C++/Kuinka pääset alkuun
Päästäksesi alkuun tarvitset ainakin seuraavat työkalut. Vasta tämän jälkeen voit kunnolla aloittaa C++-ohjelmoinnin.
Editori
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]C++-koodi kirjoitetaan tavallisiin tekstitiedostoihin. Tarvitset siis vähintään tekstieditorin. Periaatteessa mikä tahansa tekstieditori käy, mutta lisäominaisuudet eivät ole haitaksi. On olemassa myös ohjelmointiympäristöjä (engl. integrated development environment, IDE), jotka sisältävät editorin lisäksi graafisen käyttöliittymän, tulkin, sekä muita ominaisuuksia joita tavallisista ohjelmointieditoreista ei saata löytyä.
Unix
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Unix-puolella hyviä valintoja ovat esimerkiksi Emacs, VI, Kate ja GEdit (Gnome Text Editor). Kaikki osaavat korostaa ohjelmakoodin väreillä ja huolehtia sisennyksistä automaattisesti. Niissä on myös paljon muita ohjelmointia helpottavia toimintoja. Myös yksinkertaisemmat tekstieditorit, kuten Nano, käyvät hyvin.
Hyviä ohjelmointiympäristöjä Unix-pohjaisille järjestelmille ovat Anjuta, KDevelop ja Code::Blocks. Anjuta on GTK+-pohjainen ohjelmointiympäristö GNOME-työpöydälle. KDevelop puolestaan on Qt-pohjainen ja suunniteltu KDE-työpöydälle. Code::Blocks taasen alustariippumaton uudempi IDE nimenomaan C++:lle. Kaikki edellä mainitut ohjelmat ovat ilmaisia, ja ne on lisensoitu vapaan GNU GPL -lisenssin alla.
Windows
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Windows-puolella yksi hyvä valinta on Dev-C++, joka on ilmainen GNU GPL -lisensoitu ohjelmointiympäristö. Siihen on mahdollista lisätä DevPak-laajennuksia esimerkiksi yleisille GTK+-, wxWidgets- ja FLTK-käyttöliittymäkirjastoille. Code::Blocks on uudempi tulokas, pitkälti vastaavilla ominaisuuksilla kuin Dev-C++. Kummassakin tulee kääntäjä mukana, joten mitään muita ohjelmia ei tarvitse asentaa. GPL lisensoitu Notepad++ ymmärtää C++:n lisäksi yleisimpiä ohjelmointikieliä ja sekin on ilmainen.
Kääntäjä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kääntäjää tarvitaan muuntamaan lähdekoodi tietokoneen ymmärtämään muotoon. GNU Compiler Collection (GCC) on ilmainen vapaan lähdekoodin kääntäjäkokoelma, joka tulee useimpien Unix-järjestelmien mukana ja on saatavilla myös Windowsille. Se sisältää myös C++-kääntäjän, joten sinun ei tarvitse hankkia kääntäjää erikseen. Suuri osa ilmaisista ohjelmointiympäristöistä käyttää GCC:tä kääntäjänään.