Afroamerikkalainen musiikki/Afroamerikkalaisen musiikin tekijöitä/The Jackson 5

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän bändin nimestä on ollut monia versioita: The Jackson Five, The Jackson 5, The Jackson 5ive ja myöhemmin myös The Jacksons. Bändi koostui Michaelin, Jermainen, Titon, Marlon ja Jackien veljeskatraasta. Useimmiten (nimestäkin päätellen) bändissä soitti viisi jäsentä, mutta aika ajoin oli bändi myös sekstetti ja kvartetti. Bändi oli aktiivinen vuosina 1966-1990. Veljesten soittotyyli oli R&B:tä, soulia, funkkia ja myöhemmin myös discoa. Bändi aloitti Motown-tallissa 1968 ja oli siellä 1975 asti, jolloin he siirtyivät Epicille. Levy-yhtiö Epicillä he olivat Jackson Fiven loppuun asti.

Bändin singlet kohosivat kerta toisensa jälkeen aina listaykkösiksi, josta oli vastuussa "säveltäjä/tuottaja/sovittaja-tiimi" nimeltä The Corporation. The Corporationiin kuului seuraavat neljä miestä, joiden käsialaa olivat lähes kaikki Jackson Fiven hitit: Berry Gordy, Freddie Perren, Deke Richards ja Alphonzo Mizell. Tämä supertiimi on loihtinut mm. seuraavat kappaleet: I Want You Back, ABC, The Love You Save, Mama's Pearl ja Maybe Tomorrow. Jacksonin veljekset ovat kotoisin Garystä, Indianasta, hyvin yksinkertaisista oloista. The Jackson 5 oli ensimmäinen mustaihoinen poikabändi, joka vetosi sekä valkoiseen että mustaihoiseen yleisöön. Pojista Michael ja Jermaine vastasivat laulusta. 1975 The Jackson Five vaihtoi levy-yhtiötä ja otti itse päävastuun säveltämisestä. Tämän vaihdoksen takia he menettivät Jermainen, joka jäi Motown Recordsille. Näin tuli bändiin mukaan veljeskatraan tuorein vahvistus Randy.

Bändi lopetti uransa, kun 2300 Jackson Street -levy ei menestynytkään odotusten mukaisesti. Tämä viimeinen levy nauhoitettiin suurimmaksi osaksi ilman Michaelia ja Marlonia, joka tietysti näkyi selkeästi lopputuloksessa. Poikien isä Joe ohjasi pojat hyvin nuorina musiikin pariin ja pysyi mukana menestyksen myötä poikien elämässä. Michael Jackson kuoli kesäkuussa 2009.

Studioalbumit (nimellä The Jackson 5)

1969: Diana Ross Presents The Jackson 5

1970: ABC

1970: Third Album

1970: The Jackson 5 Christmas Album

1971: Maybe Tomorrow

1972: Lookin' Through The Windows

1973: Skywriter

1973: Get It Together

1974: Dancing Machine

1975: Moving Violation


Studioalbumit (nimellä The Jacksons)

1976: The Jacksons

1977: Goin' Places

1978: Destiny

1980: Triumph

1984: Victory

1989: 2300 Jackson Street

Loppujen lopuksi bändi hajosi kaiketi siihen, että jokainen sisarus oli alkanut tehdä soolouraa, joista tunnetuimmat ovat tietysti Michael ja Janet Jackson. Monia yhteisesiintymisiä varjosti Michaelin oma menestys, eivätkä muut bändin jäsenet välttämättä pitäneet sitä mukavana. Jacksonin perheen lapset esiintyivät myös televisiosarjassa (tässä mukana myös perheen tytöt) ja suosio nuorison keskuudessa oli valtavaa bändin kulta-aikana. The Jackson 5 oli todellakin ilmiö, jota voisin verrata esimerkiksi Spice Girlsiin.


Lähteinä käytetty: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Jackson_5

http://www.jackson5abc.com/