Ero sivun ”S2 Erilaisia elämäntapoja/Maahanmuuttajat tuovat mukanaan lähtömaansa kulttuuria” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
{{Peruskoulun elämänkatsomustieto 3-6/S2 Erilaisia elämäntapoja/Kulttuurien kirja}}
 
==Miksi ihmiset lähtevät kotiseudultaan?==
==Koti Suomessa, juuret maailmalla==
'''Maahanmuuttajaksi eli siirtolaiseksi kutsutaan ihmistä, joka siirtyy pysyvästi asumaan toiseen maahan'''. Osa siirtolaisista on lähtenyt kotimaastaan vapaaehtoisesti, osa taas pakon edessä. '''Vapaaehtoisen lähtemisen''' taustalla voi olla esimerkiksi työpaikan saaminen toisesta maasta, koulutukseen lähteminen tai vaikkapa seikkailunhalu ja vaihtelun hakeminen. Osa taas saattaa tulla vaikkapa rakkauden perässä.
 
Joskus ihmiset joutuvat kuitenkin lähtemään kotiseudultaan pakon edessä. Tyypillisesti tällainen pakko voi olla sota, konflikti tai erilaisista syistä johtuva vaino, jotka saavat lähtijän pelkäämään oman henkensä ja terveytensä puolesta. Myös luonnonkatastrofit, kuten kuivuus ja tulvat saattavat tehdä kotiseudun asuinkelvottomaksi. Oman henkensä ja terveytensä puolesat pelkäävällä on oikeus hakea toisesta maasta '''turvapaikkaa.''' Turvapaikan hakeminen on jokaisen ihmisen '''ihmisoikeus.''' Turvapaikanhakijasta tulee '''pakolainen''', mikäli hänelle myönnetään kohdemaassa turvapaikka. Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut antamaan kansainvälistä suojelua sitä tarvitseville<ref>{{Verkkoviite|osoite=https://intermin.fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat-ja-pakolaiset|nimeke=Turvapaikanhakijat ja pakolaiset|julkaisu=Sisäministeriö|viitattu=2019-02-04|ietf-kielikoodi=fi-FI}}</ref>. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on maailmassa tällä hetkellä 65,6 miljoonaa<ref>{{Verkkoviite|osoite=https://pakolaisapu.fi/pakolaisuus/pakolaisuus-maailmalla/|nimeke=Pakolaisuus maailmalla|julkaisu=Suomen pakolaisapu|viitattu=2019-02-04|ietf-kielikoodi=fi}}</ref>.
 
== Maahanmuuttajat ovat monipuolinen ryhmä ==
Maahanmuuttajat tulevat eripuolilta maapalloa, minkä vuoksi jokainen tuo mukanaan oman lähtömaansa kulttuuria. Maahanmuuttajat eivät siksi ole yksi yhtenäinen ryhmä. Tavat ja maailmankatsomus voivat poiketa paljonkin suomalaisista, riippuen siitä, mistä tulija on kotoisin. Tulijat tuovat mukanaan omaa kulttuuriaan, mikä lisää '''monikulttuurisuutta''' kohdemaassa. Joskus lähtömaan ja kohdemaan kulttuurierot saattavat aiheuttaa haasteita yhteiseloon, mikä vaatii yhteistyötä ja vuoropuhelua. Osa ihmisistä näkee maahanmuuton ja monikulttuurisuuden uhkana kohdemaan "perinteiselle" kulttuurille. Maahanmuutto ja erilaiset kulttuurit voidaan nähdä kuitenkin myös kohdemaan kulttuuria rikastuttavana ja monipuolistavana asiana.
 
== Kuka on suomalainen? ==
<br />
 
== Lähteet ==
<references responsive="" />
[[Luokka:Aloitetut sivut]]
2 610

muokkausta

Navigointivalikko