Polkupyörän huolto ja korjaus/Työkalut

Wikikirjastosta

Tällä sivulla esitellään erilaisia polkupyörän huoltamisessa ja korjaamisessa tarvittavia työkaluja ja välineitä. Jos törmäät oppaassa outoon työkaluun, täältä näet, mikä on kyseessä. Muista aina: oikea työkalu oikeaan paikkaan. Väärän mallisella tai kokoisella ruuvimeisselillä saa ruuvin kannan pilalle - samoin räikkäavain ei korvaa vasaraa lyömisessä. Väärillä työkaluilla voit vahingoittaa työkohdetta, työkalua ja itseäsi.

Polkupyörän huoltamisessa ja korjaamisessa käytetään tavanomaisten työkalujen, kuten ruuvimeisseleiden, lisäksi suurta joukkoa erikoistyökaluja. Erikoistyökalut vaihtelevat pyöränosien valmistajien, mallien ja vuosimallien mukaan. Perushuolto onnistuu kuitenkin ilman suuria investointeja. Eurooppalaisissa ja japanilaisissa pyörissä käytetään millimetrikokoja, joten tuumakoot ovat Suomessa melko harvinaisia.

Työkaluissa hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä, mutta halvallakin voi saada riittävän hyvää.

Vasemmalta oikealle: ristipää­ruuvimeisseli, talttapää­ruuvimeisseli, jakoavain ja kuusiokolo­työkalusarja.
Kuminpaikkaussettiin kuuluu liimatuubi, raspi ja muutama erikokoinen paikka.
Kätevä hylsy- ja räikkäavainsarja mutterien avaamiseen ja kiristämiseen.

Erilaisia työkaluja ja välineitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakoavain
Mutterien ja ruuvien avaamiseen ja kiristämiseen. Jakoavaimen etu on se, että se on säädettävä; niitä tarvitaan vain yksi tai muutamia. Jakoavain saattaa väärin säädettynä rikkoa mutterin (jotkut kutsuvatkin sitä leikkisästi köyhän talon sorviksi tai maataloussorviksi); käytä mieluummin hylsyjä tai kiintoavaimia.
Kuusiokoloavainsarja
Muun muassa satulan irrottamiseen. Kuusiokoloavaimia on montaa eri kokoa, joten voi olla hyödyllistä ostaa useita avaimia sisältävä sarja, jotta eri tilanteisiin löytyy aina oikean kokoinen avain. Jos kuitenkin tarvitset vain yhtä tai kahta kokoa (kuten 4 ja 5 mm), voi olla järkevämpää panostaa laatuun kuin määrään.
Torx-avaimet
Kuusiokoloavaimia muistuttavia Torx-avaimia tarvitaan usein mm. jarrulevyjen kiinnityspultteihin.
Risti- ja talttapääruuvimeisselit
Ruuvimeisseleitä kannattaa olla monen kokoisia ja mallisia, koska ruuvejakin on monenlaisia. Ristipäisissä kannattaa huomata, että niitä on yleisessä käytössä kahdenlaisia: Pozidriv (PZ) ja Phillips (PH). Vaikka ne näyttävät samankaltaisilta, ne eivät ole keskenään täysin yhteensopivia. Usein pärjää vääräntyyppiselläkin meisselillä, mutta se saattaa vahingoittaa ruuvia.
Kiintoavainsarja/lenkkiavainsarja
Jakoavaimen tavoin mutterien avaamiseen ja kiristämiseen. Erikokoisille muttereille on omat kiintoavaimensa. Avaimia on monen muotoisia, mutta erityisesti mutteriin joka kantilta tarttuva lenkkiavain on hyvä. Sitä ei kuitenkaan aina voi käyttää (esim. polkimen irrottamisessa), joten kannattaa hankkia sellaisia, joissa toisessa päässä on tavallinen kita. Kokoja 8, 10, 13, 15 ja 17 mm tarvitaan eniten. Mieluiten kaksi kappaletta kutakin.
Hylsyavainsarja/räikkäavainsarja
Käytetään jakoavaimen ja lenkkiavaimien tavoin mutterien avaamiseen ja kiristämiseen. Räikkäavaimeen on saatavilla runsaasti eri kokoisille muttereille tarkoitettuja hylsyjä. Alimman kuvan mukainen räikkäavainsarja on kätevä sisältäen varsinaisen räikkäavaimen lisäksi usean kokoisia hylsyjä. Räikkäavaimella saadaan suuri vääntömomentti ja hylsy tarttuu mutteriin lujasti joka sivulta, joten tiukassakin oleva mutteri aukeaa helposti.
Kartioavain
Kuten kiintoavain, mutta ohuempi. Sopii pyörän navassa olevien kartioiden avaamiseen paremmin kuin paksumpi kiintoavain. Useimmat kartiot aukeavat avaimilla, joiden kita on 14 tai 15 mm. Kannattaa hankkia heti avainpari, jossa on nämä kitaleveydet.
Pumppu
Polkupyörien huollossa erittäin tärkeä työkalu, jolla täyttää tyhjenneet renkaat. Pumppuihin on saatavilla erilaisia suukappaleita erilaisia venttiileitä varten.
Venttiileitä
Varastossa kannattaa aina olla muutama edullinen varaventtiili.
Kuminpaikkaussetti
Kuminpaikkaussettiin kuuluu yleensä liimatuubi, raspi, muutama erikokoinen paikka sekä monesti myös käyttöohje.
Rengasraudat
Renkaan pystyy yleensä vaihtamaan käsin, mutta välillä tarvitaan muovisia tai metallisia rengasrautoja, jotta ulkorenkaan saa pois vanteelta. Takaisin vanteelle sen saa yleensä paljain käsin.
Öljypullo
Pullo öljyä on välttämättömyys pyörää huollettaessa. Eri öljylaaduista ja niiden sopivuudesta eri kohteisiin on paljon mielipiteitä. Yhdestä asiasta vallinnee yksimielisyys: rypsiöljy ei sovellu polkupyörään!
Ketjunkatkaisutyökalu
Ketjua voi pidentää tai lyhentää katkaisemalla sen ensin erityisellä työkalulla. Ketjun poistaminen pyörästä ja kiinnittäminen pyörään edellyttää myös katkaisutyökalua ellei ketjussa ole pikaliitintä.
Puolausavain
Pinnat saattavat löystyä ajan mittaan, jolloin rengas ei pyöri suoraan. Puolausavaimella ne saa kiristettyä. Jos renkaaseen on jo tullut tai pinnojen kiristämisen yhteydessä tulee ns. heittoa, sen voi suoristaa rihtaamalla, mikä vaatii hieman harjoittelua. Rihtauksessa pinnoja löysätään paikallisesti siltä puolelta, minne vanne heittää, ja vastaavasti kiristetään toiselta puolelta.
Rattaiden irrottamiseen tarkoitettu työkalu
Rattaiden irrottamiseen tarvitaan usein yksi tai useampi erikoistyökalu. Niitä on monenlaisia. Nykyaikaisen kasettipakan poistamiseen tarvitaan lukkorengastyökalu ja ketjuruoska. Kierrepakan saa poistettua pelkästään lukkorengastyökalulla, joka on kuitenkin hieman erilainen kuin kasettipakkaan sopiva. Shimanon Centerlock-jarrulevyt avataan ja kiinnitetään kasettipakan työkalulla.
Pieni harja
Ketju ja rattaat on helpompi puhdistaa, jos käytössä on pieni harja.