Siirry sisältöön

Etäopetuksen näytön paikka/Reaaliaikainen etäopetus ja etäläsnäolo

Wikikirjastosta

Etäopetuksessa oppilaiden läsnäoloa voidaan tarkastella etäläsnäolon käsitteen avulla. Oppijat ovat läsnä digitaalisten välineiden avulla joko samanaikaisesti eli reaaliaikaisesti (synkroninen) tai eriaikaisesti eli ei-reaaliaikaisesti (asynkroninen).

Usein on järkevää toteuttaa etäopetusta ei-reaaliaikaisen ja reaaliaikaisen läsnäolon yhdistelmänä. Ei-reaaliaikaisessa vuorovaikutuksessa käytetään esimerkiksi chattia ja keskustelufoorumia. Tästä on enemmän tietoa jatkossa. Sen sijaan reaaliaikaisessa opetuksessa läsnäolo on samantyyppistä kuin kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa, se on vain teknologiavälitteistä.

Kuinka järjestää toimiva webinaari? Lataa ilmainen Toimiva webinaari -kirja.

Reaaliaikainen etäläsnäolo peruspuhelimen välityksellä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilanteessa, jossa muuta teknologiaa ei ole käytettävissä, soveltuu myös peruspuhelin reaaliaikaisen opetuksen välineeksi. Puhelin on hyvä väline, koska oppilaat tuntevat opettajansa persoonana ja jo ääni riittää tutun ihmisen kanssa. Puhelimen äänipuhelun avulla opettaja voi pitää yhteyttä oppilaisiinsa, mutta myös oppilas voi soittaa jopa kesken tunnin opettajalle. Tämä on tärkeätä etenkin kriisitilanteissa, joissa yhteydenpito voi muuten olla vaikeata esim. puutteellisten ohjelmistojen tai päätelaitteiden vuoksi. Yhteydenpitoa äänipuhelulla voi pitää jonkinlaisena vähimmäisvaatimuksena.

Läsnäolon tunnetta voi lisätä aktiivisen kuuntelun avulla. Äänipuhelussa nimi korvaa katsekontaktin. Kaikkien etäopetukseen äänipuhelulla osallistuvien kannattaa etsiä rauhallinen keskusteluympäristö, jossa he voivat keskittyä vuorovaikutukseen.