AbiWord/Informaatio/Tiedostomuodot

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käytössä olevat tiedostomuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AbiWordilla on mahdollista aukaista ja tallentaa useilla tiedostoformaateilla. Useimmat AbiWordin tallennus ja avaus toiminnoista ovat paketteina, enemmän tietoa löydät laajennokset. Käytännössä tämä tarkoittaa että mikäli halauat käyttää jotain tiettyä tiedostomuotoa sinun on asennettava se. Laajennokset mahdollistavat joitain tiettyjä tiedostomuotoja joita useimmat käyttäjät eivät tarvitse.

Sisäänrakennettuna AbiWordissa ovat seuraavat tiedostomuodot.

AbiWord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on AbiWordin oma tiedostomuoto ja se on oleksena. Tämä on hyvä käyttää silloin kun sinulla ei ole joitain erityistä syytä käyttää jotain muuta muotoa.

AbiWord Template[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on tiedostomuoto AbiWordin malleille. Malleille on mahdollista antaa tyyli ja muoto jota käytät paljon.

Microsoft Word[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on Microsoft Wordin oletuksena käyttämä tiedostomuoto ja siksi on hyvä käyttää tätä formaattia silloin kun luulet että tarvitset käyttää sitä. Voit myös käyttää RTF formaattia, jos käytät kyseistä ohjelmaa.

HTML 4.0/XHTML 1.0[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli haluat tallentaa testejäsi internettiin käytä tätä formaattia, tällöin selailu käy helposti internet selaimen kautta. XHTML ei ole koskaan standardi, joten vanhempien selaimien kanssa saattaa olla hankaluuksia.

Rich Text Format[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rich Text Format, tai RTF on tiedostoformaatti jota melkein kaikki testinkäsittelyohjelmat osaavat lukea. Käytä tätä silloin kun olet lähettämässä tiedostoa toiselle mutta et tiedä mitä tekstinkäsittelyohjelmaa hän käyttää.

Text/Encoded Text[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sisältää pelkän tekstin ilman minkäänlaista muotoa. Kuka tahansa kellä on tietokone pystyy avaamaan tiedoston. Toisinsanoen, mikäli olet erittäin epävarma tämä on suositeltavin. Testi on ns. ASCII-muodossa eikä se sisällä vältämättä tukea englantilaisia aakkosia enempää. Ei ole suositeltavaa käyttää tätä ilman että tekstin kieli on englanti.

GZipped AbiWord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten edellä tämä on AbiWord tiedostoformaatti, joka on pakattu. Tämä tarkoittaa sitä että tiedosto on pienempi ja se on purettavissa monilla ohjelmilla. Voit käyttää tätä tiedostoa mikäli lähetät isoja tiedostoja, tai sinulla on erittäin rajoitetusti tilaa. On kuitenkin suositeltavaa käyttää pakkaamatonta tiedostoa.