Yhteinen maailma (GE2)

Wikikirjastosta

Kulttuurimaantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurimaantiede (kreik. antropogeografia) on yleismaantieteen humanistinen osa-alue, joka keskittyy tutkimaan ihmisen toimintaa maapallolla sekä avaruudessa ja etsii yleismaantieteen tapaan kausaliteetteja. Hyvän kuvan kulttuurimaantieteen luonteesta antaa se, että kulttuurimaantiede tutkii ilmiöitä kuten globalisaatio. Kulttuurimaantieteen keinoin pyritään analysoimaan ympäröivää maailmaamme ja löytämään niihin ratkaisumahdollisuuksia.

Luonto antaa edellytykset maa- ja metsätaloudelle, matkailulle, energiantuotannolle sekä kalastukselle, jotka vaikuttavat monin, sekä hyvin että huonoin, tavoin ympäristöön. Ihminen ja ympäristö ovat vuorovaikutuksessa keskenään; ihmiset vaikuttavat ympäristöön ja ympäristö ihmisiin. Kulttuurimaantiede tutkii tätä kyseistä vuorovaikutusta. Erilaiset ympäristöolosuhteet ovat yksi syy erilaisille asumistavoille, ruokailutottumuksille ja viljelymenetelmille.

Kulttuurimaantiede siis tutkii ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Ympäristöstä voidaan eritellä mm. luonnonympäristö, rakennettu ympäristö sekä sosiaalinen ympäristö. Nämä kaikki vaikuttavat osaltaan elämäämme. Kulttuurimaantiede jakautuu myös tutkimuskohteidensa mukaan erikoisaloihin, joista mainittakoon poliittinen maantiede, väestömaantiede sekä talousmaantiede.