Siirry sisältöön

Ensiapu/Tajuttoman auttaminen

Wikikirjastosta

Tässä on ohjeet tajuttoman henkilön auttamiseen.

  1. Potilaan menettäessä äkillisesti tajuntansa tai näyttäyttessä elottomalta tulee selvitää välittömästi, voidaanko häntä yritää herätää puhumalla tai ravistelemalla potilasta.
  2. Jos potilas ei herää eikä reagoi muullakaan tavoin edellä mainituun käsittelyyn (puhuminen ja ravistelu), huuda apua ja käske joku paikalla olevista ihmisistä tekemään hälytys hätänumeroon (Suomessa ja useissa muissa maissa 112, joissakin 911). Jos olet paikalla yksin, tee hälytys itse. Tämän jälkeen noudata hätäkeskuksen ohjeita mahdollisimman tarkasti
  3. Seruraava vaihe on avata hengitystiet ja tarkistaa onko potilaan hengitys hyvässä tilassa: Aluksi sinun on kohotettava toisen kätesi kahden sormen avulla potilaan leuan alapäätä (kärkeä) ylöspäin ja samaanaikaan taivutettava potilaan päätä taaksepäin toisella kädellä otsaa painaen. Tämän jälkeen sinun pitää katsoa liikkuuko potilaan rintakehä, kuuletko normaalin hengityksen äänen tai tuntunnetko poskellasi ilman virtavaan.
  4. Jos potilas hengittää lähes tai täysin normaalisti niin tulee sinun kääntää potilas kylkiasentoon potilaan hengityksen turvaamiseksi. Seuraa potilaan tilaansa aina ammattihenkilön saapumiseen asti.
Kuva kylkiasennossa makaavasta ihmisestä

Kylkiasento on ensiavussa käytetty asento tajuttomalle potilaalle. Sen tehtävä on pitää potilas vakaassa asennossa ja potilaan hengitystiet avoimina. Kylkiasento tehdään vasemmalle kyljelle, ellei siinä ole vammaa.

Kylkiasentoon asettaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Laita potilas makaamaan selälleen.
  2. Aseta potilaan vasen käsi potilaan rinnalle ja nosta potilaan vasen polvi koukkuun.
  3. Käännä potilas kyljelleen niin, että vasen polvi tulee potilaan yli ja että pää lepää oikeaan käteen.
  4. Tarkista, että hengitystiet ovat avoinna ja että, asento näyttää mukavalta. Odota heräämiseen tai ammatiavun saapumiseen.

Suomen Punainen Risti