Ubuntu tutuksi/Laitteisto

Wikikirjastosta

Tietoa laitteistosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeisimmät tiedot laitteistosta saa esille ohjelmalla Sysinfo. Sen saat asentamalla paketin

sysinfo

Näytönohjainten suljetut ajurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oletuksena Ubuntussa käytetään ainoastaan avoimen lähdekoodin ajureita. Joillain ATI/AMD ja NVIDIA-näytönohjaimilla voidaan käyttää näytönohjainvalmistajan tarjoamia suljetun koodin näytönohjainajureita. Näillä saavutetaan usein parempi nopeus peleissä ja paremmat virransäästö-ominaisuudet, mutta Ubuntun tekijät eivät voi korjata ajureissa olevia virheitä. Mikäli avoin ajuri riittää omaan käyttöön, niin suljettuja ei ole välttämätöntä asentaa.

Ajurivaihtoehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytönohjainvalmistaja Mallit Mahdolliset ajurit
AMD / ATI Radeon HD4000 -sarjat ja vanhemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ei toimi lainkaan. Jos tarvitset suljettua ajuria HD2000 - HD4000 -sarjoille, niin se toimii vain Ubuntu 12.04:n alkuperäisellä laitetuella, eli asenna Ubuntu 12.04.1-asennusmedialta.
Radeon HD5000 -sarjat ja uudemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ajuri toimii.
Intel Kaikki mallit Avoin oletusajuri. Intel kehittää avointa ajuria yhdessä yhteisön kanssa ja siksi suljettua ajuria ei ole.
NVIDIA GeForce 4 -sarjat ja vanhemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ajuri ei toimi. Mikäli tarvitset suljettua ajuria GeForce 2 (osittain) - GeForce 4 -sarjoille, niin se toimii Ubuntu 12.04:n alkuperäisellä laitetuella.
GeForce 5 -sarjat ja uudemmat Avoin oletusajuri. Suljettu ajuri toimii myös.

Lisäajureiden asentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 14.04 LTS:n Lisäajurit

Ubuntussa on automaattinen työkalu lisäajureiden asentamiseen. Lisäajurit-työkalua käytetään usein vain näytönohjainten tai langattomien verkkokorttien suljettujen ajureiden asentamiseen, koska suurin osa tarvittavista ajureista tulee suoraan Ubuntun mukana. Työkalu löytyy hakemalla Unity-valikosta Lisäajurit-nimellä tai Järjestelmäasetusten kohdasta Ohjelmistot ja päivitykset.

Myös Kubuntussa on vastaava työkalu.

Tulostimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 Tulostus

Valitse Järjestelmäasetuksista Tulostus asentaaksesi uuden tulostimen tai muokataksesi tulostimien asetuksia.

Skannerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä skannerit toimivat kytkemällä ne tietokoneeseen ja käynnistämällä Ubuntun mukana tulevan Kuvanluku ohjelman.

Langattomat verkkokortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langattomien eli wlan-verkkokorttien käyttöönotto aiheuttaa usein enemmän päänvaivaa kuin normaalit kiinteää verkkoyhteyttä käyttävät kortit. Osa verkkokorteista tarvitsee toimiakseen Windowsia varten kirjoitetut ajurit (myös Linuxissa). Niiden käyttöönottoon ei puututa tässä oppaassa.

Jos wlan-kortti tunnistetaan Verkkovalikossa, niin on mahdollista saada nettiyhteys toimimaan kokonaan varsin helposti. Ajurit voivat mahdollisesti löytyä Lisäajurit-työkalulla.

Mokkulat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huawei E5776s-32[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseinen malli on tarkoitettu pääosin toimimaan wlan-yhteyttä käyttämällä, mutta jos tietokoneellasi ei ole mahdollisuutta ottaa yhteyttä mokkulaan wlanin kautta niin jatka lukemista, tämä on sinua varten.

Vaatimukset:

  • sudo oikeudet
  • Laitteen omistaminen
  • Kytkeminen usb-kaapelilla tietokoneesee usb-porttiin

Kun laite on kytketty usb-kaapelilla tietokoneeseesi. Kirjoita päätteessä/konsolissa/terminaalissa seuraavia käskyjä:

Tämä asettaa wwan0 rajapinnan henkiin.

sudo ifconfig wwan0 up;

Kirjoita salasanasi koneen vaatiessa sitä.

Tämä käsky asettaa tietokoneen ja mokkulan välille toimivan yhteyden

sudo dhclient wwan0;

USB-kytken mokkulaasi on Valmis. Nyt pääset www-selaimella osoitteesta http://192.168.1.1/ mokkulan asetussivulle, johon normaalisti olisit tarvinnut toimivan wlan-yhteyden.

Kun mokkulassa on 3G- tai 4G-yhteys päällä, niin internet-yhteytesi on toimiva.

Digi TV-kortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digi TV -kortit on mahdollista saada toimimaan Ubuntussa. Kortin lisäksi tarvitset toisto ohjelman joka tukee TV:n katselua. Paras ohjelma TV:n katseluun on Kaffeine, jossa on muun muassa automaattinen kanavien haku ja EPG-tuki. Kaffeine löytyy Ubuntun Sovellusvalikoimasta. Mikäli kortti ei toimi suoraan testattuasi sitä Kaffeinella, katso onko sille saatavilla ajuria Lisäajurit-työkalulla.