Siirry sisältöön

Ero sivun ”PHP” versioiden välillä

538 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
Kenkku (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Kenkku (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 213:
 
=== Muuttujat ===
Muuttujia käytetään tallentamaan tietoa, joka saadaan joko itse koodista, tietokannasta, käyttäjältä tai vaikkapa palvelimelta. NiidenMuuttujien käyttö ja hallinta on näppärääPHP:ssä moniin muihin ohjelmointikieliin verrattuna seyksinkertaista siksi, että niiden tyyppiä ei tarvitse itse määrittää vaan se päätellään automaattisesti sillemuuttujalle annetusta arvosta. Muuttujalle pitää kuitenkin antaa arvo ennen kuin sitä voidaan käyttää muualla koodissa.
 
MuuttujassaMuuttuja merkitään dollarimerkillä $ ja tunnisteella, jossa sallittuja merkkejä ovat ovat kirjaimet A&ndash;Z sekä ASCII-merkistön merkit 127 &ndash; 255 (sisältäen skandinaaviset sekä yleisimmät eurooppalaiset merkit), alaviiva _ ja numerot 0&ndash;9. Muuttujan nimi (dollarin $ jälkeinen osa) ei kuitenkaan voi alkaa numerolla. Muuttujat ovat myös kirjainkokoriippuvaisia, jolloin muuttuja $heimaailma on eri muuttuja kuin $HeiMaailma.<ref name="variables">{{Verkkoviite | Tekijä=PHP | Nimeke=PHP manuaali: muuttujat | Osoite=http://www.php.net/manual/en/language.variables.php | Julkaisija=PHP | Luettu=[[11. maaliskuuta]] [[2007]] | Kieli={{en}} }}</ref> Järkevintä on luonnollisesti valita muuttujan tunnisteeksi sen tehtävää kuvaava nimi.
Muuttuja merkitään dollarimerkillä $ ja tunnisteella, joka voi olla kirjaimia tai numeroita. Usein muuttujan tunnisteeksi kannattaa valita muuttujan tehtävää kuvaava nimi.
 
==== Muuttujien lisääminen merkkijonoon ====
Seuraavassa esimerkissä tehdään sama toimenpide kuin kahdessa aikaisemmassa koodissa, mutta nyt käytetään hyväksi muuttujia:
<?php
$tervehdys = "'Hei, maailma!"'; // Tallennetaan teksti muuttujaan
echo $tervehdys; // Nyt sitten käytetäänKäytetään äskettäin luotua muuttujaa ja tulostetaan sen sisältämä teksti
?>
 
 
Jos muuttuja halutaan sijoittaa suoraan toisen merkkijonon sisään, voidaan menetellä kahdella tavalla:.
 
Ensimmäisessä esimerkissä muuttuja lisätään ketjutusoperaattorilla, joka liittää merkkijonot yhteen. Ketjutusoperaattoria voi käyttää sekä lainausmerkkien, että heittomerkkien kanssa:
<?php
$käyntikerrat = 3; // Tallennetaan luku muuttujaan. Huomaa, että ääkkösien käyttö on sallittu php:ssa
echo "Hei, olet käynyt täällä" . $käyntikerrat . "kertaa."; // Hei, olet käynyt täällä 3 kertaa.
//echo 'Hei, olet käynyt täällä' 3. $käyntikerrat . 'kertaa.'; (Muuttujan// voiHei, lisätäolet merkkijonojenkäynyt liittämistekniikalla)täällä 3 kertaa.
echo "Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerrat} kertaa.";
// Hei, olet käynyt täällä 3 kertaa. (Muuttujan voi lisätä myös aaltosulkuja {} hyväksi käyttäen)
?>
 
 
Kun käytetään yksinkertaisia lainausmerkkejä, ei lainausmerkkien sisällä voi käyttää muuttujia:
 
Muuttujan voi liittää lainausmerkkejä käytettäessä myös suoraan merkkijonoon:
<?php
$käyntikerrat = 3; // Tallennetaan luku muuttujaan. Huomaa, että ääkkösien käyttö on sallittu php:ssa
echo '"Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerrat} kertaa.'"; // Hei, olet käynyt täällä 3 kertaa.
//echo "Hei, olet käynyt täällä {${käyntikerrat} kertaa."; (Muuttujia// eiHei, voiolet käyttääkäynyt yksinkertaistentäällä lainausmerkkien3 sisällä)kertaa.
echo "Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerrat} kertaa."; // Hei, olet käynyt täällä 3 kertaa.
?>
 
 
Muuttujassa sallittuja merkkejä ovat kirjaimet A&ndash;Z sekä ASCII-merkistön merkit 127 &ndash; 255 (sisältäen skandinaaviset sekä yleisimmät eurooppalaiset merkit), alaviiva _ ja numerot 0&ndash;9. Muuttujan nimi (dollarin $ jälkeinen osa) ei kuitenkaan voi alkaa numerolla. Muuttujat ovat myös kirjainkokoriippuvaisia, jolloin muuttuja $heimaailma on eri muuttuja kuin $HeiMaailma.<ref name="variables">{{Verkkoviite | Tekijä=PHP | Nimeke=PHP manuaali: muuttujat | Osoite=http://www.php.net/manual/en/language.variables.php | Julkaisija=PHP | Luettu=[[11. maaliskuuta]] [[2007]] | Kieli={{en}} }}</ref>
 
Kun käytetään yksinkertaisia lainausmerkkejäheittomerkkejä, ei lainausmerkkienmerkkijonon sisällä voi käyttää muuttujia:
<?php
$käyntikerrat = 3; // Tallennetaan luku muuttujaan. Huomaa, että ääkkösien käyttö on sallittu muuttujien nimessä
echo 'Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerrat} kertaa.'; // Hei, olet käynyt täällä {$käyntikerrat} kertaa.
?>
 
=== Operaattorit ===
34

muokkausta