Siirry sisältöön

Eurovision laulukilpailu/Eurovision 2007

Wikikirjastosta
Eurovision laulukilpailu 2007
"True Fantasy"
Laulukilpailun voittaja Marija Šerifović.
Laulukilpailun voittaja Marija Šerifović.
Finaali 12. toukokuuta
Semifinaali 10 toukokuuta
Voittaja Marija Šerifović
Juontajat Jaana Pelkonen
Mikko Leppilampi
Vierasjuontaja Krisse Salminen
Kapellimestari
Ohjaaja Timo Suomi
Käsikirjoittaja
EBU:n virallinen valvoja
Tapahtumapaikka Hartwall-areena — Helsinki, Suomi
Laulujen määrä 42 laulua: semifinaalissa 28, finaalissa 24, josta 10 pääsi semifinaalin kautta finaaliin.
Voittajalaulu Molitva
Isäntämaan toimittaja YLE
Äänestysjärjestelmä
Puhelin- ja tekstiviestiäänestys. Jokaisen maan 10 parasta esitystä pisteytettiin pisteillä 12, 10, 8 — 1. Maiden antamat pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä saanut voittaa. Omaa maata ei saa äänestää.
Uudet maat Tšekki
Georgia
Serbia
Montenegro
Palaavat maat Itävalta
Unkari
Vetäytyneet maat ei ollut
Nolla pistettä ei ollut
Avausnumero
Finaali "Hard Rock Hallelujah"
Semifinaali "Tangofantasia"
Väliaikanumero
Finaali Apocalyptican esitys
Semifinaali Tsuumi -tanssiryhmä
Eurovision laulukilpailu
200620072008
Etusivulle · Näytä malline

Eurovision laulukilpailu 2007 oli 52. järjestetty Eurovision laulukilpailu. Lordin voitto Ateenassa 2006 toi Euroviisujen järjestämisen ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtumapaikaksi valittiin Helsingin Hartwall-areena, joka kutsuttiin kilpailuviikoilla Helsinki Areenaksi. Kilpailu järjestettiin jo tutuksi tulleeseen tapaan kaksipäiväisenä. Semifinaali pidettiin torstaina 10. toukokuuta ja finaali lauantaina 12. toukokuuta. Molempien tilaisuuksien juontajina nähtiin näyttelijä Mikko Leppilampi ja Suomen euroviisukarsintojen vakiokasvo Jaana Pelkonen. Kansainvälisen finaalin yllätysjuontajana nähtiin Krisse Salminen, joka toimi vierasjuontajana lämpiössä sekä Senaatintorilla. Kilpailun teema oli True Fantasy eli todellista fantasiaa.

Laulukilpailun voitti odotetusti Serbian Marija Šerifović. Marija esitti tunteikkaan balladin Molitvan serbian kielellä. Serbia sai finaalissa pisteitä 268 ja semifinaalissa 298, rikkoen Lordin tekemän semifinaalin piste-ennätyksen 6 pisteellä. Edellisestä muulla kuin englannin kielellä esitetystä voittajasta oli kulunut aikaa yhdeksän vuotta. Serbia osallistui ensimmäistä kertaa Euroviisuihin omana itsenäisenä valtionaan. Ennen Serbian oli osallistunut laulukilpailuun osana Jugoslaviaa sekä Serbian ja Montenegron valtioliittoa.

Laulukilpailun tulokset eivät miellyttäneet monia Euroviisujen perinteisiä vakiomaita, sillä liki kaikki kärkisijat menivät Itä-Euroopan maille. Esimerkiksi semifinaalin tulokset herättivät poikkeuksellisen paljon ihmetystä muun muassa sen takia, että kaikki jatkoon päässeet maat olivat Turkkia lukuun ottamatta kylmän sodan aikaisen rautaesiripun itäpuolella sijaitsevia valtioita. Tämä sijoittumis-ongelma on puhuttanyt kaikkein eniten Länsi-Euroopassa, mikä ei ole kovinkaan suuri ihme, sillä Länsi-Euroopan maat eivät juurikaan ole menestyneet Euroviisuissa sitten 90-luvun.

Visuaalinen ilme

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulukilpailun virallinen logo päätettiin pitää samana kuin kolmena edellisenäkin vuonna. Logossa lukee Eurovision, johon oli sisällytetty Suomen lippu v-kirjaimen sisälle. Euroopan yleisradio unioini ja YLE ilmoittivat, että vuoden 2007 slogan tulisi olemaan True Fantasy ("todellista fantasiaa"). "Kilpailun slogan ei ollut ensimmäinen sanapari, vaan se muotoutui matkan varrella, kun kisoja suunniteltiin": kertoi Eurovision 2007 vastaava-tuottaja Heikki Seppalä YLEn teettämässä dokumentissa. Voidaan kuitenkin sanoa, että True Fantasy oli kuitenkin se ainoa adjektiivi, jolla voidaan kuvastaa Euroviisujen järjestämistä Suomessa.

