Wikijunior Historia/Kivikausi/Neanderthalin ihminen

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Neanderthalin ihminen oli esi-ihmisistä lähimmäis nykyihmisen (homo sapiens) tasolle kehittynyt. Se eli Euroopassa ja lähi-idässä viimeiselle jääkaudelle asti. Niillä oli jopa nykyihmistä isommat aivot. Ne olivat rotevampia kuin nykyihmiset, vaikka suurinpiirtein yhtä pitkiä. Uskotaan, että he olivat nykyihmistä voimakkaampia. Neanderthalilaisten aikana Euroopassa vallitsi jääkausien ja niiden välisten aikojen vuorottelu. Neanderthalilaisten uskotaan kestäneen kylmää nykyihmistä paremmin.

Neanderthalin ihmiset elivät pienissä perheryhmissä tai kylissä. He rakensivat majoja ja osasivat käyttää tulta. He söivät enemmän kuin nykyihmiset ja elivät metsästäen. Sekä miehet että naiset metsästivät. He olivat haidelbergin ihmistä joustavampia ja sopeutuvampia, mutta eivät yhtä nokkelia kuin nykyihmiset. Neanderthalin ihmisten tiedetään ommelleen. He ovat saattaneet haudata vainajansa. Eräiden arvioiden mukaan heidän työkalunsa olivat käytössä yhtä tehokkaita kuin nykyihmisen tyylikkäämmät välineet.

Puhuivatko Neanderthalin ihmiset?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On mahdollista, että Neanderthalilaiset käyttivät jotakin kieltä, sillä heidän ruumiinsa äänentuotto oli kehittynyt niin, että he olisivat kyenneet puhumaan. Vaikuttaa myös siltä, että he kuulivat samantapaisesti kuin nykyihmiset. Koska emme kykene palaamaan historiassa taaksepäin, emme kuitenkaan tiedä tätä aivan varmasti.

Neanderthalilaisten äänihuulten koosta ja mallista päätellen miespuolisten neanderthalilaisten ääni oli korkea, samanlainen kuin nykynaisilla.

Yhteiselo nykyihmisten kanssa ja katoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyihmiset syrjäyttivät Neanderthalilaiset (sukupolvissa)

Vielä 50 000 vuotta sitten Euroopan ainoa ihmislaji olivat Neanderthalilaiset. 20 000 vuotta myöhemmin he olivat kadonneet. Mitä tapahtui?

Viimeiset neanderthalilaiset omaksuivat nykyihmisen kulttuurin piirteitä. Samalla kuitenkin nykyihmisen kulttuuri kehittyi huimaa vauhtia eteenpäin, eikä neanderthalin ihmiset pysyneet mukana kehityksessä.

Epäillään, että niiden sukupuuttoon on voinut vaikuttaa kilpailu ravinnosta nykyihmisten kanssa ja ehkä myös taudit. Saattaa tietenkin olla että nykyihmiset vainosivat heitä kuten monia kehittymättömien kulttuurien edustajia on vainottu. Vähitellen heidän määränsä väheni ja viimeiset asuivat Espanjassa lähellä Gibralttaria viimeisen jääkauden alkuvaiheissa noin parikymmentä tuhatta vuotta sitten.

Neanderthalilaisten katoaminen on vaivannut tutkijoita, sillä he asuttivat Eurooppaa 200 000 tuhatta vuotta. Se on kovin pitkä aika ihmisen historiassa.

Eräät tutkijat ovat vitsaileet, että kenties tarinat neanderthalilaisista säilyivät meille asti tarinoina peikoista, joilla oli erikoinen kieli, jotka tanssivat ja lauloivat mielellään ja jotka pitivät ihmislapsista. Tällaisten tarinoiden olisi pitänyt säilyä hyvin pitkiä aikoja, eikä se ole todennäköistä. Tutkijoistakin on kuitenkin hauska leikkiä ajatuksella, vaikka se olisikin vain mielikuvitusta.