Ero sivun ”PHP” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
779 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
kh + muuta
p (siirsi sivun ”Php” uudelle nimelle ”PHP”: Muutetaan kirjoitusasu yleisemmäksi.)
(kh + muuta)
'''PHP''' (lyhenne sanoista PHP: Hypertext Preprocessor) on eräs suosituimmista serveripohjaisistapalvelinpohjaisista scriptikielistäskriptikielistä, joka tarkoittaa että koodi käsitellään ennen kuin se näytetään selaimelle, joten koodia ei näepysty näkemään sivun lähdekoodista. PhpPHP:tä käytetään Dynaamistendynaamisten internet-sivujensivustojen tekemiseen. Esimerkiksi MediaWiki (Ohjelmistoohjelmisto, jota WikipediaWikikirjasto käyttää) on tehty käyttämällä Php:täPHP-kielellä. PHP on C/C++:n kaltainen kieli, johon on lisätty valtava määrä helpottavia funktioita. Tästä syystä PHP ei ole niin ohjelmakirjastopohjainen (ohjelmakirjasto = eng:engl. "library") kuin C/C++-kieli.
 
PHP on kehitetty avoimen lähdekoodin projektina. Toiminnaltaan jossain määrin vastaavia tekniikoita ovat esimerkiksi Microsoftin ASP ja Sun Microsystemsin JSP. PHP:n tärkein ero verrattuna avoimen lähdekoodin Perl-skriptikieleen on se, että PHP on suunniteltu nimenomaan web-käyttöön. PHP:stä löytyy myös suoraan tietokantaominaisuudet mm. PostgreSQLMySQL:lle, MySQLPostgreSQL:lle, ja SQLitelle (PHP 5).
 
Esimerkki:
 
== Historiaa ==
* PHP/FI (Personal Home Pages / Forms Interpreter) julkaistiin 1995
* PHP/FI 2.0 julkaistiin marraskuussa 1997
* PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) 3.0 julkaistiin kesäkuussa 1998
* PHP 4.0 julkaistiin toukokuussa 2000
* PHP 5.0 julkaistiin 14.7.2004
== Rakenne ==
 
PhpPHP-koodi kirjoitetaan .php -tiedostoon, jota käyttäjät voivat suorittaa. Koodi kirjoitetaan <?php- ja ?>-tagien väliin. Sama php-tiedosto voi sisältää myös tavallista html-koodia, kunhan se sijoitetaan näiden kahden tagien ulkopuolelle. PhpPHP sisältää valmiiksi isontodella läjänpaljon erilaisia funktioita, joilla voidaan nopeuttaa ja helpottaa tietyn tehtävän tekemistä. Edellisessä esimerkissä käytettiin hyväksi funktiota echo, jolla voidaan tulostaa tekstiä.
 
== Ulkoasu ==
 
Php:nPHP-koodin ulkoasuulkoasusta onkannattaa tehdä melko yksinkertainen ja selkeä. Rivinvaihdoilla ja muilla samantyyppisillä ole koodin toimivuuden kannalta merkitystä, mutta niitä oikeinkäytettynä saadaan aikaan selkeää ja nopeasti omaksuttavaa koodia.
 
Jos katsot ylläolevaa esimerkkiä, huomaat, että jokainen ohjelmalause loppuu puolipisteeseen ; ja merkkijonot ympäröidään lainausmerkeillä "". Myös heittomerkkien käyttö '' on sallittu.
:<code>echo 'Hei, maailma!'; // Tulostaa tekstin: Hei, maailma!</code>
:<code>?></code>
 
Oikeasti edellisen kaltainen kommentointi ei ole järkevää, mutta hieman vaativammissa sovelluksissa kommentteja kannattaa toki käyttää.
 
