Ero sivun ”Fysiikan oppikirja/Valo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 074 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Linkki tiedostoon PrismAndLight.jpg poistettu, koska käyttäjä Justass on poistanut tiedoston Wikimedia Commonsista.)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
==Valon nopeus==
 
:<math>v=\lambda f</math>,
 
 
Kun valo tulee sileään kiiltävään pintaan, se heijastuu siten, että heijastuva säde on yhtä suuressa kulmassa tulevan säteen kanssa. Tulokulma ja heijastuskulma mitataan pinnan normaalista.
 
[[Kuva:Example_snells_law.gif‎|250px|thumb|Tulokulma on &theta;<sub>1</sub> ja taittunut kulma &theta;<sub>2</sub>.]]
 
==Taittuminen (refraktio) ==
 
Kun valon säde tulee kahden valoa läpäisevän aineen rajapintaan, se taipuu. Kun se tulee optisesti harvemmasta aineesta tiheämpään se taipuu kohti pintojen yhteistä normaalia ja päinvastoin. Esimerkiksi, kun valo tulee ilmasta veteenlasiin (tai lasiinveteen) se kääntyy kohti vedenlasin (tai lasinveden) pinnan normaalia.
 
 
Taittumislaki:
 
<math>{{sin \alpha_1} \over {sin \alpha_2}}={n_2 \over n_1}</math>
 
,jossa &alpha;<sub>1</sub> on tulokulma, &alpha;<sub>2</sub> taitekulma, n<sub>1</sub> aineen yksi taitekerroin ja n<sub>2</sub> aineen kaksi taitekerroin.
 
 
 
 
==Sironta==
 
(Resonanssitaajuudet ovat usein ultravioletin tai sinisen alueella, joka selittää että näemme taivaan sinisenä. Taivaanranta saattaa näyttää punaiselta koska siniset aallonpituudet taittuu pois, matkalla horisontista havaintopisteeseen.)
 
==Polarisaatio==
 
 
Polarisaatiolla tarkoitetaan valon värähtelysuuntaan vaikuttamista. Sähkömagneettisen säteilyn sähkökentän suunta on yleensä polarisaation suunta. Polarisoimaton valo värähtelee kulkusuuntaansa nähden kohtisuorasti joka suuntaan. Polarisaattori päästää tietyssä suunnassa värähtelevän säteilyn. Täysin polarisoitunut valo värähtelee vain yhdessä suunnassa.
 
Brewsterin laki: Jos heijastuneen ja taittuneen valonsäteen välinen kulma on 90°, on heijastunut valo täysin polarisoitunutta.
 
[[Kuva:Wire-grid-polarizer.svg‎|thumb|250px|Polarisaattori päästä lävitseen vain yhdessä suunnassa värähtelevää sähkömagneettista säteilyä.]]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
==Linssit==
73

muokkausta

Navigointivalikko