Polkupyörän huolto ja korjaus/Polkupyörän perushuolto

Wikikirjastosta
Rattaat ja ketju on öljyttävä hyvin huollon yhteydessä.

Polkupyörälle olisi hyvä suorittaa perushuolto vähintään pari kertaa vuodessa, keväisin kun pyörä otetaan käyttöön ja syksyllä pyörän päätyessä talviteloille. Asianmukainen ja säännöllinen huolto pidentää pyörän käyttöikää useilla vuosilla, ja lisää myös ajoturvallisuutta. Esimerkiksi liiaksi kuluneet jarrupalat eivät välttämättä ehdi pysäyttämään pyörää äkkitilanteissa riittävän nopeasti. Perushuolto ehkäisee myös ruosteen syntymistä ja pyörä pysyy ulkoisesti siistinä. Ketjujen öljyäminen ja ilmaa täynnä olevat renkaat puolestaan keventävät polkemista.

Tarvittavat välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rätti ja vesisanko
  • Öljypullo (ketjuille sopivaa öljyä)
  • Pyörän pumppu

Perushuollon toimenpiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pese ja puhdista pyörä kurasta ja muusta liasta.. Muista kuitenkin, että puhdas (suojaamaton) teräspinta ruostuu erittäin nopeasti (esimerkiksi jos maalipinta on lohjennut, se on paikkamaalattava). Erityisesti putsatut ketjut tulee öljytä välittömästi. Liuottimilla puhdistaessa pitää saman riskin mukanaan.
    1. Käytä pesuun juoksevaa vettä tai märkää rättiä sekä vesisankoa ja harjoja. Painepesurin käyttö ei ole suositeltavaa, mutta sitä käytettäessä on oltava erityisen varovainen.
    2. Älä kastele laakereita ja varo etenkin vesiletkua tai painepesuria käytettäessä pyörän napoja ja keskiötä!
    3. Laakerit olisi parempi vuosittain avata ja rasvata (myös napavaihteet).
  2. Tarkista kumit.
    1. Katso silmämääräisesti, että ulkokumi on hyvässä kunnossa. Pumppaa tarvittaessa lisää ilmaa renkaisiin - kovemmalla renkaalla on kevyempi ajaa. Varo, ettet pumppaa renkaisiin liikaa ilmaa.
  3. Tarkista jarrupalojen kunto ja tarvittaessa vaihda ne.
  4. Puhdista ketjut ja rattaistot rasvaa poistavalla pesuaineella ja harjaamalla, tähän voi käyttää esimerkiksi astianpesuainetta ja -harjaa. Käytä tarvittaessa ruuvimeisseliä tai vastaavaa kaavinta vanhan pinttyneen öljykuonan poistoon. Huuhtele kuumalla vedellä.
    1. Öljyä puhdistettu ketju sopivalla ketjuöljyllä - älä käytä yleis-, ruoka- tai moottoriöljyä - ja poista ylimääräinen öljy rätillä. Ketju levittää öljyn myös rattaisiin, kun pyörität takapyörää kaikilla vaihteilla. Väärällä tavalla öljytty ketju imee likaa ja lisää ketjun ja rattaiden kulumista!
    2. Huomaa, että jarrupalojen ja vanteen väliin EI saa päästä öljyä! Sama koskee levyjarruja. Jos jarrulevyihin/vanteisiin pääsee öljyä tai muuta nestettä, puhdista ne huolellisesti rasvaa poistavalla liuottimella (joka ei vaurioita renkaita) sekä puhtaalla rätillä. Tee aina koeajo ja varmista jarrutusteho.
  5. Katso että pyörästä löytyy tarvittavat heijastimet - polkimista, renkaista, edestä ja takaa. Jos ajat pimeällä, on pyörässä oltava myös valot.

Tarkista aina ennen pidemmälle pyörämatkalle lähtöä jarrujen toimivuus ja renkaiden ilmanpaine. Jos poljettaessa kuuluu ratinaa, saattaa se johtua hiekasta ja kurasta rattaissa ja ketjussa. Kuivanut ketju vikisee. Puhdista ja öljyä tällöin rattaat ja ketju huolella. Katso myös, että satula on sopivalla korkeudella ja että pyörällä on miellyttävä ajaa. Liian matalalta satulalta polkeminen ottaa polviin kun taas turhan ylös nostetulta satulalta ei yletä kunnolla polkimiin ja lantio alkaa keinua. Korkeus on suunnilleen oikea kun kuski ylettyy juuri painamaan polkimen alimpaan asentoon kantapäällään.

Pakolliset turvavarusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ajoneuvolaki edellyttää, että pyörästä löytyy seuraavat varusteet aina ajettaessa yleisellä katualueella. Poliisi voi langettaa puutteellisesta varustuksesta rikesakon. Erityisen tärkeää on huomioida valojen ja heijastimien väri, sillä punainen valo eteenpäin sijoitettuna on iso turvallisuusriski. Pyöräilijän suositellaan käyttävän kypärää, jonka hihna on tarpeeksi kireä ja kiinnitettynä.

Huomioitavaa on, että pyörässä on oltava asianmukaiset heijastimet, vaikka sillä ajettaisiin vain valoisaan aikaan. Poikkeuksena on kilpapyörät (omamassa alle 10 kilogrammaa tai yli 12 vaihdetta), joissa heijastimia ei tarvitse käyttää valoisaan aikaan. Valovaatimus on voimassa vain pimeällä.

  • Valkoinen, eteenpäin osoittava heijastin.
  • Punainen, taaksepäin osoittava heijastin.
  • Yleensä oranssit sivuheijastimet, joita on kaksi kummassakin polkimessa ja osoittamassa sivuille sekä edessä että takana, esimerkiksi renkaissa.
  • Valkoinen tai vaaleankeltainen, eteenpäin osoittava valaisin.
  • Takavalaisin ei ole pakollinen, mutta sitä käytettäessä sen värin on oltava punainen.
  • Äänimerkin antolaite, esimerkiksi soittokello.