Siirry sisältöön

Wikijunior Aurinkokunta/Aurinko

Wikikirjastosta
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:

Millainen on Auringon pinta?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringolla ei varsinaisesti ole pintaa, koska se on muodostunut kuumista kaasuista ja "plasmasta". Pintaa kohden siirryttäessä kaasu muuttuu ohuemmaksi, mutta Auringolla ei ole selvää rajaa. Pintana me näemme sen kohdan, jossa kaasu muuttuu läpinäkyväksi.

Kuinka Aurinko tuottaa energiaa?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringon ytimessä tapahtuu "fuusioreaktio", jossa vetyatomit liittyvät helium-atomeiksi. Samalla vapautuu energiaa. Jokainen sekunti 600 miljoonaa tonnia vetyä muuttuu 596 miljoonaksi tonniksi heliumia.

Mitä Auringossa tapahtuu?

Ydin: Auringon keskusta. Täällä tapahtuu suurin osa ydinreaktioista.

Säteilyvyöhyke: Täällä ytimessä syntynyt lämpö ja valo pyrkii pinnalle. Alueen tiheys on hyvin suuri, joten valonsäteen kulku on hyvin hidasta: se törmäilee jatkuvasti. Oletko koskaan koittanut juosta syvässä vedessä? Juuri yhtä hankalaa on valonsäteen kulkea säteilyvyöhykkeessä. Yhdeltä valonsäteeltä saattaa kulua jopa miljoona vuotta ennen kuin se pääsee tältä alueelta pois.

Konvektiovyöhyke: Tällä alueella kuumat kaasut siirtyvät pintaa kohden ja kylmät painuvat alemmaksi.

Auringonpilkut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinko on kaikilta ominaisuuksiltaan keskiverto tähti ja aurinkokuntamme ylivoimaisesti suurin kappale. Se on massaltaan noin tuhat kertaa niin suuri kuin kaikki planeetat yhteensä. Auringosta "puhaltaa" ns. aurinkotuuli, joka koostuu varatuista hiukkasista. Maan magneettikenttään osuessaan ne joutuvat sen vangiksi ja ilmakehään törmätessään aiheuttavat reaktion, jossa syntyy säteilyä. Tällöin lähellä Maan magneettisia napoja nähdään revontulia.

Auringon roihut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringosta purkautuu välillä valtavia roihuja, jotka voivat olla jopa kymmeniä tuhansia kilometrejä pitkiä. Näitä roihuja kutsutaan protuberansseiksi. Jos roihu lentää niin pitkälle, että se irtoaa Auringosta, sitä kutsutaan flareksi(suomeksi se tarkoittaa liekkiä tai roihua). Aurinko on tulipallo.

Revontulia

Auringon pintakerroksista purkautuu atomien osia valtavalla nopeudella koko ajan. Tämä aurinkotuuleksi nimetty ilmiö aiheuttaa muun muassa revontulia. Tulevaisuudessa aurinkotuulta voidaan ehkä käyttää avaruusalusten voimanlähteenä.