Ero sivun ”S2 Erilaisia elämäntapoja/Maahanmuuttajat tuovat mukanaan lähtömaansa kulttuuria” versioiden välillä

Wikikirjastosta
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Opetustuubi (keskustelu | muokkaukset)
Opetustuubi (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 11: Rivi 11:
** Miksi valtiot eivät vain avaa rajojaan ja päästä kaikkia ihmisiä sisään?
** Miksi valtiot eivät vain avaa rajojaan ja päästä kaikkia ihmisiä sisään?
** Onko turvallisella valtiolla, kuten Suomella oikeus kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita vai velvollisuus ottaa kaikki vastaan?
** Onko turvallisella valtiolla, kuten Suomella oikeus kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita vai velvollisuus ottaa kaikki vastaan?
*Kuvitelkaa tilanne, jossa olette päättämässä yhdessä, kuka seuraavista henkilöistä ei saa oleskelulupaa maassanne. Perustelkaa valintanne.
*Kuvitelkaa tilanne, jossa olette päättämässä yhdessä, ketkä kaksi seuraavista henkilöistä saavat oleskeluluvan maassanne. Perustelkaa valintanne.
** H1: rikas lottovoitolla rahansa saanut henkilö, ei ammattia/koulutusta, ei kielitaitoa
** H1: korkeasti koulutettu, haluaa maahan, koska oman alan töitä ei ole kotimaassa, ei kielitaitoa,
** H2: ei mitenkään erityisen rikas henkilö, mutta osaa kielen alkeet ja on opiskellut itselleen ammatin kotimaassaan
** H2: käynyt vain peruskoulutuksen, mutta oppinut kielen alkeet kotimaassaan turistelita, tekee käsitöitä, joita myymällä yrittää saada elantonsa
** H3: ei koulutusta, ei ammattia, ei kielitaitoa, hengenvaarassa kotimaassaan elämäntapansa vuoksi
** H3: ei koulutusta, ei ammattia, ei kielitaitoa, hengenvaarassa kotimaassaan elämäntapansa vuoksi,
** H4: lukutaidoton, kouluttamaton, 5 lapsisen perheen yksinhuoltaja, ei osaa kieltä, ei ammattia
}}
}}



Versio 5. helmikuuta 2019 kello 19.12

Kulttuurien kirja – Sisällysluettelo
Mitä kulttuuri tarkoittaa?
Maailman kulttuuripiirit
Vähemmistökulttuurit
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Suomen romanit
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Saamelaiset ovat alkuperäiskansa
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Suomenruotsalaiset ovat ruotsia äidinkielenään puhuvia suomalaisia
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Maahanmuuttajat tuovat mukanaan lähtömaansa kulttuuria

Miksi ihmiset lähtevät kotiseudultaan?

Maahanmuuttajaksi eli siirtolaiseksi kutsutaan ihmistä, joka siirtyy pysyvästi asumaan toiseen maahan. Osa siirtolaisista on lähtenyt kotimaastaan vapaaehtoisesti, osa taas pakon edessä. Vapaaehtoisen lähtemisen taustalla voi olla esimerkiksi työpaikan saaminen toisesta maasta, koulutukseen lähteminen tai vaikkapa seikkailunhalu ja vaihtelun hakeminen. Osa taas saattaa tulla vaikkapa rakkauden perässä.

Joskus ihmiset joutuvat kuitenkin lähtemään kotiseudultaan pakon edessä. Tyypillisesti tällainen pakko voi olla sota, konflikti tai erilaisista syistä johtuva vaino, jotka saavat lähtijän pelkäämään oman henkensä ja terveytensä puolesta. Myös luonnonkatastrofit, kuten kuivuus ja tulvat saattavat tehdä kotiseudun asuinkelvottomaksi. Oman henkensä ja terveytensä puolesta pelkäävällä on oikeus hakea toisesta maasta turvapaikkaa. Turvapaikan hakeminen on jokaisen ihmisen ihmisoikeus. Turvapaikan saaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan kohdemaa päättää, onko hakija turvapaikan tarpeessa.

Turvapaikanhakijasta tulee pakolainen, mikäli hänelle myönnetään kohdemaassa turvapaikka. Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut antamaan kansainvälistä suojelua sitä tarvitseville[1]. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on maailmassa tällä hetkellä 65,6 miljoonaa[2].

