Polkupyörän huolto ja korjaus/Polkupyörän ajovalot

Wikikirjastosta

Mikäli ajelee hämärällä tai pimeällä ovat ajovalot pakollinen osa pyörää sekä valaisemaan tietä että merkkivalona muille tiellä liikkujille. Karkeasti valot voidaan jakaa kahteen pääryhmään: ne millä näkee ja ne millä edes näkyy. Teknisen toteutuksen kannalta taas löytyy vaikka jako dynamovalaisimiin sekä paristo- tai akkukäyttöisiin lamppuihin.

Pyöriin on saatavilla myös punaisia (paristokäyttöisiä) takavaloja. Tällä sivulla käydään läpi muutamia seikkoja liittyen erilaisiin valoihin ja neuvotaan myös asennuksessa. Varsinkin paristokäyttöiset valaisimet ovat todella helppoja asentaa mukana tulevien ohjeiden avulla.

Valon väristä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muista, että punainen saa osoittaa vain ja ainoastaan taaksepäin. Tämä on pyöräilijän turvan takia erittäin tärkeää! Taaksepäin osoittava punainen valo taas on hyvinkin hyödyllinen liikenteen seassa. Nykyään on reppuun tms kiinnitettäviä paristokäyttöisiä polkupyörän takalamppuja.

Eteenpäin osoittava valo tulisi olla kirkas/valkoinen, mutta pieniä sävyjä, etenkin keltaista, kelpuutetaan.

Dynamo- ja paristokäyttöiset ajovalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PERINTEINEN DYNAMOVALO koostuu (eturenkaan yhteyteen) asennettavasta dynamosta sekä lampusta. Rengas pyörittää pyöriessään dynamoa.

(dynamossa olevaa akselia, jossa on kiinni kestomagneetti. Magneetin ympärillä on kuparilankakäämit, joihin indusoituu sähkövirta magneettikentän muuttuessa (ts. magneetin pyöriessä). Käämeistä virta johdetaan sähköjohtoa pitkin käyttöön)

Dynamoja on kahdenlaisia: vanhentuneita erikseen etuhaarukkaan asennettavia (rengasta hankaavia) ja nykyisiä napadynamoja (missä dynamo on rakennettu etunavan sisään).

Dynamolampun etuja

  • Paristoja tai akkuja ei tarvita, huoleton toimiessaan (ja miksei toimisi).
  • Paristot eivät lopu kesken matkanteon.


Dynamolampun haittoja

  • Valon kirkkaus riippuu pyörän vauhdista, hitaammin ajettaessa valo himmenee kelvottomaksi. Pysähtyessä sammuu kokonaan, esimerkiksi risteykseen tultaessa. Useimmissa ei ole erikseen akkua tätä varten joka jaksaisi polttaa lamppua hetken aikaa pysähtymisen jälkeen.
  • Koska dynamo ottaa voimansa pyörän liikkeestä, se tekee polkemisesta aavistuksen raskaampaa. Tätäkin tosin on korjattu napadynamoissa, joissa on pienempi kitka.
  • Jos jostain syystä haluaa tehdä yöstä päivän ja tarvitsee todella paljon tehoa ei dynamosta välttämättä riitä sitä tarpeeksi.

PARISTO- JA AKKUKÄYTTÖISET VALOT ovat syrjäyttäneet dynamolamppuja. Lampuissa käytetään joko kirkkaita halogeenipolttimoita tai nykyään yhä useammin LED-valoja, joiden virrankulutus on vähäisempi. Joissain malleissa on sekä halogeeni- että LED-valo, joista voi valita haluamansa käyttöön kytkimellä. Paristokäyttöinen valaisin on helppo asentaa pyörän ohjaustankoon. Useissa malleissa kiinnitys tapahtuu käsin ruuvattavalla lanpun rungossa olevalla renkaalla, jolloin irrotus ja kiinnitys tapahtuu helposti. Erinomainnen hinta/laatu suhde (erittäin kirkas valo/huomattavan pitkä akkukesto myös käyttämättömänä) on Asakitt Power Beam malli. Toiset käyttävät päähän kiinnitettäviä lamppuja myös pyöräillessä. Silloin etuna on, että valaistaan sitä mitä katsotaan.

Paristokäyttöisen lampun etuja

  • Valo pysyy tasaisen kirkkaana pyörän nopeudesta riippumatta, valaisee myös pysähdyttäessä.
  • Ei aiheuta ylimääräistä vastusta ajamiseen.
  • Lamppu helppo kiinnittää ohjaustangon pidikkeeseen ja ottaa irti ajon päätyttyä.
  • Toimii näin myös tarvittaessa taskulamppuna.


Paristokäyttöisen lampun haittoja

  • Paristojen kulutus voi tuottaa kustannuksia (ja ympäristöhaittaa!) enemmän valoa käyttäville. Paristot kannattaakin korvata akuilla, jotka pystyy lataamaan uudelleen satoja kertoja ja joissa riittää potkua enemmän kuin tavallisissa paristoissa. Kumpikin ratkaisu kuitenkin edellyttää säännöllistä vaivannäköä.