/artikkeli/Viimeinen+Hippi/2372

http://www.belides.fi/jukkapoika_tiskipekka/index.html

http://www.belides.fi/jukkapoika/index.html

http://www.fi-reggae.com

http://www.wikipedia.org/wiki/Jukka_Poika

http://www.youtube.com/watch?v=IkHbON2jF70

Jukka Poika ja Jenkkarekka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös Kompostikopla-nimellä toiminut Jukka Poika ja Jenkkarekka on toiminut vuodesta 2004 nykyisellä kokoonpanollaan reggae-henkisenä yhtyeenä. Dub- ja reggae-suuntainen Kompostikopla-yhtye ehti sitä ennen julkaista yhden pitkäsoiton (Jukka Poika ja Kompostikopla, 2003) sekä muutaman singlen. Kompostikoplan kappale Nätti edustaa tyypillistä letkeää Jukka Pojan tuotantoa. Jukka Poika ja Jenkkarekka kokoonpanolta ovat puolestaan ilmestyneet pitkäsoitot Vapautunut viihdyttäjä, Apajilla, Äänipää, sekä useita singlejä. Muun muassa kappale Soita se uudestaan on noussut Jenkkarekan pidetyksi kappaleeksi.

Jukka Pojan lisäksi edellämainittuun yhtyeeseen kuuluvat Sandra Rousu (taustalaulu), Elina Katajamäki (taustalaulu), Didier Selin ("Kultakorva", koskettimet, lyömäsoittimet), Seppo Paarma (kitara, lyömäsoittimet), Jukka Kiviniemi ("Jukkis", basso), Joakim Bachman (rummut).


http://fi.wikipedia.org/wiki/Kompostikopla

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Poika_ja_Jenkkarekka

http://www.jenkkarekka.fi/

http://www.youtube.com/watch?v=vVijakUJrzs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=W1MBCZ_EoTU&feature=related


Soul Captain Band[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soul Captain Bandin, helsinkiläisen reggae-orkesterin, perustivat vuonna 1997 yhtyeen silloinen ydinryhmä Seppo Salmi ("Seppo Paarma" kitaristi), Tommi Tikkanen ("Bommitommi" kosketinsoittaja) Jori Hulkkonen (kitaristi), Kari Hulkkonen (basisti) ja Jukka Rousu ("Jukka Poika" laulaja). Rumpalit vaihtelivat ajoittain. Lähes samalla kokoonpanolla yhtye on toiminut myös nimellä Ylivoima (Pelle Miljoonan Todistaja-levyllä vuonna 2002), lastenyhtye Paukkumaissina, sekä Sound Explosion Band:ina (vuodesta 2007 eteenpäin). Jukka Poika jätti yhtyeen vuonna 2002.

Vuonna 1999 SCB julkaisi neljällä kappaleella varustetun omakustanne EP:n. Loppuvuodesta 2001 yhtye julkaisi varsinaisen debyyttialbuminsa Jokaiselle tulta, jonka ensimmäinen raita on kappale Hypnoosiin. Huhtikuussa 2004 ilmestyi levy Tanssijan valinta, jonka pohjat yhtyeen ydinryhmä sai äänitettyä kahdessa päivässä. Tällä levyllä kuullaan mm. ska:ta, perinteistä tummaa jamaikalaistunnelmaa englanniksi, ja myös ranskaksi, sekä majesteettisia torvisektioita.

Yhtyeen muut jäsenet: Antti Hakala ("Antti Nopsajalka" laulu), Papa Zai, Momo Cat, Jyri Sariola, Reino Nordin ("Bongo Rhino, lyömäsoittimet) Erno Haukkala, Eero Savela, sekä Antti Kana (saksofoni). Kun yhtye on viettänyt hiljaiseloa, vokalistit ovat julkaisseet soololevyjä.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Soul_Captain_Band

http://www.wolfgangrecords.com/fin/artistit/soulcaptain.html

http://www.belides.fi/nopsajalka/index.html

http://www.youtube.com/watch?v=F92iT8yVm6s

Kapteeni Ä-ni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Ä-ni oli Jukka Pojan, sekä Nopsajalan vuonna 2000 perustama yhtye, joka yhdisteli reggae-, dub-, ragga-, sekä hip hop-tyylejä. Nopsajalka tunnetaan Kapteeni Ä-nen lisäksi Soul Captain Bandin, Tulenkantajan ja Ritarikunnan levyjen laulajana sekä vaikuttajana Ghetto Blaster Soundin keinuvien rytmien takana. Bommitommi, eli Tommi Tikkanen, on ollut myös mukana Kapteeni Ä-ni-yhtyeen keikoilla miksaajana, sovittajana ja tuottajana yhtyeen levyillä. Hänet tunnetaan mm. lukuisten artistien albumien sekä yksittäisraitojen tuottajana ja miksaajana, Komposti sound systemin dj:nä sekä radiotoimittajana Radio Helsingin Kompostiradio - ohjelmassa.

Kapteeni Ä-ni Yhtye julkaisi yhden albumin (Parhaat-cd, 2002) sekä useita lyhyempiä nauhoituksia. Kokoonpanon tunnetuimpia kappaleita on paljon radiosoitossa ollut Rullaan. Yhtye lopetti toimintansa viimeiseen keikkaansa kesällä 2003.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kapteeni_Ääni

http://www.belides.fi/nopsajalka/index.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tommi_Tikkanen

http://www.youtube.com/watch?v=-oMjuCu7vng&feature=related