Ero sivun ”Paikallismuseon kokoelmien hoito/Valmistautuminen” versioiden välillä

Wikikirjastosta
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lisäsin ja muokkasin tekstiä
Muokkasin tekstiä
Rivi 1: Rivi 1:
Työ pitää suunnitella hyvin. Museotiloissa liikutaan ja toimitaan rauhallisesti. Siivousta tehdessä ei käytetä pitkiä riipuksia tai avainnauhoja, jotka voivat vahingoittaa esineitä. Esineitä käsitellessä pidetään aina käsineitä kädessä. Siivouksessa käytetään pölyhuiskua, imuria ja pehmeitä siveltimiä.
* Työ pitää suunnitella hyvin. Museotiloissa liikutaan ja toimitaan rauhallisesti. Siivousta tehdessä ei käytetä pitkiä riipuksia tai avainnauhoja, jotka voivat vahingoittaa esineitä. Esineitä käsitellessä pidetään aina käsineitä kädessä. Siivouksessa käytetään pölyhuiskua, imuria ja pehmeitä siveltimiä.


Omasta turvallisuudesta pitää huolehtia. Hengityssuojainta kannattaa käyttää, jos tilassa on paljon pölyä tai eläinten jätöksiä. Tunnistamatonta jauhetta tai materiaalia ei pidä pöllytellä.
* Omasta turvallisuudesta pitää huolehtia. Hengityssuojainta kannattaa käyttää, jos tilassa on paljon pölyä tai eläinten jätöksiä. Tunnistamatonta jauhetta tai materiaalia ei pidä pöllytellä.
* Ideaalitilanne on se, että museo siivotaan sekä keväällä että syksyllä.


* Museossa siivotaan eri tavalla kuin kotona. Museoesineet on tarkoitus säilyttää ”ikuisesti”. Kaikki käsittely kuluttaa, ei saa siis siivota liikaa. Säännöllinen siivous ja esineiden kunnon tarkkailu on paras tapa välttyä esineiden vaurioilta.


* Aina ennen kuin kosketaan uuteen esineeseen, varmistetaan, että siinä ei ole irtonaisia osia. Jos esineitä pitää liikutella tai nostella, niin nostetaan kahdella kädellä ja pidetään pohjasta kiinni. Tuolia ei nosteta käsinojista tai selkänojasta. Jos vähääkään epäilyttää osaako toimia, niin jättää mieluummin tekemättä ja kysy neuvoja [https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tietoa-suomen-museoista/maakuntamuseot maakuntamuseosta].
Museossa siivotaan eri tavalla kuin kotona. Museoesineet on tarkoitus säilyttää ”ikuisesti”. Kaikki käsittely kuluttaa, ei saa siis siivota liikaa. Säännöllinen siivous ja esineiden kunnon tarkkailu on paras tapa välttyä esineiden vaurioilta.


* Puhdistus on samalla esineiden kunnon ja tuholaisten tarkkailua, niin sanottua ennaltaehkäisevää konservointia. Pöly sitoo kosteutta esineiden pintaan ja vaurioittaa niitä. Pölykerros myös tarjoaa ravintoa hyönteisille. Kun esineitä käsitellään niin laitetaan käsineet käteen, joko puuvilla- tai kumihanskat. Käsissä on aina rasvaa ja suolaa, jotka tarttuvat esineiden pintaan.
Aina ennen kuin kosketaan uuteen esineeseen, varmistetaan, että siinä ei ole irtonaisia osia. Jos esineitä pitää liikutella tai nostella, niin nostetaan kahdella kädellä ja pidetään pohjasta kiinni. Tuolia ei nosteta käsinojista tai selkänojasta. Jos vähääkään epäilyttää osaako toimia, niin jättää mieluummin tekemättä ja kysy neuvoja [https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tietoa-suomen-museoista/maakuntamuseot maakuntamuseosta].


* Turkiskuoriaiset, koit, tupajumit, hiiret ja linnut ovat tavallisimpia [[Paikallismuseon kokoelmien hoito/Tavallisimmat tuholaiset|tuholaisia paikallismuseoissa]]. Hiiret eivät yleensä viihdy kesäaikaan sisätiloissa, ellei niillä ole pesää museossa sisällä. Lintujen pesintä olisi hyvä yrittää estää museorakennuksissa, koska se houkuttelee rakennuksiin hyönteisiä.
Puhdistus on samalla esineiden kunnon ja tuholaisten tarkkailua, niin sanottua ennaltaehkäisevää konservointia. Pöly sitoo kosteutta esineiden pintaan ja vaurioittaa niitä. Pölykerros myös tarjoaa ravintoa hyönteisille. Kun esineitä käsitellään niin laitetaan käsineet käteen, joko puuvilla- tai kumihanskat. Käsissä on aina rasvaa ja suolaa, jotka tarttuvat esineiden pintaan.


