Blender/Perustyökalut

Wikikirjastosta

Tässä osiossa kerrotaan lähinnä mallintamiseen käytetyistä perusominaisuuksista, joilla mallinnusta vasta opettelevakin pääsee alkuun. Animointiin ym. kehittyneempiin ominaisuuksiin liittyvät asiat on siis jätetty kokonaan huomioimatta. Oletamme kuitenkin, että lukija ymmärtää mallintamisen peruskäsitteitä, kuten verteksit, sivut, akselit, skaalaus yms.

Toimintatilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blenderissä on kaksi muokkaustilaa, 'Objectmode' sekä 'Editmode'. Valittuasi ensin kappaleen objectmodessa, voit muokata kyseistä kappaletta siirtymällä editmodeen. Tilan vaihto tapahtuu oletuksena painamalla tabulaattori -näppäintä. Voit nopeasti päätellä kummassa tilassa olet katsomalla valittua kappaletta; jos vertexit ovat näkyvissä, olet editmodessa. Yleensä nykyinen tila on ilmoitettu myös näkymän alalaidassa olevalla työkalurivillä.

Objectmode[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopiva suomennos voisi olla vaikkapa Palikkatila. Palikkatilassa tapahtuu varsinaisen 'tapahtumapaikan', eli mallintamasi ympäristön tms. muokkaus. Tässä tilassa voit valita kappaleita, muuttaa niiden kokoa sekä siirtää ja käännellä niitä. Myös valaistuksen ja kameroiden säätö tapahtuu tässä tilassa.

Editmode[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työstötila. Ollessasi editmodessa voit muokata kappaleita. Pisteiden/sivujen/polygonien valinta ja muokkaus tapahtuu tässä tilassa. Huomaa, että et voi poistaa kappaleita editmodessa.

Valitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valinta tapahtuu hiiren kakkosnäppäimellä (oikeakätisillä oikea näppäin, vasenkätisillä vasen). Jos haluat valita useampia kohteita, paina shift -näppäintä pohjassa.

Suuremman alueen valinta kerralla tapahtuu painamalla B -näppäintä. Tällöin voit hiiren ykkösnäppäintä pohjassapitämällä valita useita kohteita maalaamalla laatikon niiden päälle. Huomaa myös että jos tahdot tämän työkalun avulla valita useampia kohteita, sinun ei tarvitse painaa shift -näppäintä. Valinnan poisto tapahtuu maalaamalla laatikko hiiren kakkosnäppäimellä.

Kun painat B -näppäintä vielä toisen kerran, muuttuu osoitin ympyräksi. Tällä työkalulla voit maalata alueita joita tahdot valita, toiminta muistuttaa jokseenkin piirustusohjelmien maalaustyökaluja. Ympyrän koko muuttuu hiiren rullan tai näppäimistön + ja - näppäinten avulla.

Kuva 1.

Kappaleiden käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blenderiin on version 2.37 myötä tullut 3DSM tyyliset muokkauswidgetit (Kuva 1, kehys 8), tämän luulisi osaltaan helpottavan alkuunpääsyä. Widgetit saat otettua käyttöön näkymän alalaidassa olevilla napeilla (kehys 5).

Kuitenkin ehkä sujuvampi tapa muokata kappaleita on käyttää pikanäppäimiä; valittuasi jotakin paina G siirtääksesi, S skaalataksesi tai R kääntääksesi. Jos tahdot siirtää, kääntää tai skaalata vain tietyllä akselilla, voit painaa Z,X tai Y näppäimiä näppäimistöltäsi. Tarkkoja siirtoja varten voit painaa N näppäintä, tämä avaa Transform Properties ikkunan (kehys 1). Koita myös pitää CTRL ja SHIFT näppäimiä pohjassa kun käytät jotain näistä kolmesta työkalusta.

Tärkeä toiminto: Extrude[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Extrude, suomen kielellä voisi sanoa vaikkapa pursotus, on yksi Blenderin tärkeimmistä editointityökaluista.

Katso ogg - muotoinen video extruden käytöstä

Pikaohje Extrudeen:

  • 1. Valitse objekti
  • 2. Mene Edit-tilaan
  • 3. Valitse mikä tahansa piste, reuna tai monikulmio.
  • 4. Paina "E" ja valitse, sopivin vaihtoehto (haluatko pursottaa pisteitä, reunoja, jne.)
  • 5. Liikuta hiirtä suuntaan johon haluat pursottaa.