Afroamerikkalainen musiikki/Afroamerikkalaisen musiikin tekijöitä/Marvin Gaye

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marvin Pentz Jr. Gaye syntyi toinen päivä huhtikuuta 1939 Washington D.C:ssä. Marvin syntyi papin perheeseen ja lauloi isänsä kirkon kuorossa nuorena poikana. Nopeasti poika kiinnostui myös rumpujen ja pianon soitosta, ja opettelikin pian soittamaan kyseisiä soittimia. Gayen kotona kuri oli tiukkaa ja hengellisestä kodista poika sai paljon vaikutteita. Marvin kiinnostui musiikista yhä enemmän ja aloitti musisoimisen The Rainbows -yhtyeessä Washingtonissa.

Seuraavaksi vuorossa oli ryhmä nimeltä The Moonglows. Ei kestänyt kuitenkaan kauan, kun Marvin löysi tiensä Detroitiin Motown Recordsin leipiin. Hän nimittäin meni naimisiin Anna Gordyn kanssa (1964), joka oli Motown Recordsin perustaja Berry Gordyn sisko. Marvin teki Motown Recordsille hommia laidasta laitaan. Hän etsi paikkaansa soittajana, laulajana ja säveltäjänä. Marvin Gayen ensimmäinen hitti Motown Recordsille oli nimeltään Stubborn Kind Of Fellow (1962). Vuoteen 1965 mennessä Marvin oli tehnyt 39 singleä.

Marvin Gaye teki paljon yhteistyötä monien naislaulajien kanssa, kuten Mary Wellsin, Kim Westonin ja Tammi Terrellin kanssa. Erityisesti Tammi Terrellin kanssa Marvin Gaye teki paljon hittejä kuten esimerkiksi: Ain't No Mountain High Enough, You're All I Need To Get By. Motown Recordsin ja Marvin Gayen suurin hitti oli kappale nimeltä I Heard It Through The Grapewine. Tämä kappale oli Motown Recordsille oikea rahasampo. Gayen versio kappaleesta ei kuitenkaan saanut hyväksyntää levy-yhtiötä, joten Gladys Knight And The Pips teki kappaleesta ensimmäisen version. Myöhemmin julkaisuluvan saanut Marvin Gayen versio nousi kuitenkin kaikista suosituimmaksi. Suositun laulupartnerin Tammi Terrellin kuolema vaikutti Marviniin suuresti ja hän vetäytyi musiikkibisneksestä ja julkisuudesta.

Marvin Gaye oli saanut tarpeekseen Motown Recordsin määräilystä ja tyylistä tehdä musiikkia, joten hän otti ohjat omiin käsiinsä ja alkoi valvoa itse omien levyjensä tuotantoa. Hän otti osaa lähes jokaiseen prosessiin levynsä teossa. Näin hän saattoi varmistaa, että ulos menevä musiikki on juuri sellaista kuin hän halusi. 1971 Marvin sai valmiiksi levyn What's Going On. Berry Gordy ei kuitenkaan antanut lupaa julkaista sitä kokonaisuudessaan, sillä ei uskonut kappaleen mahdollisuuksiin. Kuitenkin singlen menestyttyä erittäin hyvin Berry näki, että levyllä tehtäisiin rahaa ja hän päätti julkaista koko levyn. Tämän levyn myötä Marvin sai taiteellisen vapauden, jota ei muilla Motown Recordsin artisteilla ollut. What's Going On oli ensimmäinen levy, jolla studiomuusikot ("The Funk Brothers") saivat kiitosta ahkerasta työstään. What's Going On oli selkeästi yhteiskunnan tapahtumiin ja ilmiöihin vahvasti kantaaottava teos.

Seuraava albumi Let's Get It On (1973) oli tyyliltään täysin erilainen. Sensuelli ja pehmeitä tunteita herättävä suorastaan. Seuraava albumi I Want You (1976) jatkoi samaa sensuellia linjaa. 1975 Gaye erosi vaimostaan Annasta ja elatusmaksujen kattamiseksi hän joutui antamaan seuraavan albuminsa tuotot entiselle vaimolleen. Levyn nimi oli piikikkäästi Here, My Dear (1978). Gaye oli kärsinyt pitkään vero-ongelmista ja pakeni niitä jatkuvasti erilaisiin maailman kolkkiin, useimmiten Eurooppaan. Euroopassa Marvin teki toiseksi viimeisen albuminsa In Our Lifetime, josta Motown Records ei tykännyt ollenkaan, sillä he olisivat halunneet jotain myyvämpää materiaalia. Pian hän riitaantui Motown Recordsin kanssa ja siirtyi Columbia Recordsille tekemään viimeisen levynsä http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Love Midnight Love], jonka tunnetuin biisi on varmaankin Sexual Healing. Marvin Gaye ajautui huumekoukkuun ja muuttui vainoharhaiseksi. Marvin Gaye kuoli isänsä käden kautta riidan seurauksena. Ilmeisesti itsepuolustukseksi Marvin Gayen isä ampui poikansa 1.4.1984. Vuonna 1987 Marvin Gaye liitettiin Rock And Roll Hall Of Fameen.

Lähteenä käytetty: Wikipedia classic.motown.com