Siirry sisältöön

Etäopetuksen näytön paikka/Etäohjaamisen vinkkejä huoltajalle ja kotiväelle

Wikikirjastosta

Huoltajana tunnet parhaiten, millainen oppija huollettavasi on, ja tiedät, millaista tukea ja ohjausta hän tarvitsee. Koulu on vastuussa opetuksesta, mutta huoltajana sinun roolisi on tukea ja kannustaa ja auttaa päivän rutiinien luomisessa. Tutustu oppijan kanssa koulusta tulleisiin ohjeisiin ja auta häntä seuraamaan niitä ja tue tekemisessä tarvittaessa. Mikäli kotona ei ole käytettävissä sopivia laitteita, kannattaa kysyä koulusta apua. Tärkeintä on auttaa oppijaa löytämään arjen rutiinit ja sovittamaan oma opiskelu, nukkuminen, ruokailu, ulkoilut ja vapaa-aika niin, että arki sujuu ja kaikki osapuolet tuntevat olonsa hyväksi. Osoita myös, että koulutyö on tärkeää ja arvostat sitä. Etäopiskelu on koulunkäyntiä, vaikka opiskellaankin kotona. Jos kaikki perheenjäsenet ovat kotona, on päivä rytmitettävä niin, että jokaisella on mahdollisuus keskittyä omiin tekemisiinsä, ja että aikaa jää myös mukavalle yhdessäololle.

Etäopiskelu on haastava ja itseohjautuvuutta vaativa taito aikuisellekin. Olethan siis armollinen ja kärsivällinen oppijaa kohtaan. Luota oppijaan äläkä aseta hänelle liian suuria haasteita. Lempeästi kannustaen voit saada hänet innostumaan uuden oppimisesta tässäkin tilanteessa. Oppimisen iloa ja positiivisuutta on erityisen tärkeää pitää yllä haastavassa tilanteessa. Voisitteko jokaisen päivän päätteeksi keskustella siitä, mikä etäkoulupäivässä oli erityisen mukava tehtävä tai asia?

Jos koulun antama etäopetuksen toteutus sallii, niin rytmittäkää koulupäivää tilanteen mukaan. Oppiaine, joka vaatii erityistä keskittymistä, kannattaa ajoittaa aamupäivälle vireystilan ollessa parhaimmillaan. Koulupäiviä kannattaa keventää taide- ja taitoaineiden opetustuokioilla. Eri oppiaineiden opetustuokioiden paikkaakin voi tarpeen mukaan vaihdella, jos opiskelu takkuaa.

Jos opiskelussa tulee haasteita, jotain tehtävää ei ymmärretä tai opiskelu koetaan muuten hankalaksi, olkaa yhteydessä opettajaan mahdollisimman nopeasti. Voitte yhdessä miettiä ratkaisuja. Koulussa on myös erityisopettajia, jotka voi auttaa haastavissa tilanteissa. Älkää jääkö yksin haasteiden kanssa.