Keskusteltavaksi
  • Suomen pakolaisavun mukaan joka minuutti 20 ihmistä maailmassa joutuu jättämään kotinsa ja pakenemaan. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan tällä hetkellä maailmassa on 65,6 miljoonaa konfliktien tai vainon vuoksi kotinsa jättämään joutunutta ihmistä. Keskustelkaa ja pohtikaa asiaa mahdollisimman monelta eri näkökantilta.
    • Miksi valtiot eivät vain avaa rajojaan ja päästä kaikkia ihmisiä sisään?
    • Onko turvallisella valtiolla, kuten Suomella oikeus kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita vai velvollisuus ottaa kaikki vastaan?
  • Kuvitelkaa tilanne, jossa olette päättämässä yhdessä, ketkä kaksi seuraavista henkilöistä saavat oleskeluluvan maassanne. Perustelkaa valintanne.
    • H1: korkeasti koulutettu, haluaa maahan, koska oman alan töitä ei ole kotimaassa, ei kielitaitoa,
    • H2: käynyt vain peruskoulutuksen, mutta oppinut kielen alkeet kotimaassaan turistelita, tekee käsitöitä, joita myymällä yrittää saada elantonsa
    • H3: ei koulutusta, ei ammattia, ei kielitaitoa, hengenvaarassa kotimaassaan elämäntapansa vuoksi,
    • H4: lukutaidoton, kouluttamaton, 5 lapsisen perheen yksinhuoltaja, ei osaa kieltä, ei ammattia

Maahanmuuttajat ovat monipuolinen ryhmä

Maahanmuuttajat tulevat eripuolilta maapalloa, minkä vuoksi jokainen tuo mukanaan oman lähtömaansa kulttuuria. Maahanmuuttajat eivät siksi ole yksi yhtenäinen ryhmä. Tavat ja maailmankatsomus voivat poiketa paljonkin suomalaisista, riippuen siitä, mistä tulija on kotoisin. Tulijat tuovat mukanaan omaa kulttuuriaan, mikä lisää monikulttuurisuutta kohdemaassa.

Joskus lähtömaan ja kohdemaan kulttuurierot saattavat aiheuttaa haasteita yhteiseloon, mikä vaatii yhteistyötä ja vuoropuhelua. Osa ihmisistä näkee maahanmuuton ja monikulttuurisuuden uhkana kohdemaan perinteiselle kulttuurille. Toiset taas ajattelevat maahanmuuton ja erilaiset kulttuurit nähdä kohdemaan kulttuuria rikastuttavana ja monipuolistavana asiana. On myös täysin perusteltua kysyä, mitä se "perinteinen kulttuuri" oikeastaan on, sillä kulttuurit ovat saaneet vaikutteita ympäriltään ja muuttuneet aina.

Kuka on suomalainen?

Ihmisen kansallisuus tarkoittaa eri asiaa, kuin kansalaisuus. Kansallisuudella tarkoitetaan etnistä taustaa, esimerkiksi saamelaisuutta tai vaikkapa kurdia, kun taas kansalaisuus on jonkin maan virallinen kuuluminen johonkin maahan.

Identiteetillä tarkoitetaan puolestaan sitä, keneksi ihminen itsensä tuntee. Jos ihminen on syntynyt esimerkiksi Suomessa, mutta hänen sukujuurensa ovat vaikkapa Intiassa, voi hänen identiteettinsä olla joko suomalainen, intialainen tai sekoitus molempia.

Maahanmuuttoon liittyvät käsitteet ovat monimutkaisia. Ihmistä, joka muuttaa Suomeen ulkomailta, on perusteltua sanoa maahanmuuttajaksi, mutta entäpä hänen lapsensa, jotka syntyvät Suomessa? Missä vaiheessa ihmisestä tulee suomalainen? Jos henkilö itse on syntynyt Suomessa, mutta henkilön molemmat vanhemmat ulkomailla, häntä saatetaan joskus kutsua ulkomaalaistaustaiseksi. Onko suomen kielen osaaminen tai sen äidinkielenä puhuminen vaatimus suomalaisuudelle? Entä täytyykö ihmisellä olla Suomen kansalaisuus, jotta hän voi sanoa itseään suomalaiseksi?

Keskusteltavaksi
  • Pohtikaa omaa identiteettiänne. Keitä te olette kansalaisuudeltanne ja kansallisuudeltanne?
  • Kuka on suomalainen? Mikä tekee ihmisestä suomalaisen?
  • Tarvitaanko arkipäivässä termejä kuten maahanmuuttaja, ulkomaalaistaustainen? Jos tarvitaan, missä?

Lähteet

  1. Turvapaikanhakijat ja pakolaiset Sisäministeriö. Viitattu 4.2.2019.
  2. Pakolaisuus maailmalla Suomen pakolaisapu. Viitattu 4.2.2019.