Siirry sisältöön

Ero sivun ”Wikijunior Muinaiset kulttuurit” versioiden välillä

Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Emppu (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 5:
Muinaisia kulttuureja on valtava määrä ja ensimmäiset olivat ihmisten esi-isien kehittämiä. Tämä kirja ei kuitenkaan käsittele kaikkia muinaisia kulttuureja, vaan ns. '''korkeakulttuureja'''. Yleensä puhuttaessa korkeakulttuurista tarkoitetaan '''sivilisaatiota'''.
 
Sivilisaatioiden keskeisiä piirteitä katsotaan usein olevan erityisesti olevan ''lukutaito'', mutta yhtä lailla myös ''työnjako'' (eli eri ammatteihin jakautuminen),
''kaupungistuminen'', ''taiteet'' (myös taiteellinen käsityö eli taideteollisuus), ''keskushallinto'' ja ''järjestäytynyt uskonto''. Myös ''maanviljelyn'' ja ''kaupankäynnin'' kehittyminen ovat kehityksen merkkejä. Kaikki esitellyt kulttuurit omaavat useimmat näistä ominaisuuksista ja useimmissa tunnetaan myös kirjoitustaito.
 
Muinaiset korkeakultuurit syntyivät pääosin suuriin jokilaaksoihin maanviljelyn kehittymisen myötä. Afrikassa kaupunkivaltiot syntyivät jokien vaikeakulkuisuuden vuoksi yleensä rannikolle. Suurin osa korkeakulttuureista sai alkunsa jo kivikaudella ja osa niistä ei muita kausia tuntenutkaan. Artikkeli ei myöskään käsittele ihmisen kivikautisia muinaiskulttuureja.
Rekisteröitymätön käyttäjä