Siirry sisältöön

Elämän historia/Paleotsooinen maailmankausi

Wikikirjastosta
Trilobiitteja

Kambrikaudella maailmankauden alusta on löydetty monia kovakuorisia selkärangattomia. Näitä olivat trilobiitit, siiraa muistuttavet eliöt. Panssari suojasi näitä saalistajilta. Kaudella kehittyivät myös ensimmäiset selkärankaiset.

Kambrikauden jälkeen tuli ordoviikkikausi, jolloin kalat alkoivat kehittyä. Varhaislla kaloilla oli monesti panssari suojanaan. Maailman ensimmäiset askeleet otettiin tuolloin, kun suuret meriskorpionit astelivat maalle lisääntymään. Ensimmäiset kasvit maalla viimeistään tähän aikaan.
Eräs panssarikala.
Seuraavaksi oli vuorossa siluurikausi Maakasvit monimuotoistuivat. Putkilokasvi Cooksonia ilmestyi.

Devonikaudella kehittyivät leualliset kalat ja varhaisimmat sammakkoeläimet. Tuolloin maailmaan kasvustoa ja maaperää hallitsivat jättiläispuumetsät ja kauden lopussa matelijat alkoivat kehittymään.

Kivihiilikaudella ilman happipitoisuus oli korkealla. Eräät hyönteiset kasvoivat jättiläismäisiin mittoihin. Ilmakehää hallitsi mm. haukan kokoinen sudenkorento. Oli myös suuria tuhatjalkaisia. Yläkivihiilikaudella oli suuria kortemetsiä. Kun niitä hautautui ajan mukana maahan, syntyi kivihiiltä. Ne eivät lahonneet joko soiden vähähappisuuden tai lahottajasienten puuttumisen takia. Kivihiilen-permin taitteessa oli pitkä jääkausijakso.
Kivihiilikauden sanikkaismetsää.
Permikaudella kehittyivät ensimmäiset suuret matelijat. Näitä matelijoita kutsutaan nisäkäsliskoiksi, koska ne olivat nykyisten nisäkkäiden esi-isiä.

Permikausi päättyi useiden meressä ja maalla elävien lajien massasukupuuttoon kauden lopussa noin 245 miljoonaa vuotta sitten, joka on pahin ikinä tiedossa ollut, pahempi kuin dinosaurusten tuho liitukauden lopussa.

Tuhon uskotaan johtuneen valtavista tulivuorenpurkauksista tai suuren asteroidin iskusta. Joka tapauksessa maa kuumeni kauden lopussa.

Kauden alussa oli suuri manner lähellä etelänapaa. Pienempiä mantereita erillään.

Kauden lopussa suuri osa mantereista oli yhdessä Pangea-mantereena.