Afroamerikkalainen musiikki/Afroamerikkalaisen musiikin tyylejä/Reggae

Wikikirjastosta

Reggae-musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reggae-musiikki on Jamaikan suuri lahja musiikkimaailmalle. Sen syntyyn ovat vaikuttaneet erityisesti Jamaikan saaren poliittiset olosuhteet, sekä paikallinen rastafari-uskonto. Aikanaan tämä Kolumbuksen "löytämä" saari liitettiin Espanjan siirtokuntaan, kunnes se valtataistelujen seurauksena siirtyi Englannin omistukseen vuonna 1655. Lopulta vuonna 1962 Jamaika itsenäistyi ja aloitti menestyksekkäästi taipaleensa itsenäisenä valtiona. 1970-luvulla Jamaikan juuri käyntiin saatu talouselämä kääntyi kuitenkin voimakkaaseen laskuun. Yhteiskunta alkoi kuohua ihmisten huonon toimeentulon seurauksena ja kaupungeissa käytiin aseellisia jengitappeluita ja kokaiinikauppa kukoisti jengien toimesta. Erityisesti vaalien aikaan esiintyi säännöllisesti isompia levottomuuksia.

Tämä yhteiskunnan levottomuus oli oivallinen tilanne reggaemusiikin syntyyn. Vahva kansallistunne yhdistyi kaupallisuuteen ja sai lisäpotkua päätänsä nostavasta afrikkalaisesta kulttuurista, joka vaikutti Jamaikalla alun perin orjakaupan seurauksena. Lisäksi kaupungeissa kehitykseen vaikuttivat monet klassisen koulutuksen saaneet muusikot, jotka olivat myöhemmin erikoistuneet bepopiin. Amerikkalainen rhythm and blues ei iskenyt Jamaikan kansaan, joka odotti kuitenkin innoissaan tanssittavan musiikin nousua. Ihmiset tunsivat uuden musiikkityylin omaksi aseekseen yhteiskunnan määräysvaltaa ja kurjuutta vastaan, ja reggae antoi köyhille äänen, jolla päästä kuuluviin. Reggaeta edelsi nopeatempoinen tyylisuunta nimeltä ska, sekä hitaampi ja soul-vaikutteisempi tyylisuunta nimeltä rocksteady. Skalle olivat tyypillisiä liikkuva bassolinja, takapotkurytmi kitaralla ja pianolla, rakkausaiheiset lyriikat sekä jopa jazz-tyyliset puhallinriffit. Yhteiskunnallisten olojen kehittyessä yhä epävarmemmiksi kehittyi vähitellen reggae, jonka hitaampi tempo, ja selkeä, yksinkertainen tyyli viittasivat militantimpaan otteeseen ja lyriikat käsittelivät yhteiskunnan tilannetta ja ihmisten elinoloja.

Reggaemusiikilla on vahvat kytkökset Jamaikalla 1930-luvulla syntyneeseen rastafari-uskontoon. Tämä uskonto yhdistää Vanhan Testamentin oppeja vanhoihin afrikkalaisiin uskomuksiin. Rastafari-uskonnosta periytyy myös reggaemuusikoille tyypillinen ulkonäkö, kuten rastahiukset. Rastafarit kun nimittäin pitävät tärkeänä Mooseksen kirjan neljättä lukua, jossa sanotaan vapaasti kasvavan tukan ja parran olevan merkki liitosta Jumalan kanssa. Vaikka rastafarit eivät itse liittyneet mitenkään reggaemusiikkiin, vaan jopa paheksuivat sitä, reggaemuusikot ottivat rastafarien elämäntapoja ja filosofiaa omakseen. Rastafarit elivät tuolloin usein omissa yhteisöissään maallisesta yhteiskunnasta eristäytyneinä. Rastafareilla on omat elämäntapansa, kuten pyrkimys kasvattaa oma ravintonsa itse ja välttää säilöntäaineita. Näitä tapoja noudattavat monet reggaemusiikin piirissä liikkuvat ihmiset nykyäänkin. Esimerkiksi Bob Marleyn lyriikoista useat voidaan yhdistää suoraan rastafari-uskontoon.

Reggae-sanan väitetään eri lähteiden mukaan johtuvan eri sanoista. Toiset väittävät taustalla olevan latinankielisen regis-sanan, joka tarkoittaa "kuninkaalle". Todennäköisempi väite ehkä kuitenkin on, että reggae johtuu jamaikanenglantilaisesta sanasta streggae, joka tarkoittaa rähjäisiä vaatteita. Reggae-sana oli ensimmäistä kertaa käytössä virallisesti musiikissa, kun The Maytals -niminen yhtye julkaisi rocksteady -hitin "Do the Reggay".


