Digikuvaus/Välineet ja tekniikka

Wikikirjastosta

Kamerat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digipokkarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digikamerat ovat saaneet voiton harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa. Kameroiden hinnan laskiessa myös kirjavuus laitekannassa lisääntyy ja kameramallit vanhenevat nopeasti. Vuosi sitten ostettu kamera on nyt ilman kaupallista vaihtoarvoa. Koska hinnat ovat romahtaneet nopeasti ja uusia tekijöitä on ilmaantunut kamera-alalla, on myös paljon huonolaatuisia kameroita liikkeellä. Kannattaa siis olla tarkkana valitessaan kameraa.

Kameran tärkein ominaisuus kuvan kannalta on objektiivi, koska valo menee sen läpi ja kuva muodostuu kennolle sellaisena kuin objektiivi kykenee piirtämään. Isoon objektiiviin on helpompi valmistaa laadukkaat linssit. Objektiivin kautta valo menee valoherkälle kennolle, joka muodostuu pisteistä eli pikseleistä. Jo 3 miljoonan pikselin kamera käy hyvin normaalikuvauksiin. Kuva on tässä vaiheessa vielä mustavalkoinen, lopulliset värit tuotetaan monimutkaisten laskennallisten prosessien avulla. Tässä jotkut valmistajat ovat parempia kuin toiset.

Kokeile otetta kamerasta, saatko pidettyä hyvin kiinni, ihan pieni ei ole paras tässä suhteessa. Iso nestekidenäyttö helpottaa kuvaamista ja kestävä akku säästävät hermoja. Salamat ovat usein pikkupokkareissa teholtaan ja säädettävyydeltään kelvottomia. Joissakin tilanteissa niitä kuitenkin kannattaa käyttää.

Älä hurmaannu digitaalisista kikoista, esim zoom, joita mainoksissa mielellään esitellään. Ne voidaan tehdä paremmin kuvankäsittelyn avulla jälkikäteen. Kuvanvakain ja laadukas hämäräkuvausohjelma sen sijaan helpottavat kuvaamista.

Digitaaliset järjestelmäkamerat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmäkameran etuna on objektiivin vaihtomahdollisuus sekä monipuolisemmat säädöt. Myös objektiivin laatu on yleensä parempi johtuen linssien suuremmasta koosta. Perinteisillä kameramerkeillä on usein mahdollisuus käyttää myös aiempien kamerasukupolvien objektiiveja. Tämä tuo tietysti lisää mahdollisuuksia ja mahdollisuuden hankkia käytettyjä objektiiveja.

Muistikortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistikortti kannattaa olla heti aluksi riittävän suuri. Kortin suuruus määräytyy kameran suurimmasta tarkkuudesta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että parhaalla laadulla otettu kuva vie 3 miljoonan pikselin kameralla vajaan megatavun. Käytössä kortille olisi hyvä mahtua vähintään sata kuvaa, joten 128 megatavun kortti olisi riittävä. Vastaavasti 6 miljoonan pikselin kameralla riittäisi 256 megatavua.

Jalustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalustan käyttäminen on aina suositeltavaa, kun kuva on vaarassa tärähtää. Kevyelle digipokkarille käy kevyt jalusta. Painosta ei toki ole haittaa kuvatessa, vaan kuljettaessa. Edullisten kameroiden jalustakierre on usein muovia ja siksi jalustaa ei kannata ruuvata liian tiukkaan. Markkinoilla on myös pieniä pöytäjalustoja. Usein halvemmat kamerat ovat herkempiä tärinälle. Laadukkaissa kameroissa on esimerkiksi kuvanvakain.

Hätätapauksessa jalustaksi käy esim. hernepussi johon kameran voi upottaa. Jos kohde ei liiku on myös mahdollista asettaa kamera tuen päälle ja käyttää itselaukaisinta.