Eläintiede/Entomologia

Wikikirjastosta
Tavallinen mehiläinen, ainoa ihmisen "kesyttämä" hyönteinen

Entomologia on Zoologian osa-alue, joka tutkii hyönteisiä, yhtä maailman menestyneimmistä eläinryhmistä. Koska hyönteisetkin jakautuvat useisiin pienempiin ryhmiin, niin Entomologiaakin on monenlaista.

Hyönteisten yleiset tunnusmerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyönteiset kuuluvat niveljalkaisten (Arthropoda) pääjaksoon. Muita niveljalkaisia ovat mm. äyriäiset ja hämähäkkihyönteiset. Niveljalkaisilla on ulkoinen kitiinistä muodostuva tukiranka. Ruumis koostuu erillisistä jaokkeista jotka ovat niveltyneet toisiinsa kiinni. Jaokkeet ovat erilaistuneet rakenteellisesti kukin omiin tehtäviinsä. Niveljalkaisten hermorunko kulkee vatsan puolella, toisin kuin selkäjänteisillä. Selkäpuolella sijaitsee putkimainen sydän ja verisuonisto. Hengitys tapahtuu maalla ilmaputkiston ja vedessä kidusten avulla.

Hyönteiset (Insecta) ovat niveljalkaisiin kuuluva luokka. Hyönteiset voi erottaa muista niveljalkaisista kolmijakoisen ruumiin ja kolmen jalkaparin perusteella. Hyönteisillä ei ole lihaksia tuntosarvissa, eli antennoissa ensimmäisen segmentin jälkeen. Antennoiden toisessa segmentissä sijaitsee Johnstonin elin, jossa sijaitsee valikoima liikettä detektoivia sensoreita. Nilkat ovat jakautuneet useampiin segmentteihin.

Suurin osa hyönteisistä kuuluu siivellisiin hyönteisiin (Pterygotes). Siivet kuitenkin puuttuvat primitiivisimmiltä hyönteisiltä, ja joillakin lajeilla ne voivat olla sekundaarisesti kadonneet, tai esiintyvät vain tietyssä elinkierron vaiheessa (esim. hirvikärpänen) tai tietyillä yksilöillä (esim. muurahaiset). Joillakin hyönteislajeilla siivet saattavat esiintyä vain toisella sukupuolella (esim. täplätupsukas).

Hyönteisten kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

hyönteisen yksilönkehityskehitys voi tapahtua kolmen perustyypin mukaisesti.

  1. Ei muodonvaihdosta
  2. Epätäydellinen muodonvaihdos
  3. Täydellinen muodonvaihdon

Kovakuoriaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsenpistepirkko, yksi suomen yleisimmistä leppäkertuista.

Kovakuoriaiset ovat epäilemättä maailman menestyneimpiä ja runsaslajisimpia hyönteisiä. Tähän ryhmään kuuluu eläimiä niin pienistä leppäkertuista aina kämmenenkokoisiin afrikkalaisiin kuoriaisiin. Ryhmään kuuluu niin petoja kuin kasvinsyöjiäkin. Tunnetuimmat ryhmän lajeista ovat epäilemättä leppäkertut, jotka voi tunnistaa helposti muista kovakuoriaisista persoonallisen kuviointinsa ansiosta.

Pistiäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pistiäisten laajaan ryhmään kuuluu monia eläinkunnan kehittyneimmistä hyönteisistä, kuten mehiläiset ja muurahaiset, jotka ovat kehittäneet ainutlaatuisen sosiaalisen järjestelmän. Pistiäisten joukosta löytyy myös ainoa ihmisten "kesyttämä" hyönteinen, hunajaa tuottava mehiläinen. Kaikki ryhmän lajit ovat lentotaitoisia muurahaisia lukuun ottamatta. Muurahaisista vain kuningattaret ja kuhnurit ovat lentokykyisiä, ja nekin vain vähän aikaa. Tämän kovakuoriaisten jälkeen suurimman hyönteisryhmän varma tuntomerkki on se, että niillä on takaruumiin päässä myrkkyä erittävä rauhanen.

Pistiäisten moninaisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petopistiäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loispistiäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mesipistiäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesiperhoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leukaperhoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväperhoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväperhosten ryhmä on monille tutuin johtuen näiden perhosten kauniista ja kirkasvärisistä siipikuvioinneista. Suomessa tutuimpia päiväperhosia ovat mm. nokkosperhonen, neitoperhonen, suruvaippa ja sitruunaperhonen.

Termiitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiittejä

Termiitit ovat oma lahkonsa ja sen kaikki jäsenet ovat yhteiskunta hyönteisiä. Termiitti yhdyskunnissa on "kastit" ja yhdessä yhdyskunnassa voi olla parista sadasta jopa useaan miljoonaan yksilöön. Termiittien kastit ovat: kuningatar ja kuningas, työläiset ja sotilaat.

Termiittien pesä