Kilpailun visuaalisen ilmeen huolehtiminen luovutettiin suunnittelutoimisto dog designille. Graafiset suunnittelijat Ilona Ilottu, Petri Salmela ja Eeva Sivula palkittiin vuoden graafikko palkinnolla muun muassa Suomessa järjestettyjen Euroviisujen visuaalisen ilmeen suunnittelusta. He loivat raikkaan ja innovatiivisen desing'in vuoden 2007 Euroviisuihin.

Esiintymislava rakennettiin Englannissa. Lavan muoto perustui Kalevalassa kerrottuun hauen leukaluusta tehtyyn kanteleeseen. Kaikki led-näytöt tehtiin yhteistyössä Ruotsin kanssa.

Helsingin Euroviisuihin osallistui ennätysmäärä valtioita, kaksi enemmän kuin viime vuonna. "Euroviisuperheeseen" liittyivät Tšekki, Georgia sekä Serbia ja Montenegro molemmat omina valtioinaan. Tästä vuodesta lähtien osallistujien määrää ei enää rajoitettu, mutta silti vain 10 valtiolla oli mahdollisuus päästä semifinaalista finaaliin. Näin finaalissa kilpailevien määrä oli edelleen rajoitettu 24:ään: kymmenen edellivuoden parasta sekä neljä suurinta rahoittaja maata ovat automaattisesti finaalissa ja 10 maata saa selvittää tiensä finaaliin semifinaalin kautta. 2007 laulukilpailuun osallistui 42 maata.

Laulukilpailun kansainvälisesti nimekkäimmät osallistujat olivat Sveitsin DJ Bobo sekä Ruotsin The Ark. Heitä veikattiin kilpailussa hyvin menestyviksi maiksi, mutta Sveitsi karsiutui pois jo semifinaalissa, ja Ruotsikin oli finaalissa vain edellisvuoden hyvän menestyksen vuoksi. Yhdistynyttä kuningaskuntaa edusti 1990-luvulla suosittu dance-yhtye Scooch. Huomiota paljon herättänyt Ukrainan drag-artisti Vjerka Serdjutška esiintyi foliolta näyttävä puku päällään. Kohua herätti myös Israelin edustajaryhmä Teapacks, sillä heidän laulunsa "Push the button" sanoituksen oletettiin viittaavan Iranin presidenttiin Mahmud Ahmadinejadiin. Kilpailuviikolla Israelin ryhmä uhkasi vetäytyä kilpailusta pois, koska ei ollut tyytyväinen järjestäjien tarjomaan visuaaliseen asuun esitykseensä. Kuitenkin nämäkin uhkaukset osoittautuivat tuttuun tapaan perättömiksi.

Tänäkin vuonna Länsi-Euroopan maat pitivät Euroviisuissa perää, etenkin rahalla finaalipaikkansa lunastaneet Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta, Espanja sekä Saksan liittotasavalta. Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjoittaa, että jos suurimmat rahoittajamaat eivät pääsisi automaattisesti finaaliin, eivät ne olisi enää vuosiin päässeet sinne. Saksalainen iltapäivälehti Bild taas on kirjoittanut Itä-Euroopan äänestysmafiasta, jossa maat vain äänestävät toisiaan ja otsikoi Pitääkö meidän vielä olla mukana? pyytäen ottamaan kantaa. Tämä "ainoastaan Itä-Euroopassa esiintyvä" naapurimaiden suosiminen ilmaantui taas vuoden 2007 Euroviisujen jälkeen, joten EBU päätti tehdä testata kuinka kärkiviisikon sijoitukset olisivat muuttuneet, jos Itä-Euroopan ääniä ei laskettaisi. Kärki ei muuttunut juuri lainkaan: kun Itä-Euroopan äänet laskettiin pois viidenkärjen oikeista sijoituksista vain Venäjän ja Turkin paikat vaihtuivat. Euroviisujen johtaja Svante Stockelius kertoo, että jos Euroviisu on huono, kannattaa odottaa sen mukaista sijoitusta.

