Siirry sisältöön

Ubuntu tutuksi/Laitteisto

Wikikirjastosta

Tietoa laitteistosta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeisimmät tiedot laitteistosta saa esille ohjelmalla Sysinfo. Sen saat asentamalla paketin

sysinfo

Näytönohjainten suljetut ajurit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oletuksena Ubuntussa käytetään ainoastaan avoimen lähdekoodin ajureita. Joillain ATI/AMD ja NVIDIA-näytönohjaimilla voidaan käyttää näytönohjainvalmistajan tarjoamia suljetun koodin näytönohjainajureita. Näillä saavutetaan usein parempi nopeus peleissä ja paremmat virransäästö-ominaisuudet, mutta Ubuntun tekijät eivät voi korjata ajureissa olevia virheitä. Mikäli avoin ajuri riittää omaan käyttöön, niin suljettuja ei ole välttämätöntä asentaa.

Ajurivaihtoehdot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Näytönohjainvalmistaja Mallit Mahdolliset ajurit
AMD / ATI Radeon HD4000 -sarjat ja vanhemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ei toimi lainkaan. Jos tarvitset suljettua ajuria HD2000 - HD4000 -sarjoille, niin se toimii vain Ubuntu 12.04:n alkuperäisellä laitetuella, eli asenna Ubuntu 12.04.1-asennusmedialta.
Radeon HD5000 -sarjat ja uudemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ajuri toimii.
Intel Kaikki mallit Avoin oletusajuri. Intel kehittää avointa ajuria yhdessä yhteisön kanssa ja siksi suljettua ajuria ei ole.
NVIDIA GeForce 4 -sarjat ja vanhemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ajuri ei toimi. Mikäli tarvitset suljettua ajuria GeForce 2 (osittain) - GeForce 4 -sarjoille, niin se toimii Ubuntu 12.04:n alkuperäisellä laitetuella.
GeForce 5 -sarjat ja uudemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ajuri toimii myös.

Lisäajureiden asentaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ubuntu 14.04 LTS:n Lisäajurit

Ubuntussa on automaattinen työkalu lisäajureiden asentamiseen. Lisäajurit-työkalua käytetään usein vain näytönohjainten tai langattomien verkkokorttien suljettujen ajureiden asentamiseen, koska suurin osa tarvittavista ajureista tulee suoraan Ubuntun mukana. Työkalu löytyy hakemalla Unity-valikosta Lisäajurit-nimellä tai Järjestelmäasetusten kohdasta Ohjelmistot ja päivitykset.

Myös Kubuntussa on vastaava työkalu.

Ubuntu 12.04 Tulostus

Valitse Järjestelmäasetuksista Tulostus asentaaksesi uuden tulostimen tai muokataksesi tulostimien asetuksia.

Yleensä skannerit toimivat kytkemällä ne tietokoneeseen ja käynnistämällä Ubuntun mukana tulevan Kuvanluku ohjelman.

Langattomat verkkokortit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langattomien eli wlan-verkkokorttien käyttöönotto aiheuttaa usein enemmän päänvaivaa kuin normaalit kiinteää verkkoyhteyttä käyttävät kortit. Osa verkkokorteista tarvitsee toimiakseen Windowsia varten kirjoitetut ajurit (myös Linuxissa). Niiden käyttöönottoon ei puututa tässä oppaassa.

Jos wlan-kortti tunnistetaan Verkkovalikossa, niin on mahdollista saada nettiyhteys toimimaan kokonaan varsin helposti. Ajurit voivat mahdollisesti löytyä Lisäajurit-työkalulla.

Huawei E5776s-32

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseinen malli on tarkoitettu pääosin toimimaan wlan-yhteyttä käyttämällä, mutta jos tietokoneellasi ei ole mahdollisuutta ottaa yhteyttä mokkulaan wlanin kautta niin jatka lukemista, tämä on sinua varten.

Vaatimukset:

  • sudo oikeudet
  • Laitteen omistaminen
  • Kytkeminen usb-kaapelilla tietokoneesee usb-porttiin

Kun laite on kytketty usb-kaapelilla tietokoneeseesi. Kirjoita päätteessä/konsolissa/terminaalissa seuraavia käskyjä:

Tämä asettaa wwan0 rajapinnan henkiin.

sudo ifconfig wwan0 up;

Kirjoita salasanasi koneen vaatiessa sitä.

Tämä käsky asettaa tietokoneen ja mokkulan välille toimivan yhteyden

sudo dhclient wwan0;

USB-kytken mokkulaasi on Valmis. Nyt pääset www-selaimella osoitteesta http://192.168.1.1/ mokkulan asetussivulle, johon normaalisti olisit tarvinnut toimivan wlan-yhteyden.

Kun mokkulassa on 3G- tai 4G-yhteys päällä, niin internet-yhteytesi on toimiva.

Digi TV-kortit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digi TV -kortit on mahdollista saada toimimaan Ubuntussa. Kortin lisäksi tarvitset toisto ohjelman joka tukee TV:n katselua. Paras ohjelma TV:n katseluun on Kaffeine, jossa on muun muassa automaattinen kanavien haku ja EPG-tuki. Kaffeine löytyy Ubuntun Sovellusvalikoimasta. Mikäli kortti ei toimi suoraan testattuasi sitä Kaffeinella, katso onko sille saatavilla ajuria Lisäajurit-työkalulla.