Siirry sisältöön

Ateismi-UKK

Wikikirjastosta

Lyhyt johdatus ateismiin usein kysytyt kysymykset -muodossa, perustuen Sampo Syreenin vapaasti levitettävään tekstiin.[1]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä luvussa esitellään käsitteistö ja ateismin yhteydet muihin käsityksiin.

Mitä on ateismi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ateismi tarkoittaa uskon puutetta jumalan tai jumalien olemassaoloon (negatiivinen ateismi). Toisessa merkityksessä ateismi on käsitys, että jumalaa tai jumalia ei ole olemassa (positiivinen ateismi). Kaikki positiiviset ateistit ovat negatiivisia ateisteja, muttei päinvastoin.[2]

Mitä on agnostisismi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokemusta edeltävänä käsityksenä agnostismi on käsitys, jonka mukaan jumalan tai jumalien olemassaolosta ei voida saada tietoa. Kokemusperäisenä käsityksenä agnostisismi on käsitys, että ihmisillä ei tällä hetkellä ole tietoa jumalan olemassaolosta. Kaikki ensinmainitut agnostikot ovat kokemusperäisiä agnostikkoja, muttei päinvastoin. Kokemusperäinen agnostismi vastaa negatiivista ateismia.

Mitä on vapaa‐ajattelu?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaa‐ajattelu on naturalistiseen, luontoon perustuvaan todellisuuskäsitykseen perustuvaa ajattelua, joka painottaa järjen, epäilyn ja avomielisyyden tärkeyttä elämässä. Vapaa‐ajattelijat suhtautuvat arvostelevasti taikauskoon, koska yliluonnolliset ilmiöt ja väitteet eivät heidän mukaansa tapaa kestää järkiperäistä tarkastelua.

Ateistit ovat siis sitä mieltä, että jumalia ei ole olemassa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos ihminen ei usko jumalan olemassaoloon, hän on ateisti. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että ateisti sanoisi, että jumalia ei ole olemassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.helsinki.fi/~ssyreeni/atheist/no-ghost-c-04.fi.html
  2. Martin, Michael: Atheism: A philosophical justification. Philadelphia: Temple University Press, 1990. ISBN 0-87722–642-3. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]