Semifinaali (10. toukokuuta)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Semifinaaliin osallistui 28 laulua, joista kymmenen eniten pisteitä saanutta laulua pääsi finaaliin. Suurimpina yllätyksinä pidettiin Sveitsin DJ Bobon sekä Andorran Anonymous-yhtyeen karsiutumista. Kun kaikki jatkoonpääsijät olivat selvinneet, euroviisuyleisö protestoi valintoja buuaamalla poikkeuksellisen äänekkäästi.

Semifinaalin aloitusnumerona nähtiin Tiina Puumalaisen käsikirjoittama ja ohjaama numero, jonka pääosassa nähtiin harmonikkataiteilija Johanna Juhola. Väliaikanumerona ennen tulosten selviämistä nähtiin Tsuumi-tanssiryhmän esitys, jossa yhdistettiin perinteistä ja modernia kansantanssia. Tämän numeron ohjauksesta ja koreografiasta vastasi Matti Paloniemi.

Sijoitus Numero Valtio Esittäjä Sävellys Pisteet
01. 15   Serbia Marija Šerifović Molitva 298  
02. 22   Unkari Magdi Rúzsa Unsubstantial Blues 224  
03. 26   Turkki Kenan Doğulu Shake It Up Şekerim 197  
04. 04   Valko-Venäjä Koldun Work Your Magic 176  
05. 28   Latvia Bonaparti.lv Questa Notte 168  
06. 01   Bulgaria Elitsa Todorova & Stojan Jankulov Voda 146  
07. 25   Slovenia Alenka Gotar Cvet z juga 140  
08. 06   Georgia Sopo Khalvaši Visionary Dream 123  
09. 18   EJT Makedonia Karolina Gočeva Mojot svet 97  
10. 09   Moldova Natalia Barbu Fight 91  
11. 17   Portugali Sabrina Dança Comigo (Vem Ser Feliz) 88  
12. 21   Andorra Anonymous Salvem El Món 80  
13. 05   Islanti Eiríkur Hauksson Valentine Lost 77  
14. 14   Puola The Jet Set Time To Party 75  
15. 03   Kypros Evridiki Comme Ci, Comme Ça 65  
16. 13   Kroatia Dragonfly & Dado Topić Vjerujem u ljubav 54  
17. 11   Albania Frederik Ndoci Hear My Plea 49  
18. 19   Norja Guri Schanke Ven a bailar conmigo 48  
19. 12   Tanska DQ Drama Queen 45  
20. 08   Sveitsi DJ Bobo Vampires Are Alive 40  
21. 10   Alankomaat Edsilia Rombley On Top of the World 38  
22. 23   Viro Gerli Padar Partners in Crime 33  
23. 07   Montenegro Stevan Faddy 'Ajde, kroči 33  
24. 02   Israel Teapacks Push the Button 17  
25. 20   Malta Olivia Lewis Vertigo 15  
26. 24   Belgia The KMG's LovePower 14  
27. 27   Itävalta Eric Papilaya Get A Life - Get Alive 4  
28. 16   Tšekki Kabát Malá Dáma 1  

Finaali (12. toukokuuta)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 Euroviisuista suoran finaalipaikan vuodelle 2007 ansaitsivat kymmenen parasta maata eli Suomi, Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Romania, Ruotsi, Liettua, Ukraina, Armenia, Kreikka ja Irlanti. Myös kilpailun neljä suurinta rahoittajamaata eli Ranska, Saksa, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta olivat automaattisesti finaalissa. Semifinaalissa kymmenen parhaiten menestynyttä maata pääsi mukaan finaaliin.

Finaalissa Pelkosen ja Leppilammen lisäksi vierasjuontajana nähtiin stand up -koomikko Krisse Salminen. Aloitusnumerona nähtiin Antti Jokisen ohjaama video, jolla Lordi esitti edellisvuoden voittajasävelmän "Hard Rock Hallelujah". Minna Vainikaisen suunnittelemassa ja ohjaamassa väliaikanumerossa esiintyi Apocalyptica, jonka esitystä rikasti visuaalisesti näyttävä sirkustaiteilijoiden numero. Puhelinäänestyksen tuli lavalle avaamaan näyttelijä Kari Väänäsen esittämä Joulupukki.

