Ero sivun ”Wikikirjasto:Ylläpitäjät/Käytäntöjä” versioiden välillä

Wikikirjastosta
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ArttuS (keskustelu | muokkaukset)
Johney (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 6: Rivi 6:
==Estokäytäntö==
==Estokäytäntö==


Estokäytäntö koskee kaikkia käyttäjiä. Käytännön mukaisesti estetty ylläpitäjä ei voi poistaa itseensä kohdistuvaa estoa, vaikka periaatteessa siihen pystyisi.
Estokäytäntö koskee kaikkia käyttäjiä. Myös ylläpitäjille voidaan asettaa muokkausesto. Ylläpitäjän on teknisesti mahdollista käyttää estonsa aikanakin ylläpitotyökaluja (esimerkiksi oman estonsa poistoon), mutta '''se ei ole sallittua'''.


===Useita vandalisointeja===
===Useita vandalisointeja===

Versio 4. elokuuta 2008 kello 10.33

Ylläpitäjät ja Byrokraatit
Käytäntöjä
Opas
Pyynnöt
Roskat

Tämä sivu sisältää ylläpitäjille tarkoitettuja yleisiä käytäntöjä eri tilanteisiin.

Ylläpitäjän opas sisältää käytännön ohjeet ylläpitäjien tehtäviä varten.

Estokäytäntö

Estokäytäntö koskee kaikkia käyttäjiä. Myös ylläpitäjille voidaan asettaa muokkausesto. Ylläpitäjän on teknisesti mahdollista käyttää estonsa aikanakin ylläpitotyökaluja (esimerkiksi oman estonsa poistoon), mutta se ei ole sallittua.

Useita vandalisointeja

Vandaalin muokkaukset estetään tyypillisesti aluksi 24 tunniksi. Jos kyseessä on staattinen IP-osoite tai vandalismi ei osoita laantumisen merkkejä, ylläpitäjä voi estää yksittäisiä IP-osoitteita mielekkääksi näkemäkseen ajaksi, ei yleensä kuitenkaan pidemmäksi ajaksi kuin yhdeksi kuukaudeksi.

Palautussota

Käyttäjät, jotka palauttavat saman artikkelin useita kertoja (pois lukien vandalismin poisto) saman vuorokauden sisällä, estetään siihen asti kunnes tilanne on rauhoittunut.

Sääntöjen vastainen käyttäjätunnus

Sääntöjen vastainen käyttäjätunnus vaihdetaan (yleensä käyttäjän toiveiden mukaisesti).

Muut kohteet

Luvattomat botit ja avoimet välityspalvelimet estetään pysyvästi.

Poistokäytäntö

Roskan saa poistaa välittömästi.

Vandalismiartikkelin poiston yhteydessä on hyvä kirjoittaa käyttäjän keskustelusivulle kommentti, sillä poistettu sivu ei näy luettelossa käyttäjän muokkauksista.

Ylläpito poistaa sivulla Wikikirjasto:Poistettavat sivut poistettavaksi hyväksytyt artikkelit.

Palauttamiskäytäntö

Vandalismi ja muut artikkelin sisältöä vakavasti häiritsevät muokkaukset palautetaan.

Massavandalisoinnin yhteydessä ylläpitäjä voi palauttaa artikkelit hiljaisesti niin, ettei palautuksesta eikä alkuperäisestä vandalisoinnista tule viestiä Tuoreet muutokset -sivulle. Hiljainen palautus toimii siten, että vandaalia koskevan Käyttäjän muokkaukset -toimintosivun osoitteeseen lisätään &bot=1, seuraavaan tapaan:

http://fi.wikibooks.org/wiki/Special:Contributions?target=ErittäinYritteliäsVandaali&bot=1

Tällä sivulla olevien palautuslinkkien käytöstä ei tule huomautusta Tuoreet muutokset -sivulle.

Suojaamiskäytäntö

Wikikirjaston toiminnan kannalta tärkeät sivut, kuten oleelliset mallineet, suojataan tarpeen mukaan. Artikkeli, jota vandalisoi huomattavasti eri henkilöt, voidaan suojata tilapäisesti sopivan pituiseksi ajaksi.

On suositeltavaa, ettei ylläpitäjä suojaa sellaista kiistanalaista artikkelia, jonka muokkausriidassa kyseinen ylläpitäjä on osallisena. Tämä ei koske suojaamista vandalismin torjunnassa.