* Kaikki valo haalistaa ja vaurioittaa kaikkia materiaaleja. Esineitä ei siis kannata sijoittaa ikkunan teen. Jos ikkunalla tai sen läheisyydessä halutaan pitää esineitä, niitä kannattaisi vaihdella. Valoja ei kannata pitää turhaan päällä, jos tiloissa ei ole ketään.
Turkiskuoriaiset, koit, tupajumit, hiiret ja linnut ovat tavallisimpia [[Paikallismuseon kokoelmien hoito/Tavallisimmat tuholaiset|tuholaisia paikallismuseoissa]]. Ideaalitilanne on se, että museo siivotaan sekä keväällä että syksyllä. Hiiret eivät yleensä viihdy kesäaikaan sisätiloissa, ellei niillä ole pesää museossa sisällä. Lintujen pesintä olisi hyvä yrittää estää museorakennuksissa, koska se houkuttelee rakennuksiin hyönteisiä.


Kaikki valo haalistaa ja vaurioittaa kaikkia materiaaleja. Esineitä ei siis kannata sijoittaa ikkunan teen. Jos ikkunalla tai sen läheisyydessä halutaan pitää esineitä, niitä kannattaisi vaihdella. Valoja ei kannata pitää turhaan päällä, jos tiloissa ei ole ketään.
[[Luokka:Paikallismuseon kokoelmien hoito]]
[[Luokka:Paikallismuseon kokoelmien hoito]]

Versio 19. heinäkuuta 2019 kello 12.29

  • Työ pitää suunnitella hyvin. Museotiloissa liikutaan ja toimitaan rauhallisesti. Siivousta tehdessä ei käytetä pitkiä riipuksia tai avainnauhoja, jotka voivat vahingoittaa esineitä. Esineitä käsitellessä pidetään aina käsineitä kädessä. Siivouksessa käytetään pölyhuiskua, imuria ja pehmeitä siveltimiä.
  • Omasta turvallisuudesta pitää huolehtia. Hengityssuojainta kannattaa käyttää, jos tilassa on paljon pölyä tai eläinten jätöksiä. Tunnistamatonta jauhetta tai materiaalia ei pidä pöllytellä.
  • Ideaalitilanne on se, että museo siivotaan sekä keväällä että syksyllä.
  • Museossa siivotaan eri tavalla kuin kotona. Museoesineet on tarkoitus säilyttää ”ikuisesti”. Kaikki käsittely kuluttaa, ei saa siis siivota liikaa. Säännöllinen siivous ja esineiden kunnon tarkkailu on paras tapa välttyä esineiden vaurioilta.
  • Aina ennen kuin kosketaan uuteen esineeseen, varmistetaan, että siinä ei ole irtonaisia osia. Jos esineitä pitää liikutella tai nostella, niin nostetaan kahdella kädellä ja pidetään pohjasta kiinni. Tuolia ei nosteta käsinojista tai selkänojasta. Jos vähääkään epäilyttää osaako toimia, niin jättää mieluummin tekemättä ja kysy neuvoja maakuntamuseosta.
  • Puhdistus on samalla esineiden kunnon ja tuholaisten tarkkailua, niin sanottua ennaltaehkäisevää konservointia. Pöly sitoo kosteutta esineiden pintaan ja vaurioittaa niitä. Pölykerros myös tarjoaa ravintoa hyönteisille. Kun esineitä käsitellään niin laitetaan käsineet käteen, joko puuvilla- tai kumihanskat. Käsissä on aina rasvaa ja suolaa, jotka tarttuvat esineiden pintaan.
  • Turkiskuoriaiset, koit, tupajumit, hiiret ja linnut ovat tavallisimpia tuholaisia paikallismuseoissa. Hiiret eivät yleensä viihdy kesäaikaan sisätiloissa, ellei niillä ole pesää museossa sisällä. Lintujen pesintä olisi hyvä yrittää estää museorakennuksissa, koska se houkuttelee rakennuksiin hyönteisiä.
  • Kaikki valo haalistaa ja vaurioittaa kaikkia materiaaleja. Esineitä ei siis kannata sijoittaa ikkunan teen. Jos ikkunalla tai sen läheisyydessä halutaan pitää esineitä, niitä kannattaisi vaihdella. Valoja ei kannata pitää turhaan päällä, jos tiloissa ei ole ketään.