Askartelu/Joulukalenterin valmistaminen

Wikikirjastosta
Kuvan kalenteri on hieman erityylinen.

Tämä on ohje joulu- eli adventtikalenterin valmistamiseen.

Mikä joulukalenteri on?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukalenteri ja adventtikalenteri ovat adventin aikaan liittyvä, yleensä ohuesta pahvista tehty koriste-esine. Joulukalenteri voi myös olla kankaasta tehty, jolloin siinä on luukkujen sijasta taskuja. Vanhemmat voivat täyttää kangaskalenterin lapsia varten joka vuosi uusilla pikkuyllätyksillä, jolloin samaa kalenteria voi käyttää vuodesta toiseen.

Joulukalenterissa on 24 luukkua tai taskua, joita avataan yksi kerrallaan joka päivä joulukuun 1. päivästä jouluaattoon. Adventtikalenteri alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista, eli joinakin vuosina ensimmäiset luukut ovat jo marraskuun puolella. Kalenterin tarkoitus on lievittää lasten jännitystä joka muuten kohdistuisi pelkästään jouluaattoon, sekä tehdä konkreettisemmaksi joulun odotuksen ajanlasku: vielä seitsemän yötä...

Valmistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suunnittele mitä minkäkin päivän luukusta tulee. Tässä kannattaa käyttää apuna tavallista kalenteria.
  2. Piirrä tausta esimerkiksi A3 kokoiselle paperille. Tämän vaiheen voi jakaa lyijykynäluonnoksen tekemiseen ja sen jälkeen värittämiseen, mutta voi myös värittää suoraan.
  3. Ompele ompelukoneella ilman lankaa luukkujen reunoja pitkin pieniä reikiä (toki voit käyttää pelkästään nuppineulaa).
  4. Ota toinen samankokoinen paperi ja pistele jokaisen luukun kulmat nuppineulalla paperin läpi niin, että reiät näkyvät kummassakin paperissa.
  5. Piirrä näiden reikien sisälle kuva niin, että se sopii taustaan. (Näin ei kyllä kaikissa joulukalentereissa ole.)
  6. Liimaa tai teippaa paperien reunat yhteen.
  7. Joulukalenteri on valmis!

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]