Keskustelu:Sukupuolenkorjausprosessi Suomessa

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Lisää aihe
Wikikirjastosta

Poistokeskustelu fi-wikistä[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan siirtoa Wikikirjastoon, kuten aiemmin tehtiin muille samankaltaisille artikkeleille. Otsikkossakin on sanottavaa. Sukupuolenvaihdoksesta puhutaan Suomessa, ei korjaamisesta? --TBone 15. joulukuuta 2004 kello 10:25 (UTC)

Ystävä hyvä, sukupuolta ei voi vaihtaa. Kannattaisi ottaa taustoista selvää. Jos joku puhuu sukupuolenvaihtamisesta, tämä tarkoittaa sitä, ettei hän tiedä, eikä ymmärrä ilmiötä. Korrekti termi nimenomaan on sukupuolenkorjaus. Jos et usko minua, niin ota yhteyttä vaikkapa Trasek:iin, tai Transtukipisteelle. Termiä korjaaminen on käytetty myös STM:n transmuistiossa.

 Sukupuolenkorjaus - Yleistä

 Transsukupuolisuudessa on kyse sukupuolen kokemisesta. Transsukupuolinen
 ihminen ei koe kuuluvansa siihen sukupuoleen, johon hänet on syntymän 
 hetkellä määritelty ja lapsena kasvatettu. Biologinen sukupuoli ei tunnu omalta.

 ...

 Ref:
 http://www.transtukipiste.fi/transsukupuolisuus/ttp0403.php

Mikä tuo wiki-kirjasto nyt sitten on ? Kannattaako mun jo tässä vaiheessa ottaa tuo dokumentti muualle talteen ?

Sukupuolenkorjaus on todellakin korrekti ja virallinen termi tässä yhteydessä. Toki sukupuolenvaihdoksista puhutaan Suomessa, mutta niin puhutaan valaskaloistakin.

Wikikirjasto --TBone 15. joulukuuta 2004 kello 10:47 (UTC)
Lääketietellisiä neuvoja, yhteystietoja, henkilökohtaisia kokemuksia, ei oikein kuulu tänne. Siirretään vaan. --Hautala 15. joulukuuta 2004 kello 11:11 (UTC)

Siirtyyko se sinne itsestaan, vai tarvitseeko tassa tehda jotain ? Miten viitteet taalta sinne ?

  • Siirto wikikirjastoon kuulostaa hyvältä. Artikkeli ei ole tällä hetkellä tietosanakirjamainen, mutta jos joku osaa niin aiheesta voi varmasti kirjoittaa tänne sopivan artikkelin. (meta:Transwiki selittää miten tämä siirto wikikirjastoon pitäisi tehdä.) -- Jniemenmaa 15. joulukuuta 2004 kello 12:39 (UTC)

Jaa. Ei jaksa lukea manuaaleja, samassa ajassa instaan oman wikin. Tehkaa toki dokumentille mita haluatte.

Ehdotus: Jos alkuperäisen artikkelin otsikot jätettäisiin wikipediaan, voisi niiden alle laatia lyhyet, tiiviit, tietosanakirjamaiset selitykset hoitovaiheista. Miltä kuulostaa?

Sen kun. Ma en niita sinne kirjoita, tehkoot sen joku toinen. Vaikka arvatenkin saa sitten tulla korjaamaan jaljet perasta, kun taalla on naita `sukupuolenvaihdosta' puhuvia. Mua ei suoraansanoen kiinnosta, etta onko taa dokumentti taalla, sen primaari tarkoitus on ollu vaan helposti muokattava, kun tilanteet muutuu ajanmittaan ja toisaalta mahdollisimman hyodyllinen niille jotka prosessia kay lapi. Joten tosiasiassahan tassa meidan tarpeet eivat kohtaa, minkas sille mahtaa.


Ehdottan, että tämän sivun otsikoksi muutettaisiin laveampi "Sukupuolenkorjausprosessi". Näkökulma voi toki edelleen olla Suomen (ja järkevintä varmaan onkin), ja sen voi vielä mainita itse tekstissä. --Farside 19:01 heinä 1, 2004 (UTC)

Kannatan. Lisäksi, kun tietosanakirjamaisuuteen pyritään, artikkelissa ei saisi olla "mielestäni" tai "omalla kohdallani". Nuo voisi editoida muotoon "Monet uskovat" tai "Joidenkin kohdalla" tms. Mutta ei ensimmäistä persoonaa. --Lussmu 19:39 heinä 1, 2004 (UTC)

Jostain syysta tuo siirtaminen ei onnistu ?!? Se sanoo, etta pitaa olla reganneena, mutta vaikka on, niin valittaa samasta. Onko teilla ideoita, etta mitan tasta paasee ohi ? Toisaalta on niinkin, etta koska aion nimenomaan kirjoittaa tahan asioita, jotka koskee Suomen sukupuolenkorjausprosessia, niin olen sita mielta, etta nimike on sikali oikein. Sen sijaan voisi kirjoittaa lyhyesti aiheesta Sukupuolenkorjausprosessi, ja laittaa siita linkin tanne.

Ja toki olette oikeassa, "mielestani" etc. on huuhaata, mutta hankala asia on se, etta tassa on sellaisia asioita, joista "faktamuodossa" kirjoittaminen ei vastaisi taysin totuutta, ja asiat ovat kuitenkin senlaatuisia, etta ne pitaisi saada julki. Koetan jatkossa loytaa oikeat sanat paremmin.

Z.

Okei! Artikkelista vaikuttaa tulevan tosi hyvä. Hauskaa kesän jatkoa, --Lussmu 06:20 heinä 2, 2004 (UTC)


Tää tuntuu olevan tällainen ikuinen "work in progress". Asiaa on niin älyttömän paljon. Koetan kuitenkin saada sitä tänne aina aika ajoin lisättyä, ja toivoakseni saisin rohkaistua muitakin osallistumaan tähän kirjoitukseen.

Z.

Sinänsä ansiokas artikkeli, mutta pitäisi muokata tietosanakirjamaisemmaksi. Nyt tuntuu mielummin lehtiartikkelilta. Käyttäjä:Tbone 08:49 elo 29, 2004 (UTC)


Go ahead ;)

'Trans' -sana on virheellinen ilmaisu[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että kirjassa luovuttaisiin trans -sanan käytöstä - sukupuolten välillä ei ole biologista rajaa, jota voisi 'ylittää'. Trans -sana viittaa tälläiseen ylitykseen, mutta tosiasiassa kaikkia sukupuolten välimuotoja esiintyy luonnossa. Käyttäysin trans-sukupuolen sijaan esim. sukupuolen muokkausta, sukupuolen korjaus, queer-sukupuoli tms..