Siirry sisältöön

Elämän historia/Holoseeni

Wikikirjastosta
Muinaisten egyptiläisten rakentama pyramidi ja sfinksi.

Holoseeni on viime jääkauden päättymisen jälkeinen aika noin 11700 -0 vuotta sitten.

Holoseenille on ominaista ihmisen nopea kulttuurikehitys. Kivikautinen metsästyskulttuuri korvautui alussa paikoin maanviljely-kyläkulttuurilla. Tästä puolestaan kehittyi kuivissa jokilaaksoissa kaupunkikulttuuri, jolle oli ominaista valtiorakenne. Se levisi aikojen kuluessa koko maailmaa. Valtiorakenteet toisaalta vakauttivat yhteiskuntaa, toisaalta loivat mittavia, tuhoisa yhteenottoja. Ihmisen luoman tekniikan kehtys kiihtyi holoseenin edetessä: ensin kirjoitustaito, sitten kirjapainotaito, myöhemmin sähköiset viestimet kun mahdollistivat tietojen ja ideoiden vaihdon.

Alussa Lähi-idässä Egyptissä ja Mesopotamiassa ollut kulttuurin painopiste siirtyi Eurooppaan, myöhemmin Amerikan mantereelle ja tulevaisuudessa ehkä Kaukoitään.

Ihmisen kulttuuri on mahdollistanut lajimme yksilöiden keskimääräisen eliniän kasvun ja suuren elämän mukavuuden tietylle osalle maapallon väestöstä. Toisaalta väestönkasvu, ihmiskunnan sisäiset ristiriidat, luonnonvarojen riisto ja muut ongelmat uhkaavat huonontaa elinoloja. Ihminen on aiheuttanut uusimman muiden eliölajien joukkotuhon. Ihminen myös uhkaa tuhota itsensä.