Ubuntu tutuksi/Asentaminen

Wikikirjastosta

Ennen asentamista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varmista että sinulla on olemassa ajan tasalla olevat varmuuskopiot kiintolevyllä olevista tärkeistä tiedostoistasi!

Huomioitavaa siirryttäessä Microsoft Windowsista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linux toimii hyvin useimmissa nykyaikaisissa PC-tietokoneissa, mutta joidenkin lisälaitteiden kanssa voi olla ongelmia. Monet valmistajat eivät noudata alan standardeja laitteissaan eivätkä julkaise laiteajureista Linux-versioita saati tietoja siitä, kuinka laitteet toimivat, jotta aktiivinen Linux-yhteisö voisi tehdä ajurit. Tällaisia laitteita ovat muun muassa:

  • joidenkin kannettavien tietokoneiden WLAN-kortit ja nukkumisominaisuudet
  • jotkin uusimmat emolevyt, joiden piirisarjoille ei ole vielä Linux-tukea
  • sisäiset ADSL-modeemit
  • vain Microsoft Windows -käyttöjärjestelmille tarkoitetut tulostimet (= joissa ei itsessään ole älyä vaan tulosteiden käsittely hoidetaan tietokoneessa ajurin avulla)
  • jotkin skannerit

Näytönohjaimet toimivat yleensä hyvin. Oletuksena Ubuntussa käytetään vain avoimia ajureita. Suljetut valmistajien tarjoamat, mutta paremmat ominaisuudet tarjoavat ajurit pitää asentaa erikseen. AMD:n ja Nvidian suljetut näytönohjainajurit ovat harvoja suljettuja komponentteja nykyaikaisessa Linux-järjestelmässä. Katso näytönohjaimien nykyinen ajuritilanne ja ohjeet suljettujen ajurien asentamiseen täältä.

Uutta laitteistoa ostettaessa kannattaa siis tarkistaa osien Linux-yhteensopivuus ja ajurien saatavuus.

Yhteensopivuutta kannattaa kokeilla asennusmedian live-tilassa. On kuitenkin syytä huomata, että asennusmedia voi toimia erittäin hitaasti pienillä (ja suuremmillakin) muistimäärillä, joten siitä ei saa oikeaa kuvaa käyttöjärjestelmän nopeudesta.

Lisätietoja:

Toimiiko Ubuntu tietokoneessani?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu toimii useimmissa nykypäivän tietokoneissa. Hieman vanhempaan tietokoneeseen (valmistettu ennen vuotta 2007) tarvitsee mahdollisesti valita tietty Ubuntu-versio. Katso ohjeet oikean Ubuntu-version valintaan Ubuntu Suomen nettisivuilta.

Vanhempiin ja hitaampiin koneisiin kannattaa asentaa Ubuntun kevyempi versio Xubuntu, jossa käytetään Xfce-työpöytäympäristöä tai erittäin kevyeksi tarkoitettu Lubuntu LXDE-työpöytäympäristöllä. Lisäksi vanhoja tietokoneita varten on suunnattu tiettyjä Linux-jakeluita (esimerkiksi Puppy, Damn Small Linux, DeLi linux, Vector Linux ja Zenwalk), joihin kannattaa tutustua.

Asentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu Suomen kotisivuilla on yksityiskohtainen suomenkielinen Ubuntu-asennusohje. Pääpiirteissään asentamiseen kuuluu seuraavat vaihteet:

  1. Varmista ennen asennusta, että sinulla on olemassa ajan tasalla olevat varmuuskopiot tärkeistä kiintolevyllä olevista tiedostoista mieluiten ulkoisella tallennus välineellä, esim. ulkoinen kovalevy tai muistitikku.
  2. Käynnistä tietokoneesi asennusmedialta.
  3. Odota Ubuntun käynnistymistä, valitse ikkunasta "Asenna Ubuntu" ja seuraa asennusohjelman ohjeita.
  4. Riippuen koneesi nopeudesta saat Ubuntun käyttöösi 15–45 minuutin kuluttua.

Mikäli asentamisessa on jotain ongelmaa katso löytyykö ongelmaan ratkaisu asennukseen liittyvistä ongelmista.

Asennuksen viimeistely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asennuksen yhteydessä Ubuntun mukana tulee vain vapaita ohjelmia. Useimmat käyttäjät haluavat kuitenkin käyttöönsä myös monia ei-vapaita ohjelmia, kuten RealPlayerin, Java- ja Flash-tuen selaimeen. Monet haluavat myös käyttää erilaisia ei-vapaita tiedostomuotoja, kuten MP3, AVI ja WMV.

Asennuksen viimeistely kannattaa suorittaa seuraavassa järjestyksessä:

  1. Tutustu Ubuntun ohjelmapakettienhallinnan toimintaan. Tämän ymmärtäminen on tärkein yksittäinen asia, joka Microsoft Windowsista siirtyjän tulee sisäistää. Ubuntussa ohjelmia ei haeta eri puolilta internetiä, vaan käytetään käyttöjärjestelmän omia ohjelmavarastoja. Tämä auttaa suojautumaan haittaohjelmilta.
  2. Päivitä järjestelmä ajan tasalle
  3. Asenna ohjelmapaketit, jotka mahdollistavat suljettujen tiedostomuotojen käytön.
  4. Jos sinulla on Nvidian tai AMD:n piirillä varustettu näytönohjain, voit asentaa ohjaimelle suljetut ajurit.

Huomaa kuitenkin, että kohdat kaksi, kolme ja neljä tarvitsevat toimivan internet-yhteyden.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]