Sijoitus Numero Valtio Esittäjä Sävellys Pisteet
01. 17   Serbia Marija Šerifović Molitva 268  
02. 18   Ukraina Verka Serducha Dancing Lasha Tumbai 235  
03. 15   Venäjä Serebro Song #1 207  
04. 22   Turkki Kenan Doğulu Shake It Up Şekerim 163  
05. 21   Bulgaria Elitsa Todorova & Stojan Jankulov Voda 157  
06. 03   Valko-Venäjä Koldun Work Your Magic 145  
07. 10   Kreikka Sarbel Yassou Maria 139  
08. 23   Armenia Hayko Anytime You Need 138  
09. 08   Unkari Magdi Rúzsa Unsubstantial Blues 128  
10. 24   Moldova Natalia Barbu Fight 109  
11. 01   Bosnia ja Hertsegovina Marija Šestić Rijeka bez imena 106  
12. 11   Georgia Sopo Khalvaši Visionary Dream 97  
13. 20   Romania Todomondo Liubi, Liubi, I Love You 84  
14. 06   EJT Makedonia Karolina Gočeva Mojot svet 73  
15. 07   Slovenia Alenka Gotar Cvet z juga 66  
16. 14   Latvia Bonaparti.lv Questa Notte 54  
17. 05   Suomi Hanna Pakarinen Leave Me Alone 53  
18. 12   Ruotsi The Ark The Worrying Kind 51  
19. 16   Saksan lt. Roger Cicero Frauen regier'n die Welt 49  
20. 02   Espanja D'NASH I Love You Mi Vida 43  
21. 09   Liettua 4Fun Love Or Leave 28  
22. 13   Ranska Les Fatals Picards L'amour à la française 19  
23. 19   Yhdistynyt kuningaskunta Scooch Flying the Flag (for You) 19  
24. 04   Irlanti Dervish They Can't Stop The Spring 5  
2007 Finalistit
Valtio
BA 4 8 7 3 1 2 12 5 6 10
Espanja 3 2 4 5 1 7 12 10 8 6
Valko-Venäjä 1 2 3 6 12 7 10 5 8
Irlanti 5 12 1 10 6 4 8 7 3 2
Suomi 10 7 8 3 1 12 6 5 4 2
Makedonia 4 7 6 3 5 12 2 8 10 1
Slovenia 8 10 5 2 6 3 12 4 7 1
Unkari 4 7 2 6 12 3 8 10 1 5
Liettua 7 5 1 4 12 3 10 6 8 2
Kreikka 1 5 3 8 4 7 2 12 6 10
Georgia 8 1 5 4 7 6 10 2 12 3
Ruotsi 6 12 8 4 5 1 10 3 7 2
Ranska 1 6 6 2 8 4 7 5 12 10
Latvia 8 4 5 10 6 7 3 12 1 2
Venäjä 12 3 7 5 8 1 4 2 10 6
Saksan lt. 3 1 7 10 6 8 5 4 12 2
Serbia 8 2 10 5 12 4 7 3 6 1
Ukraina 12 4 8 10 6 2 3 1 5 7
UK 2 3 10 7 4 6 1 8 5 12
Romania 1 8 10 2 3 6 4 5 7 12
Bulgaria 1 10 12 5 6 3 2 7 8 4
Turkki 10 1 4 5 8 3 2 6 12 7
Armenia 1 10 8 5 2 12 7 6 4 3
Moldova 10 6 4 8 5 7 12 3 1 2
Israel 2 12 1 6 8 3 10 7 5 4
Kypros 6 12 1 7 3 4 5 10 8 2
Islanti 4 12 8 5 10 1 2 7 6 3
Montenegro 7 4 3 10 8 6 12 2 5 1
Sveitsi 8 5 1 6 3 4 7 12 2 10
Alakomaat 7 4 5 2 3 6 8 1 12 10
Albania 1 4 2 3 6 12 7 10 5 8
Tanska 7 4 8 1 12 2 5 6 3 10
Kroatia 10 8 7 4 2 1 3 12 5 6
Puola 7 4 2 5 1 3 8 12 10 6
Tšekki 4 2 5 3 1 6 8 12 7 10
Portugali 8 1 3 2 4 5 12 7 6 10
Norja 6 4 8 12 3 5 10 2 7 1
Malta 2 10 5 1 4 6 8 3 12 7
Andorra 8 12 2 5 3 7 4 6 1 10
Viro 7 6 4 5 2 10 12 3 8 1
Belgia 3 2 5 8 6 7 1 4 12 10
Itävalta 8 1 2 7 12 4 3 6 10 5
Pisteet 106 43 145 5 53 73 66 128 28 139 97 51 19 54 207 49 268 235 19 84 157 163 138 109
Eurovision laulukilpailu

1956 · 1957 · 1956 · 1959 · 1960 · 1961 · 1962 · 1963 · 1964 · 1965 · 1966 · 1967 · 1968 · 1969 · 1970 · 1971 · 1972 · 1973 · 1974 · 1975 · 1976 · 1977 · 1978 · 1979 · 1980 · 1981 · 1982 · 1983 · 1984 · 1985 · 1986 · 1987 · 1988 · 1989 · 1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008