== Perustoimenpiteet ==
 
PhpPHP:ssä on monia näppäriä toimenpiteitä merkkijonojen ja lukujen käsittelyä varten. Seuraava esimerkki esittelee niistä muutamia:
:<code><?php</code>
:<code>echo "Hei, maailma!"; // Hei, maailma!</code>
:<code>echo "Hei," . "maailma!"; // Hei, maailma! (Pisteen avulla voidaan yhdistää merkkijonoja yhteen)</code>
:<code>echo 3 + 5; // 8 (Huomaa, että lukuja, joita ei ole tarkoitus käsitellä merkkijonoina, ei ympäröidä heittomerkeilläheitto- eikä lainausmerkeillä)</code>
:<code>echo "3" . "5"; // 35</code>
:<code>echo 5 - 3; // 2</code>
:<code>echo 10 / 2; // 5 (Jakolasku)</code>
:<code>echo 20 % 3; // 2 (Jakojäännös)</code>
:<code>echo (3 + 5) * 10; // 80 (Termejä voi olla useampiakin. PhpPHP osaa oikean laskujärjestyksen.)</code>
:<code>?></code>
 
== Muuttujat ==
 
Muuttujia käytetään tallentamaan tietoa, joka saadaan joko itse koodista, tietokannasta, käyttäjältä tai vaikkapa palvelimelta. Niiden käyttö ja hallinta on näppärää moniin muihin ohjelmointikieliin verrattuna se, että niiden tyyppiä ei tarvitse itse määrittää vaan se päätellään automaattisesti sille annetusta arvosta. Muuttujalle pitää kuitenkin antaa arvo ennen kuin sitä voidaan käyttää muualla koodissa.
 
Muuttuja merkitään dollarimerkillä $ ja tunnisteella, joka voi olla kirjaimia tai numeroita. Usein muuttujan tunnisteeksi kannattaa valita muuttujan tehtävää kuvaava nimi.
Jos muuttuja halutaan sijoittaa suoraan toisen merkkijonon sisään, voidaan menetellä kahdella tavalla:
:<code><?php</code>
:<code>$käyntikerratkayntikerrat = 3; // Tallennetaan luku muuttujaan. Huomaa, että ääkkösien käyttö on sallittu php:ssa</code>
:<code>echo "Hei, olet käynyt täällä" . $käyntikerratkayntikerrat . "kertaa.";</code>
 
 
:<code>echo "Hei, olet käynyt täällä" . $käyntikerrat . "kertaa.";</code>
:<code>// Hei, olet käynyt täällä 3 kertaa. (Muuttujan voi lisätä merkkijonojen liittämistekniikalla)</code>
:<code>echo "Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerratkayntikerrat} kertaa.";</code>
 
 
:<code>echo "Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerrat} kertaa.";</code>
:<code>// Hei, olet käynyt täällä 3 kertaa. (Muuttujan voi lisätä myös aaltosulkuja {} hyväksi käyttäen)</code>
 
:<code>?></code>
 
Huomaa, että muuttujien nimissä ei kannata käyttää ääkkösiä, ja kirjainkoolla on merkitystä.
 
== Taulukot ==
 
Taulukkoa käytetään yksinkertaistamaan koodia. Esimerkiksi kuukausien nimet on kätevä tallettaa taulukkomuotoon siten, että avain 6 vastaa kesäkuuta ja niin edelleen. Jotkin tietorakenteet olisi vaikea toteuttaa ilman taulukkoa, sillä taulukosta on helppo suorittaa esimerkiksi arvontaa. Funktioille on helppo siirtää monia arvoja kerrallaan taulukkomuodossa. PHP:n monesti käyttämät POST- ja SESSION -muuttujat ovat taulukkoja.
 
Taulukkoon on helppo sijoittaa tietoa myöhemmin, $taulukko[] = "tieto"; sijoittaa tiedon seuraavaan vapaaseen paikkaan.
 
==Katso myös==
 
* [http://www.php.net/ php.net] - PHP:n virallinen sivu (englanninkielinen)
* [http://www.ohjelmointiputka.net/ Ohjelmointiputka] - Sivusto, jossa on paljon koodivinkkejä ja oppaita aloittelijoille.
* [http://www.mureakuha.com/ Mureakuha] - Toinen ohjelmointia käsittelevä sivusto, mutta se on tarkoitettu hieman edistyneemmille ohjelmoijille.
 
[[en:Programming:PHP]]
715

muokkausta

Navigointivalikko