Blender/Käyttöliittymä

Wikikirjastosta

Ensivaikutelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäistä kertaa aukaistessasi ohjelmaa eteesi aukeaa aika sekavan näköinen käyttöliittymä, joka on täynnä nappeja, välilehtiä ja valikoita. Nämä alueet paljastuvat melko selvästi käyttöliittymästä. Ylimpänä on valikkorivi, josta paljastuu melko tutunnäköisiä "paloja". Seuraavaksi on Blenderin editointi-ikkuna missä varsinainen mallinnus tehdään. Alimmainen ikkuna on täynnä nappeja. Tästä ikkunasta voit valita ominaisuuksia ja toimintoja malliin. (Kuten pinta, materiaalit ja valaistus.)

Mallinnusikkuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tunnetaan mallinnusikkunana ja siinä tehdään kaikki Blenderiin keskeisesti yhteydessä olevat muokkaukset. Se toimii esikatseluna ja se on rajattu pysty (Y-suunta) ja vaakaviivoituksiin (X-suunta). Viivoituksen väliä voidaan muuttaa. Ikkunaa voidaan myös zoomata.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alimmainen valikko sisältää suuren joukon erityyppisiä ja erilaisia välilehtiä ja nappeja. Näillä valikoilla voidaan muuttaa monia ominaisuuksia; kameraa, valaistusta, pintaa ja paljon muuta.

Koon muuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koon muuttamien valikoiden välillä käy helposti. Jokaisen alueen välissä hiiri muuttuu kaksisuuntaiseksi nuoleksi, jolloin hiiren nappia painamalla valikon kokoa voidaan muuttaa.

Omat asetukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on ominaisuus jota tarvitset harvoin, siksi se on piilotettu ylälaitaan. Aukaistua sen saa vierittämällä ylälaidan valikkoa alaspäin. Valikosta voit muuttaa useita Blenderin ominaisuuksia.