Siirry sisältöön

Psilosybiinisienten kasvatusopas/Sienivaihe ja kasvatustila

Wikikirjastosta

Kun substraatti on kokonaan kolonisoitunut ja on valmis tuottamaan sieniä se siirretään kasvatustilaan. Jotta rihmasto tuottaisi sieniä se tarvitsee korkean ilmankosteuden ja valoa. Kasvatustilaksi sopii esimerkiksi terraario tai läpinäkyvä kannellinen muovilaatikko. Kosteutta pidetään yllä laittamalla pohjalle perliittiä tai kevytsoraa ja sumuttelemalla vedellä 3-4 kertaa päivässä. Sienet vaativat kasvaessaan paljon kosteutta joten ilmankosteuden tulisi olla mahdollisimman korkea, yli 90%. Valoksi riittää ajastimella varustettu energiansäästölamppu joka on päällä 10 tuntia päivässä. Parhaat tulokset saadaan kun käytetään ns. päivänvalolamppua tai energiansäästölamppua jonka värilämpötila on noin 6500K. Sieni ei käytä valon energiaa kasvamiseen vaan valo ainoastaan stimuloi sitä kasvamaan. Sieni tuottaa kasvaessaan hiilidioksidia joka on tuuletettava kannella pois kasvatustilasta sumuttelujen yhteydessä. Huoneenlämpö on sopiva lämpötila useimmille lajikkeille. Ensimmäiset pinnit (muutaman millin korkuiset pienoissienet) ilmestyvät 1-2 viikon kuluttua kasvatustilaan siirtämisestä. Kun pinnit alkavat kasvaa ne kasvat täysikokoisiksi hyvin nopeasti, usein muutamassa päivässä.

Hyvän sadon edellytykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta saadaan aikaiseksi optimaalinen pinnaus ja hyvä sato on olosuhteisiin kiinnitettävä erityistä huomiota. Tässä muutamia vinkkejä onnistumiseen:

  • Täysi kolonisoituminen. Siirrä substraatti kasvatustilaan vasta kun se on kolonisoitunut kokonaan.
  • Korkea ilmankosteus. Pyri pitämään kosteus vähintään 95% mielellään 99% sumuttelemalla useita kertoja päivässä.
  • Raitis ilma. Sienet tarvitsevat paljon raitista ilmaa, niin paljon kun mahdollista, mutta ei kuitenkaan ilmankosteuden kustannuksella. Huiskuttele kannella kasvatustilaa sumuttelun yhteydessä.
  • Valoa. Muutama tunti valoa ja pimeyttä joka päivä. Yleensä 12/12. Epäsuora auringonvalo on paras, mutta lähes yhtä hyvä on energiansäästölamppu jonka värilämpötila on noin 6500K.
  • Dunk'n'Roll. Estää substraatin kuivumisen. Lisää satoa huomattavasti.
  • Mikroilmasto. Laittamalla useamman rihmaston lähekkäin ne luovat kosteutta vapauttaessaan mikroilmaston joka on hyödyllinen sienten kehitykselle.

Kasvatustilavaihtoehtoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piensienimö ilmausletkulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on ohje toimivan ja halvan kasvatustilan (Fruiting Chamber) tekemiseen. Se pitää yllä ilmankosteutta, joka on tärkeää sienten kehittymiselle. Vaikka tila ylläpitää itseänsä on sitä hyvä sumuttaa vedellä ja tuuletella kannella huiskuttamalla 3-4 kertaa päivässä optimaalisen tuloksen saamiseksi. Tunnetaan yleisesti englanninkielisellä nimellään Poor Man's Pod (PMP).

  • Läpinäkyvällä kannella varustettu muovilaatikko (noin 30-50 litraa)
  • Kevytsoraa
  • Ilmausletkua ja T-haara tai ilmausrengas (bubbler ring)
  • Ilmapumppu ja ilmaletkua
  • Pora ja ilmastointiteippiä
  1. Teippaa ilmausrengas laatikon pohjalle.
  2. Tee laatikon kylkeen noin puoliväliin reikä josta ilmaletku kulkee. Tee kanteen kaksi 10 mm reikää.
  3. Kaada pohjalle 10 cm kerros kevytsoraa.
  4. Lisää vettä niin että kolme neljännestä kevytsorasta peittyy.

