Afroamerikkalainen musiikki/Afroamerikkalaisen musiikin tekijöitä/Berry Gordy

Wikikirjastosta

Berry Gordy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Berry Gordy syntyi 28.11.1929 Detroitissa, Michiganissa. Nuorena Gordy oli erityisesti kiinnostunut kahdesta asiasta: musiikista ja nyrkkeilystä. Kun hän kuitenkin ymmärsi, miten raskasta nyrkkeilijän elämä olisi, päätti hän keskittyä lauluntekoon. Hän on ollut kolmesti naimisissa ja eronnut yhtä monta kertaa. Gordylla on seitsemän lasta, joista kuuluisimpia ovat Rhonda Ross Kendrick (syntynyt vuonna 1971) ja Rockwell eli Kenneth William Gordy (syntynyt vuonna 1964).

Tammikuussa 1959 Gordy perusti r&b –yhtiön nimeltä Tamla Records. Gordy oli taitava laulunkirjoittaja, ja hänellä kerrottiin olevan ilmiömäinen kyky tunnistaa lahjakkuuksia. Hän teki useita hittejä muun muassa laulajille, kuten Mabel John, Mary Wells ja The Marvelettes. Gordyn tallissa olivat monet rhythm & bluesin, soulin, funkin ja popin tähdet. Gordy halusi muokata Motown-artisteille tietynlaisen kuvan. Koska r&b:llä oli aiemmin ollut huumehuuruinen imago, Motown halusi puhdistaa tuon kuvan. Tämän vuoksi he halusivat valita artisteilleen kappaleita, joiden soundi ei ollut liian blues. Gordy vaati muusikoilta tehdasmaista tehokkuutta. Studioon mentiin aamulla ja sessiot loppuivat iltapäivällä. Motown oli hittitehdas, jossa hittejä tehtailtiin fordilaiseen malliin.

Vuonna 1968 Berry Gordy muutti Los Angelesiin ja laajensi Motown-yhtiön reviiriä myös sinne. 1970-luvulla Gordy tuotti onnistuneesti elokuvan ”Lady Sings The Blues”, jossa näytteli Gordyn tyttären Rhonda Ross Kendrickin äiti Diana Ross. Tämän jälkeen tuli pian toinenkin Gordyn tuottama ja ohjaama elokuva ”Mahogany”. Näihin aikoihin Motownin suosio oli alenemassa, vaikka Gordy haalimaan leiviinsä muun muassa Jackson 5:n, Marvin Gayen ja Stevie Wonderin.

Gordy myi Motown-osuutensa kesällä vuonna 1988 61 miljoonalla dollarilla. Vuonna 1994 ilmeistyi Berry Gordysta kertova elämäkerta ”To Be Loved”.

Lähteinä käytetty: http://www.wikipedia.org

http://www.history-of-music.com