Lähteet: http://reggaetrain.com/

http://niceup.com/history/bbc/intro.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Reggae

http://www.niceup.com/history/evolution_of_reggae

http://fi.wikipedia.org/wiki/Reggae

http://www.youtube.com/watch?v=1_IaoQxZMQ4

http://homepage.ntlworld.com/davebulow/wow/artist_bob_marley.htm

Bob Marley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bob Marley (1945-1981) nosti reggaen maailmansuosioon 1970-luvulla. Esimerkiksi Marleyn kappale "No Woman, No Cry", on paljon soitettu ja ympäri maailmaa tunnettu kappale. Jamaikan pääkaupungissa Kingstoninssa uransa aloittaneen artistin tunnetuimpia levyjä ovat muun muassa Catch a Fire ja Burnin´vuodelta 1973, Natty Dread vuodelta 1974 sekä Rastaman Vibration vuodelta 1976. Nämä levyt on tehty kokoonpanolla nimeltä The Wailers, johon kuuluivat myös Bunny Livingston ja Peter Tosh. Marleystä tuli reggae-ikoni ja kulttihahmo, ja hänen musiikkiaan kuunneltiin niin Amerikassa kuin Euroopassakin. Uransa alussa paikallisen laulajan ja hurskaan rastafarin oppipoikana ollut Marley teki rocksteady-musiikkia ennen siirtymistään reggaehen. Marley oli rastafari, mutta liittyi ennen kuolemaansa myös koptikirkkoon.


Lähteet: http://www.bobmarley.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Marley

http://www.couldyoubeloved.com/

http://www.youtube.com/watch?v=hg2n039txnk

Eric Clapton levytti Bob Marleyn kappaleen "I Shot the Sheriff", joka nousi suureen suosioon vuonna 1974 tuoden enemmän näkyvyyttä myös Marleylle ja reggae-musiikille. !970- ja 1980-luvuilla reggaen suosio nousi, ja omia reggaeyhtyeitä alkoi nousta eri maissa kehittäen kullekkin maalle tyypillistä, omaa reggaekulttuuria. Tultaessa kohti 90-lukua reggaelyriikat tulivat kaupallisemmiksi ja viihteellisemmiksi, syntetisaattorien ja elektroniikan käyttö musiikissa yleistyi, ja reggaesta johdettu uusi tyylisuunta, Dancehall, valtasi alaa. 90-luvulla reggae koki kuitenkin uuden paluun ja kantaaottavia lyriikoita alettiin uudelleen suosia.


Lähteet: http://www.youtube.com/watch?v=UddURb0alQc

http://www.youtube.com/watch?v=-ijN5dCwCAc&feature=related

http://fi.wikipedia.org/wiki/Reggae

Reggaen alalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reggaella on alalajeja, joista Bob Marley edustaa Roots reggaeta. Roots reggaelle ovat tyypillisiä uskonnolliset, sekä yhteiskunnallisesti kantaaottavat ja köyhyydestä kertovat sanoitukset. Muita tunnettuja nimiä roots reggaen saralla ovat muun muassa Freddie Mc Gregor ja Gregory Isaacs.

Dub taas on reggaen instrumentaalinen tyylisuunta, johon liittyy jo äänitetyn materiaalin jatkuva uudelleen miksaaminen. Rumpu- ja bassokulut ovat tyylisuunnassa korostettuja. Dubin perustajina voidaan pitää muun muassa studiomiksaaja-tuottajia nimeltä King Tuggy ja Lee "Scratch" Perry.

Muita reggaen alalajeja ja sen seurauksena syntyneitä tyylisuuntia ovat muun muassa dancehall, reggaeton, reggae rock ja toasting.

Lähteet: http://reggae-vibes.com/

http://niceup.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Reggae

http://fi.wikipedia.org/wiki/Reggae

Musiikilliset elementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reggaen tahtilaji on aina tasajakoinen ja komppi perustuu takapotkuille. Harmonia on usein hyvinkin yksinkertaista ja kappale saattaa perustua ihan muutamalle tai jopa yhdelle soinnulle. Juuri tämä vain muutaman soinnun käyttö tekee reggaehen usein hypnoottisen tunnelman. Rytmillä on keskeinen osa reggaessa, mikä on luonnollista afrikkalaista ja karibialaista kulttuuria yhdistävälle musiikille. Kaikenlaisia lyömäsoittimia käytetään runsaasti, ja myös perinteinen rumpusetti on mukana musiikissa. On tyypillistä, että rumpusetin virveli viritetään hyvin korkeaksi, tai setin yhteydessä käytetään lisänä timbale-rumpua. Myös basso, joka tyypillisimmillään soittaa yksinkertaista muutaman tahdin riffiä, on erittäin keskeinen reggaessa, ja erityisesti sen alalajissa, dubissa. Bassosoundissa korostuvat matalat taajuudet tehden bassolinjasta paksun kuuloisen.

Torvisektioiden käyttö on myös tyypillistä reggaelle. Kitara ja piano soittavat tahdin toisella ja neljännellä iskulla, ja soittotapa on hyvin perkussiivinen. Syntetisaattorit ovat yleistyttyään usein korvanneet pianon, ja niillä soitetaan kompin lisäksi erilaisia riffejä, sekä puhallinsoittajien puuttuessa esimerkiksi torvisektion melodialinjoja. Orkesterin päälle liitetään reggaelle tyypillinen puheenomainen laulu.

Tyypillisintä tapaa esittää reggaeta kutsutaan sound systemiksi. Sound system on kokoonpano, joka soittaa reggaemusiikkia äänilevyiltä. Kokoonpanoon kuuluu dj:tä ja levyvalikoitsijoita, ja kokoonpano voi vaihdella yhdestä ihmisestä useampaan. Sound systemin keskeinen piirre on siinä, että dj:n tehtävä on juontaa tulevia kappaleita ja pitää tunnelmaa yllä kommenteillaan ja puheenvuoroillaan.


Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/Reggae

http://niceup.com/history/bbc/systems.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sound_system