Piensienimö ilmankosteutuspullolla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • kannellinen muovilaatikko
  • ilmapumppu
  • pumpun suuttimeen sopivaa letkua
  • puolen litran muovipullo
  • nippusiteitä
  • virta-ajastin
  • kevytsoraa tai perliittiä
  • työkaluja

Hyviä ja halpoja ilmapumppuja myy mm. PispalanPalmu. Muut tarvikkeet löytyvät todennäköisesti poikkeuksetta isommista perusmyymälöistä, Halpahallit ja Tokmannit kannattaa tarkastaa eritoten laajan muovilaatikkovalikoimansa osalta.

Kantta lukuunottamatta laatikon kannattaa olla väriltään musta, joka valoa heijastamattomana saa sienet kasvamaan pystysuuntaisesti.

Näillä tarvikkeilla voidaan luoda kosteusolosuhteiltaan varsin ihanteellinen kasvuympäristö psilosybiini- tai joitakin ruokasieniäkin varten. Seuraavilla ohjeilla valmistetaan piensienimö, johon kiinnitetty ilmapumppu siirtää happea muovipullon pohjalle veden alle, josta hapen noustessa mukaan tarttuu sienille elinehtoista kosteutta, joka pumpun tuottaman paineen vuoksi siirtyy letkun kautta muovilaatikkoon.

  1. letkunmenevät reiät pullon korkin ja kyljen lävitse
  2. muovipullo kaulasta nippusiteellä kiinni laatikon päätyreunaan
  3. ilmapumppu kiinni nippusiteellä ja ruuvilla kiinni laatikon reunaan
  4. pulloon vettä, pullonkorkin reiästä letkun pää pullon pohjaan ja toinen ilmapumpun suuttimeen
  5. pullon kyljessä olevasta reiästä toinen letku sisään niin, että pää jää ilmatilaan - laatikkoon reikä ja letkun toinen pää siitä sisään
  6. laatikon pohjalle lisäkosteutta varten muutaman sentin kerros kevytsoraa tai perliittiä ja vettä niin, että sorakerroksen pinta on hieman vettä korkeammalla
  7. laatikon yläosiin muutamia reikiä ilmanvaihtoa varten

Vettä lisätään pulloon ja laatikon pohjalle tarpeen mukaan.

Monotub eli Singletub on yks casingin alatyyppi. Tällä kyseisellä menetelmällä voi helposti saavuttaa isoja satoja, kohtuullisen pienellä vaivalla. Ideanan ja erona tavalliseen casingiin on se että terraarion koko pohjan pinta-ala toimii itiöemiä tuottavana alueena. Tämä rakennetaan sovittamalla tavallinen jätesäkki terraarion pohjalle siten että se muotoutuu terraarion pohjan mukaisesti. Kolonisoituneet ainesosat (esim. BRF-kakut/PF- kakut, rukiin- tai maissinjyvät yms.)murennetaan terraarion pohjalle ja se katetaan. Katteena voi toimia: - Hevosenlanta - Kukkamulta - Vermikuliitti - Kookoskuitu Suositellaan että sekoitetaan ainakin kahta näistä ainesosista. Myös muita katteita on lukuisia. Painekeittoa suositellaan n.30-60 min. Pastörointi on suositeltavaa hevosenlannalla. Viikosta aina kahteen viikkoon kolonisaatiota ja sen jälkeen altistus valolle. (Fruiting) FAE:n (Fresh air exchange = raittiin ilman vaihdon)kannalta suositeltavaa on että terraarioon porataan reikiä. Nämä voi joko täyttää micropore-teipillä, pumpulilla tms. Pinnit alkavat muodostua keskimääräisesti 10 päivää valolle altistamisen jälkeen. Flushit ovat tällä tekniikalla verrattaen isoja, ja dunkkaamalla 5 flushia voidaan saavuttaa kohtalaisen helposti.