S1 Minä ihmisenä/Murrosikä

Wikikirjastosta

Ihmisen biologinen sukupuoli määräytyy jo hedelmöityksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden ihmisen syntyessä hedelmöityksessä määräytyy ihmisen biologinen sukupuoli. Jos alkio on saanut siittiösolusta X-kromosomin, kehittyy siitä tyttö. Jos siittiösolussa on ollut Y-kromosomi, kehittyy alkiosta poika. Tytölle ja pojalle kehittyy sikiöaikana biologisen sukupuolen mukaiset sukupuolielimet. Tytölle kehittyvät munasarjat, kohtu ja emätin. Pojalle puolestaan kehittyvät kivekset ja siitin.

Murrosiässä sukupuolten biologiset erot voimistuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki pienet lapset näyttävät melko samanlaisilta murrosikään saakka. Silloin kehossa käynnityy mies- ja naishormonejen tuotanto, joka saa aikaa sukupuoliominaisuuksien kehittymisen. Tytöille alkaa kasvamaan rinnat ja heidän kuukautiskiertonsa käynnistyy. Pojilla puheääni madaltuu ja siemensyöksyt alkavat. Kumpikin sukupuoli tulee murrosiässä sukukypsäksi. Se tarkoittaa sitä, että sukusoluja alkaa kehittymään ja on mahdollista saada lapsia.

Myös mielialanvaihtelut kuuluvat murrosikään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pojat tulevat murrosikään 10-14 vuoden iässä. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä hieman poikia aikaisemmin. Murrosiän alkamisiässä on iso vaihtelu. Lapsesta voi joskus tuntua hankalalta, jos hänen murrosikänsä alkaa aikaisemmin tai myöhemmin kuin luokkakavereilla. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, se on murrosiässä tavallista. Murrosikään liittyy muutenkin paljon erilaisia tunteita. Murrosiässä mieli saattaa esimerkiksi pahoittua tavallista herkemmin tai voi syntyä riitoja aiempaa helpommin. Mielialan nopeat vaihtelut johtuvat sukupuolihormoneista ja kehossa tapahtuvista muutoksista.