Siirry sisältöön

Etäopetuksen näytön paikka/Oppijoiden hyvinvointi etäopetuksessa

Wikikirjastosta

Läsnäolo ja vuorovaikuttaminen verkossa vaativat omanlaistaan osaamista. Kuitenkin jo hetki aiheen äärelle pysähtymistä voi tuoda uusia oivalluksia ja harjoittelu tekee mestarin. Tässä muutamia yleisiä periaatteita:

  • Kommunikoi: On hyvä ymmärtää, että riippumatta siitä, mitä välinettä käytät etäopetuksessasi, oppijat eivät näe sinua samalla tavalla kuin luokkahuoneessa. Tämä tarkoittaa, että sinun pitää puhua tai kirjoittaa enemmän auki omaa tekemistäsi: “pieni hetki, tarkistan tuon”, “annahan kun mietin hetken”, “jaan teidät nyt pieniin ryhmiin”, “käyn hakemassa lasin vettä” ja niin edelleen.
  • Kerro tehtävät ja aikarajat selvästi: Kerro selkeästi, mihin kysymyksiin ja tehtäviin odotat vastauksia, miten ja mikä on niiden suorittamisen aikaraja. Huomioi, että eri oppijat tarvitsevat tehtäviin eri verran aikaa, ja etäoppijoilla voi olla erilaiset välineet käytettävissään. Anna tehtävien suoritukselle minimivaatimukset, mutta kerro myös, mikä on tarkoituksenmukainen tehtävään käytettävä enimmäisaika.
  • Ylläpidä läsnäoloa: Läsnäolon tunne verkkoympäristössä syntyy keskustelusta ja lähtee laskemaan nopeasti, jos keskustelua ei ole. Mitä pidempään oppija kokee “huutelevansa tyhjyyteen” ilman, että saa vastakaikua, sitä yksinäisemmältä hänestä voi tuntua. Jokainen, joka on joskus turhaan jonottanut esimerkiksi asiakaspalvelu-chatissa, tunnistaa tunteen. Siksi on tärkeää vastata kaikkiin viesteihin ja kysymyksiin, vastata mahdollisimman nopeasti ja pitää yllä tasaista vuorovaikutusta. Poistumisesta linjoilta pitää aina ilmoittaa ja saatavilla pitää olla aina silloin, kun on luvannut.
  • Varmista toisten todellisuus: Kun muut eivät näe sinua niin kuin luokkahuoneessa, et sinäkään heitä samalla tavalla näe. Älä siis oleta tietäväsi, mitä oppijat tekevät tai eivät tee. Kysele ja varmista, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Vaikka etäopiskelu toteutuisi omaan tahtiin tehtäviä tehden, voi silti olla järkevää rytmittää päivää yhteisin tapaamisin esimerkiksi aamulla ja iltapäivällä. Tällöin voidaan esimerkiksi käydä läpi kuulumisia ja vastata useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Muista myös henkilökohtaisen kommunikoinnin tärkeys: kysy jokaisen oppijan kuulumisia kahden kesken säännöllisesti.
  • Ylläpidä tuttuuden tunnetta ja ryhmän kulttuuria: Katsekontakti ei toimi etänä samalla tavalla kuin kasvokkain kohdatessa, joten on syytä kiinnittää huomiota oppijoiden nimien muistamiseen ja niiden käyttämiseen jopa tavallista enemmän. Esimerkiksi: “Tervetuloa linjoille, Maija!”, “Pentti ja Marttikin siellä kirjoittavat chattiin kommentteja, odotellaan hetki…”, “Tosi hyvä kysymys, Taavi!”, “Mitä sinä, Nelli, ajattelet tästä?” ja niin edelleen. Mikäli etäopetukseen siirtyy ennestään toisilleen tuttu ryhmä, on tärkeää pyrkiä pitämään yllä “me-henkeä” myös etänä. Mitä sellaisia rituaaleja ja totuttuja tapoja teillä on, jotka voisit ottaa mukaan etäopetukseen? Mitä yhteisiä vitsejä tai hauskuutta tuovia juttuja voitte ottaa mukaan uuteen arkeen?