CoolBasic/Esittely

Wikikirjastosta

Tervetuloa käyttämään CoolBasicia, yhtä helpoimmista saatavilla olevista ohjelmointikielistä. CoolBasic mahdollistaa DirectX-pohjaisten pelien kehittämisen ja luomisen mahdollisimman vähällä vaivalla. CoolBasicilla saat aikaan mitä vain, ainoastaan mielikuvituksesi on rajana. Olemme sisällyttäneet CoolBasiciin pelintekoa helpottavia komentosarjoja, joilla saat näyttävää jälkeä aikaan hyvin vähässä ajassa ja pienellä määrällä koodia.

CoolBasic on myöskin hyvin luotettava ja toimii kaikkien Direct3D-yhteensopivien näytönohjainten kanssa. Lisäksi CoolBasic nojaa DirectX 7.0-teknologiaan, minkä ansiosta pelit pyörivät todella nopeasti. CoolBasicin moottori on myös niin nopea ladata ja sulkea, että kehitysympäristössä on miellyttävää työskennellä.

CoolBasicissa on paljon ominaisuuksia. Niistä löytyy kaikki tarvittava perustoimintojen lisäksi kuvan, videon, äänen ja musiikin tuottamiseen. CoolBasicia päivitetään jatkuvasti, ja käyttäjät voivat ladata uusia ominaisuuksia ilmaiseksi Internetistä.

Ohjelman mukana tulee myös tarvittavat työkalut pelikarttojen tekemiseen. CoolBasicilla käyttäjä pystyy luomaan kokonaisen käyttöliittymän muutamalla komennolla tai hallitsemaan pelikarttoja ilman että tarvitsee perehtyä niiden tekniseen toteutukseen. CoolBasicin ansiosta ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, olemme ajatelleet kaiken valmiiksi. Ja koko herkku on ilmaista.

Tämä opas soveltuu myöskin niille, jotka eivät ole ohjelmoineet ikinä aikaisemmin. CoolBasic on aloittelevan ohjelmoijan kannalta hyvä valinta, koska niin paljon saavutetaan hyvin yksinkertaisesti. Tämä opas sisältää kaikki tarvittavat perustiedot ohjelmoinnista yleensä ja raapaisee CoolBasicia pintaa syvemmältä. Jokaisesta CoolBasicin komennosta löytyy suomenkieliset ohjeet ja esimerkit, joiden avulla pääsee helposti alkuun. Ensimmäisen ohjelman voi tempaista melkein tyhjästä.

CoolBasic tuottaa WIN32-ympäristössä toimivia EXE-tiedostoja. Kun jakelet tuotoksiasi, ei sinun tarvitse huolehtia tarvittavista DLL-tiedostoista - ne on kaikki liitetty EXE:een. Niinpä pakettia voidaan levittää sisältäen pelkän sovelluksen ja sen tarvitsemat tiedostot. CoolBasic sisältää vapaan lisenssin myydä CoolBasicilla tehtyjä tuotoksia ilman rajoituksia. Sinun on kuitenkin tutustuttava FMOD-lisenssiin, jos käytät CoolBasicin musiikki- ja äänikomentoja kaupallisessa pelissäsi.

Alkuun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloittelijoilla voi helposti mennä sormi suuhun, kun eteen avautuu tyhjä ikkuna, johon olisi tarkoitus kirjoittaa lähdekoodia. Olemme pyrkineet estämään tällaisen tilanteen muodostumisen tarjoamalla kattavan manuaalin lisäksi myös erityisiä oppitunteja. Kun CoolBasic ensimmäisen kerran käynnistetään, avautuu ruudulle ikkuna, josta käyttäjä voi valita erilaisista oppitunneista. Ne sisältävät koodia, ja tutustuttavat sinut ohjelmoinnin maailmaan esimerkkien ja analyysin avulla. Olemme pyrkineet jättämään tylsät teoria-osuudet pois, ja käyttäjä tutustutetaan välittömästi peliohjelmoinnin erilaisiin tekniikoihin, painottuen CoolBasicin ainutlaatuiseen objektijärjestelmään.

Olemme panostaneet reilusti CoolBasicin manuaaliin. Sieltä löydät vastauksia useimpiin kysymyksiisi. Sanakirja auttaa uusien käsitteiden ymmärtämisessä, komento-oppaasta saat tietoa eri käskyjen käyttötarkoituksesta ja Tutoriaaleista voit oppia erilaisien pelityylien toteuttamistapoja. Suosittelemme ehdottomasti manuaalin läpikahlausta. Erilaisia koodivinkkejä on ripoteltu sinne tänne, ja kokeneillekin ohjelmoijille suosittelemme perusrakenteiden nopeaa silmäilyä.

Manuaalin hakutoimintoa kannattaa myös opetella käyttämään. Sen avulla voit etsiä nopeasti tietyn sivun, ja selata manuaalia hakusanoilla.

Netissä voit kysyä muilta ohjelmoijilta apua. Jos vastaan tulee ylitsepääsemätön ongelma, tule vain rohkeasti suomenkielisille foorumeillemme: coolbasic.com/forums. Kotisivuiltamme löydät myös ohjelmapäivityksiä ja esimerkkikoodeja.

Tilester[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikä se on?
Tilester on CoolBasicin mukana tuleva kartta-työkalu, jonka avulla voidaan luoda pelimaailmoja ja kenttiä. CoolBasic lataa Tilesterillä tehtyjä karttoja, ja sisältää täyden tuen animoinnille ja törmäyksentunnistukselle. Lisätietoja Karttakomennoista.

Missä se on?
Tilesterin voi käynnistää joko CoolBasicin valikosta File/Launch tai kansiosta C:\Program Files\Tilester (Program Files = Ohjelmatiedostot). Tilesterissä on oma manuaali, joka on Tilesterin kansiossa.

Kuinka sitä käytetään?
Tilester ei ole vaikea, kunhan siihen ensin tottuu. Tähänkään ei pitäisi mennä kovin paljon aikaa. Tilester toimii kuin mikä tahansa piirto-ohjelma. Pikseleiden sijasta piirretään vain pieniä kuvia - tilejä. Pääset alkuun, kun painat T, valitset piirrettävän kuvan, suljet valintalaatikon ja alat piirtää. VAU! Lisätietoa ohjelman käytöstä sen suomenkielisestä manuaalista.

Loppusanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CoolBasic on luotu teitä varten. CoolBasic on ilmainen, koska haluamme kaikilla olevan mahdollisuus pelien tekemiseen. Haluamme tarjota aloittelijaystävällisen ja mahdollisimman kivuttoman ohjelmointiympäristön sellaisillekin, jotka eivät ole ennen ohjelmoineet. CoolBasic on suunniteltu soveltumaan ohjelmoinnin aloittamiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]