Ihmisen sukupuoli

Wikikirjastosta

Sukupuolen määrittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen sukupuolta on perinteisesti määritelty mieheksi tai naiseksi ulkoisten sukuelinten mukaan. Juridinen sukupuoli määritellään Suomessa, kuten muissakin maissa syntymän jälkeen sukuelinten muodon perusteella. Vaikka suurin osa syntyvistä lapsista voidaan jaotella sukuelinten perusteella poikiin ja tyttöihin, anatomisesti ei-tyypillisiä poikia ja tyttöjä syntyy noin yksi 1500-2000 lapsesta [1].

Sukupuolen määrittäminen vain genitaalien perusteella ja ainoastaan mieheksi tai naiseksi johtaa ongelmalliseen tilanteeseen, koska sukupuoli on monimutkainen kokonaisuus uros-naaras janan variaatioita geneettisen, kromosomaalisen, anatomisen, hormonaalisen, sosiaalisen ja psygologisen sukupuolisuuden tasoilla[2]. Vaikka sukupuoli näyttää jakautuvan melko tasaisesti tyypillisiin miehiin ja naisiin, miljoonat ihmiset eivät ole biologisesti ja sosiaalisesti vain toista sukupuolta. Arviolta jopa 2 % ihmisistä on biologisesti molempia sukupuolia[3], joten arviolta 140 miljoonaa ihmistä ei biologisesti tarkasteltuna sovi viralliseen kahden sukupuolen määritelmään. Koettu sukupuoli voi olla tätäkin monimutkaisempi ilmiö, koska on paljon ihmisiä, jotka kokevat itsensä sukupuolettomaksi tai muun sukupuoliseksi.

Sukupuoliraja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukupuolta on määritelty mieheksi ja naiseksi, vaikka sukupuolen määritelmä on väistämättä biologian näkökulmasta epämääräinen. Ihminen voi olla kromosomaalisesti nainen ja näyttää kehollisesti tyypilliseltä mieheltä ja toisin päin. Vaikka sukupuolen biologinen raja voidaan löytää sukusoluista (munasolu ja siittiösolu), tämäkin raja on biotekniikan myötä kadonnut, koska on löydetty keino kahden uroksen lisääntymiseen keskenään[4]. Sukupuolirajaa ei siksi voida määrittää muutoin kuin sopimuksena.

Jokainen ihminen on kehollisesti nainen ensimmäiset kolme raskauskuukautta ja jokaiselle kehittyy uroksen ominaisuuksia enemmän tai vähemmän. Y kromosomi käynnistää yleensä kivesten kehittymisen, mutta ei aina, ja kivekset voivat kehittyä myös ilman Y kromosomia. Tyypillisen naisen keho tuottaa jonkin verran yleensä mies-sukupuolen testosteroni-hormonia ja samoin Y-kromosomin vaikutus voi vaihdella tyypillisen mies-sukupuolen edustajilla 0-100 välillä. Sukupuoli voi myös muuttua elämän aikana – Y kromosomin vaikutus voi heikentyä[5] tai uroksen ominaisuudet voivat kehittyä vasta 12 vuoden ikäisenä [6].

Sukupuolirajaa on pyritty rakennettu keinotekoisesti useimmissa kulttuureissa ja sen ylittämisestä rangaistaan yhä monissa maissa. Vasta vuonna 2011 poistettiin mielisairauksien tautiluokituksesta transvestismi, eli pukeutuminen 'vastakkaisen sukupuolen' vaatteisiin[7]. Sukupuoliristiriidan hoitoja hakevat määritellään edelleen mielisairaiksi, vaika kansainvälinen lääkäreiden järjestö on ottanut vuonna 2015 kannan, ettei sukupuoliristiriidan kokemus ole mielisairaus [8]. (Trans)hoitojen ehtona on useimmissa maissa myös pakotettu sterilointi [9]. Tanska on ensimmäisenä maana maailmassa hyväksynyt lain, jolla mielisairausluokittelu tullaan poistamaan vuoden 2017 alussa[10][11]. Lain tavoitteena on painostaa myös WHO:ta poistamaan sukupuolen ristiriitaan hoidettavien ihmisten mielisairausluokittelu.

Sukupuolen mukaan rajataan ihmisiä joka naisiksi tai miehiksi vaikkei biologia eikä sosiaalinen sukupuolen määrittely tue tätä rajanvetoa. Monissa urheilulajeissa, poliittisissa- sekä harrastusryhmissä sukupuoleen perustuva rajaaminen ei siksi ole juridisesti pätevä, jos jokaisella ei ole itse oikeutta määrittää sukupuoltaan. Samasta syystä avioliiton määrittäminen vain miehen ja naisen väliseksi on juridisessa mielessä kestämätön.

Sukupuoli ja sukupuolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska sukupuolen ominaisuudet vaihtelevat geneettisen, kromosomaalisen, anatomisen, hormonaalisen, sosiaalisen ja psygologisen sukupuolisuuden tasoilla, sukupuolen käsite on väistämättä epämääräinen ja siksi sukupuolen sijaan tarkempi termi olisi sukupuolisuus – miehekäs tai naisellinen sanat kuvaavat sukupuolisuuden ominaisuutta ilman, että sukupuolta yritettäisiin lokeroida keinotekoisesti. Samasta syystä transsukupuoli ei ole määritelmänä oikea, koska trans -sanalla viitataan yleensä rajan ylittämiseen. Sukupuolten välinen raja onkin ainoastaan sosiaalinen konstruktio, jolla ei ole juridisesti kestävää pohjaa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] How common is intersex?, Intersex Society of North America
  2. [2]YLE, Prisma Studio
  3. [3] How sexually dimorphic are we? Review and synthesis
  4. [4] New Research Shows a Way Gay Couples Could Have Children Using Their Own DNA
  5. [5] Wikipedia, Human Y chromosome
  6. [6] The Boys Who Only Develop A Penis When They Hit The Age Of 12, IFL Science
  7. [7] ICD-10-tautiluokitusta päivitetään - sadomasokismi poistuu listalta, Terveysportti
  8. [8] WMA Statement on Transgender People
  9. [9] Miksi transsukupuolisilla ei ole oikeutta vanhemmuuteen?, YLE
  10. http://www.pinknews.co.uk/2016/05/13/denmark-will-no-longer-treat-transgenderism-as-a-mental-illness/
  11. http://www.theguardian.com/society/2016/jun/01/denmark-to-declassify-being-transgender-as-mental-disorder

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]