Mobilemail ja SMS

Wikikirjastosta

Mobilemail ja SMS eli sähköpostiviestin muuttaminen puhelimella vastaanotettavaksi tekstiviestiksi. Tämä kirja kertoo yksityiskohtaisesti tästä tekniikasta.

Johdanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käymme ensin läpi alkutietoutta käytettävistä tekniikoista. Tekstiviestit ovat puhelimella vastaanotettavia lyhyitä viestejä, joita lähetetään matkapuhelinverkossa tyypillisesti matkapuhelimesta toiseen. Viestit välitetään tekstiviestikeskuksen kautta, joka pitää viestin tallessa, kunnes kohdematkapuhelin on taas verkossa. Tekstiviestit synnyttivät täysin uudenlaisen kulttuurin 1990-luvun lopulla.

Ensimmäinen tekstiviesti uskotaan lähetetyn joulukuussa 1992 tietokoneelta matkapuhelimeen Vodafonen GSM-verkkoon Iso-Britanniassa. Suomessa tekstiviesti tuli käyttöön vuoden 1994 aikana, mutta ensin vain verkosta puhelimeen päin. Vuonna 1995 saattoi myös puhelimesta näppäillä tekstiviestejä.

Toinen tekniikan tärkeä asia on sähköpostiviesti, joka lisää viestintävälineenä jatkuvasti suosiotaan. Yhä useammat tietokoneen käyttäjät siirtyvät lähettämään viestinsä tietoverkkojen kautta. Sähköposti on nopea ja helppo tapa tavoittaa vastaanottaja. Sähköpostia välitetään SMTP-protokollan avulla. Sähköposti on nopea, edullinen ja vaivaton viestintätapa.

Sovelluksella, jota tässä artikkelissa käytetään esimerkkinä on rajoitetut käyttöoikeudet, joten artikkeli ei kerro yksityiskohtaisia teknisiä tietoja tekijänoikeussyistä. Sen sijaan dokumentissa esitellään lyhyesti yllä mainitun toiminnon toimintaperiaate ja kaavio yhden viestin lähettämisestä aina sähköpostiviestistä (e-mail) kännykän sms-viestiksi. Tämä artikkeli sisältää yleisluontoisen kuvauksen GSM–verkon ja internet–verkon välisestä vuorovaikutuksesta yhden sovelluksen näkökulmasta.

Sähköpostiviestin lähetys mobilemail-palvelimelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on yleiskuvaus siitä, kuinka sähköpostiviesti lähtee eteenpäin, kun Vastaanottaja tai To –kenttään kirjoitetaan puhelinnumero@mobiilimaili.pääte. Ja Aihe tai Subject –kenttään kirjoitetaan haluttu teksti eli lähetettävä viesti.

Muuttaminen tekstiviestiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköposti siirtyy mobilemail Linux –palvelimeen, jossa palvelin vastaanottaa sähköpostiviestin Vastaanottaja-sarakkeesta lähetettävän numeron, ja Aihe-sarakkeesta viestin sisällön. Linux-palvelimessa ajetaan Send-ohjelma, joka:

  • Erottelee sähköpostista lähettäjän ja muuttaa sen merkkitiedoksi.
  • Erottelee Vastaanottaja–kentästä Puhelinnumero@mobiilimaili.pääte puhelinnumeron. (Huom! Tämä on esimerkki tiedon paloittelusta, ei oikean sähköpostiosoitteen syntaksi)
  • Erottelee Aihe-kentästä viestin sisällön
  • Ajaa Send–ohjelman, joka ottaa yhteyden Soneran WGATE:iin

Tämän jälkeen Send-ohjelma vie sähköpostista riisutut tiedot Soneran WGATE:iin normaalia TCP/IP-protokollaa käyttäen.

Katso kuva 2.


Koska sovellus on uusi, tietyistä sähköpostiohjelmista lähettämällä ilmenee ongelmia. Jossakin matkalla viesti saattaa ottaa mukaan tunnistamattomia merkistöjä ja viestin sisältö sotkeutuu koodimerkistöksi, koska Linux-palvelimen erotin ei toimi kaikkien sähköpostiohjelmistojen kanssa yhteen. Periaate kuitenkin sopii niihin tarpeisiin, joihin tämä sovellus on tarkoitettu.


Tiedon siirtyminen GSM–verkkoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WGATE ottaa vastaan Linux-palvelimen lähettämät tiedot kuten normaalista matkapuhelimesta lähetetyn tekstiviestin, ja lähettää tiedot edelleen tekstiviestipalvelimelle, SMSC:lle eli Short Message Service Centerille. Katso kuva 3.


SMSC taas lähettää tiedon eteenpäin MSC:lle(MSC ohjaa operaattorin hallinnassa olevaa GSM-verkkoa) ja tämä välittää tiedot BSS:lle (Base Station Subsystem), joka välittää SMS:n eli tekstiviestin halutulle puhelimelle. Tekstiviestissä lukee lähettäjän sähköpostiosoite ja viesti. Toisin päin sovellus ei toimi, eli tekstiviestiä ei voi lähettää vastauksena sähköpostiin, koska numero, joka näkyy lähettäjän tiedoissa matkapuhelimessa, on lähetyspalvelimen luoma eikä sillä ei ole mitään fyysistä vastinetta.(Granlund, s.158 - 159)


Käyttötarkoitus ja välineitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellä esitelty sovellus on tarkoitettu yksittäisen yrityksen sisäiseen käyttöön, ja näin ollen tässä artikkelissa ei voida paljastaa teknisiä yksityiskohtia.

Käyttötarkoitus on lähettää salaiseksi tarkoitettuja tietoja sähköpostin välityksellä, esimerkiksi VPN (Virtual Private Network) -tunnuksia ja salasanoja.

Sovellusta käytetään, koska GSM-verkon välityksellä tapahtuva tiedonsiirto on turvallisempaa kuin suora tiedon välittäminen sähköpostilla. Lisäksi tiedonsiirtokapasiteettia ei tarvita kovinkaan paljon yllä mainitun tehtävän hoitamiseen. SMS riittää tähän tarpeeseen mainiosti ja käyttöliittymänä sähköpostiohjelmisto on tietyissä tilanteissa näppärämpi kuin suora SMS-lähetys GSM-puhelimesta.

Muitakin välineitä tämäntyyppiseen toimintaan on olemassa, kuten tietokoneelle asennettava WSEND-ohjelmisto, joka keskustelee suoraan WGATE:n kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suulliset lähteet:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haastattelu: Janne Lilja, Oy Multimedia Masters Ltd. Haastattelija: Tommi Kemppi 15.3.2005.

Kirjalliset lähteet:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Granlund, Kaj 2001. Langaton Tiedonsiirto. WS Bookwell. Porvoo.

Sähköiset lähteet:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sendmail v.8.9. Viitattu 24.4.2005. Url: http://econo.hamk.fi/unix/sendmail.htm