Linux/Fedoran asennus

Wikikirjastosta
Fedora 22:n GNOME-työpöytä.

Fedoran asentaminen tapahtuu seuraavasti:

Valmistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lataa Fedoran asennustiedosto netistä. Fedoran kotisivu löytyy osoitteesta getfedora.org. Suomalaisille sopiva latauspaikka on myös Funetin peilipalvelin.

Sopiva ISO-tiedosto ladataan omalle koneelle ja poltetaan DVD:lle. Polttamisessa on käytettävä poltto-ohjelman toimintoa, jossa muutetaan levykuva toimivaksi levyksi, esimerkiksi levykuvan polttotoiminto (disk image).

Asentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokone käynnistetään asennuslevy sisällään. Asennusohjelma käynnistetään painamalla ENTER, kun käynnistysvalikko tulee esiin. Mikäli mitään Fedoran asennuksesta viittaavaa ei ruudulle ilmesty, tarkista, lukeeko tietokone CD-asemaa lainkaan käynnistyksen yhteydessä. Ominaisuutta voi säätää tietokoneen BIOS -ohjelmassa, jonne pääsee tavallisesti painamalla ESC, DELETE, F1 tai F2 -näppäintä 1-3 sekunnin kuluttua virran kytkemisestä tietokoneeseen.

Fedoran asennusohjelma käynnistyy graafisessa tilassa ja on hyvin suoraviivainen. Tavallisesti asennus onnistuu klikkaamalla hiirellä SEURAAVA-näppäintä viisi tai kuusi kertaa tai vain painelemalla ENTERiä. Asennusohjelma ei tee mitään muutoksia järjestelmään ennen kuin viimeinenkin asennusohjelman välilehti on käsitelty. Asennusruutujen välillä voi siis liikkua vapaasti ja varsinainen asentaminen alkaa vasta, kun kaikki on selvää.

Lopuksi asennusohjelma ilmoittaa, että asentaminen voidaan aloittaa. Hyväksy ilmoitus ja puolen tunnin kuluttua Fedora on valmiina käynnistettäväksi ensimmäisen kerran.

Asentamisen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä käynnistyskerralla asennusohjelma vaatii vielä muutaman askeleen, joista pääkäyttäjän salasana vaatii pakollista reagointia. Anna salasana, jonka haltijalla on koneeseen kaikki oikeudet. Halutessasi voit samalla luoda muitakin käyttäjiä, käytännössä on erittäin suositeltavaa luoda itselle oma käyttäjätunnus, joka on eri kuin pääkäyttäjä. Näin et pääse vahingossa tai tietämättäsi vahingoittamaan käyttöjärjestelmää.

Tämän jälkeen voit kirjautua järjestelmään omalla tunnuksellasi. Fedorassa on mukana valmiiksi monia tarpeellisia ohjelmia, kuten selain (Firefox), toimisto-ohjelmisto (LibreOffice), kuvankäsittely (GIMP), sähköposti (Thunderbird) ja muutama tuhat muuta ohjelmaa.

Päivittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fedoran päivittäminen tapahtuu klikkaamalla oikeassa yläkulmassa ajoittain huomiota kaipaavaa punaista kuvaketta. Päivittämiseen tarvitaan pääkäyttäjän salasana ja se päivittää käyttöjärjestelmän lisäksi myös pakettivalikoimasta löytyvät sovellusohjelmat. Myös nettiselaimet vaativat uusien lisäosien asentamista. Kun surffailet, tulee usein kehotus puuttuvien plug-inien (lisäpalikoiden) asentamiseen. Linuxiin ei tosin vieläkään saa kaikkien Windows-multimediaformaattien toisto-ohjelmia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]