Ero sivun ”Wikijunior Muinaiset kulttuurit” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
{{Wikijunior-linkki}}
 
[[Tiedosto:Wikijunior_Ancient_Civlizations_II.png|right|350px|thumb]].
=== Mistä tämä kirja kertoo? ===
Muinaisia kulttuureja on valtava määrä ja ensimmäiset olivat ihmisten esi-isien kehittämiä. Tämä kirja ei kuitenkaan käsittele kaikkia muinaisia kulttuureja, vaan ns. '''korkeakulttuureja'''. Yleensä puhuttaessa korkeakulttuurista tarkoitetaan '''sivilisaatiota'''.
 
Sivilisaatioiden keskeisiä piirteitä katsotaan usein olevan erityisesti ''lukutaito'', mutta yhtä lailla myös ''työnjako'' (eli eri ammatteihin jakautuminen), ''kaupungistuminen'', ''taiteet'' (myös taiteellinen käsityö eli taideteollisuus), ''keskushallinto'' ja ''järjestäytynyt uskonto''. Myös ''maanvi''uriin jokilaaksoihin maanviljelyn kehittymisen myötä. Afrikassa kaupunkivaltiot syntyivät jokien vaikeakulkuisuuden vuoksi yleensä rannikolle. Suurin osa korkeakulttuureista sai alkunsa jo kivikaudella ja osa niistä ei muita kausia tuntenutkaan. Artikkeli ei myöskään käsittele ihmisen kivikautisia muinaiskulttuureja.
 
====Huomautuksia====
Mukaan on otettu myös ''keltit'' heidän pitkän historiansa ja merkittävän vaikutuksensa vuoksi sekä ''viikingit'', koskn keskiajan kanssa saman aikaisia kulttuureja sekä Afrikasta että Etelä-Amerikasta (muun muassa Mayat, Inkat ja Asteekit), jotka yleensä kuitenkin mielletään osaksi muinaisia kulttuureja.
 
Kulttuurit on luokitetltu pääosin sen mukaan, mistä ne ovat lähtöisin esim. ''foinikialaiskulttuuri'' on lähtöisin Levantista (Libanonista), Välimeren itärannikolta, jonka kulttuureista se löytyy. Tästä syystä kirjaan tullaan lisäämään hakemisto, josta kulttuurit voi löytää nimellä, vaikkei osaisikaan sijoittaa niitä maantieteellisesti. Hakemistosta voit löytää esimerkiksi kushilaiset, vaikkei sinulla olisi hajuakaan keitä he oikein olivat.
 
==Sisällys==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko