Radiotaajuuskirja/ATU

Wikikirjastosta
< Radiotaajuuskirja(Ohjattu sivulta ATU)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ATU on lyhenne sanoista antenna turner, mikä tarkoittaa automaattista antenninviritintä. Antennin tulee olla vireessä radion lähettämällä taajuudella, muutoin suuri osa radion antenniin lähettämästä sähköstä palaa takaisin radioon sähkönä, ja suurten lähetystehojen kysessä ollessa voi tuhota radion pääteasteen.

Vähäinen epävireys tai epävireys erittäin vähäisellä lähetysteholla, ei vielä tuhoa radion pääteastetta, mutta se vähentää radion lähetystehoa antennissa siitä, mikä se on vielä radiossa ennen epävireisen antennin vaikutusta.

Radioissa, missä ei nykyäänkään ole vielä automaattista antenninviritintä, mutta missä saatetaan käyttää useita aallonpituusalueita lähettämiseen eivätkä antennit luonnostaan ole tarkasti vireessä lähetettävällä taajuudella, kannattaa hankkia erikseen radion ja antennin väliin automaattinen antenninviritin. Nämä saattavat maksaa ~ 200 €.

Antennin vireyttä radiosta lähetettävällä taajuudella arvioidaan seisovan aallon suhteella. Sen englanninkielinen lyhenne on SWR, standing wave ratio, minkä paras mahdollinen arvo on 1. Jo 1,1 on erittäin hyvä. Yleensä pyritään siihen, ettei SWR olisi enempää kuin 1,5.