Ero sivun ”Opas jälkikapitalistiseen yhteiskuntaan” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Jonkin aikaa on voimassa vaihe, jossa osa ihmisistä onnistuu sosiaalisilla taidoillaan pääsemään organisaatioiden eläteiksi. Pian kuitenkin alkaa vaihe, jossa ne jotka eivät ole panoksia vaan elättejä karsitaan yksityisistä ja julkisista organisaatioista. Ajatus siitä että valtion täytyy automaation edetessä luoda jokaiselle jokin tuottamaton työpaikka on kestämätön, ja ihmiset suuntautuvat palkkatyön sijasta hyväntekeväisyyteen, harrastuksiin, lasten hankkimiseen ja kasvattamiseen yms. Suurten yhteiskunnallisten muutosten läpivientiin liittyy valtavia riskejä, ja maan johto voi epäonnistua yhteiskunnan muuntamisessa ruhtinaallisesti ja voi seurata kuolonuhreja. Sellaista yhteiskuntaa kuin "veroteknisesti toteutettu perustulo" ei voi olla kauaa olemassa, vaan sitä seuraa luonnollisena seuraavana askeleena ''sosialismi''. Esimerkiksi Iranissa jossa on käytössä perustulo valtio omistaa noin 60 prosenttia kansantaloudesta. Perustuloa seuraava siirtymä sosialismiin on vaikeampi kuin perustulon käyttöönotto. Perustuloon siirtyminen kuitenkin tulee pakotettuna tilanteena ja sen jälkeen sosialismiin siirtyminen myöskin, joka voi tulla joillekin yllätyksenä.
 
Perustulon käyttöönoton ja sosialismin lisäämisen välillä voi olla viivettä mikäli perustulo onnistuu kasvattamaan verotuloja (ainoa tarkasteltava seikka), mutta sosialismi tulee varmuudella perässä tai voi tapahtua samaankin aikaan. Siirtymässä auttaa se että kehittyneet, länsimaiset yhteiskunnat ovat siirtymätalouksia samanaikaisesti. Oikein mitään näistä ei ole kyetty kokeilemaan ja mihinkään ei ole etukäteen varauduttu. Muutokset myös kokevat ideologista vastustusta ja seuraukset voivat olla arvaamattomiakin. Kiinalla on oma lähestymistapansa jälkikapitalistiseen yhteiskuntaan. Lähi-idässä lähestymistapa saattaa olla sidoksissa islaminuskoon.
 
Jälkikapitalistisen yhteiskunnan ei tarvitse noudattaa mitään ortodoksista marxilaista linjaa, vaan se voi olla yhtä hyvin vaikkapa nationalistista kansallissosialismia. Kiinalla on oma lähestymistapansa jälkikapitalistiseen yhteiskuntaan. Lähi-idässä lähestymistapa saattaa olla sidoksissa islaminuskoon.
 
==Mihin kansantalous törmää==
1 046

muokkausta

Navigointivalikko