Elämän historia/Arkeeinen eoni

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkeeinen elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkijoiden mukaan Arkeeisella kaudella maapallon lämpötila oli kymmeniä asteita nykyistä lämpimämpi, jopa 100°C, ja mantereet olivat vasta muotoutumassa. Aurinko oli nykyistä himmeämpi, mutta paksu hiilidioksidikaasukehä lämmitti maata.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämä syntyi todennäköisesti Arkeeisen eonin alussa, tai vähän ennen sitä kemiallisen evoluution kautta. Niinpä elämä ei ollut kehittynyt kovinkaan pitkälle Arkeeisen eonin aikana. Silti tuolloin tapahtui alkeellisissa elämänmuodoissa muutos, jota ilman ihmisiä, kasveja tai mitään eliöitä ei olisi. Syntyi ensimmäiset alkeelliset yksisoluiset prokaryootit eli esitumalliset. Todennäköisesti kaasukehässä ei ollut tuolloin juuri lainkaan happea, joskin tällä kaudella syntyivät ensimmäiset happea yhteyttämisen avulla tuottavat eliöt, sinibakteerit eli syanobakteerit.

Kemiallinen evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemiallinen evoluutio on kemiallisten yhdisteiden kehitystä, jonka tuloksena joistain näistä kemikaaleita syntyi yksinkertaisia eliöitä. Kyseistä evoluutiota esiintyi erityisesti Arkeeisen eonin alussa ja hieman ennen sitä.