Siirry sisältöön

Keskustelu:Autonrenkaiden kausivaihto

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Lisää aihe
Wikikirjastosta
 • Kytke käsijarru ja vaihde
 • Jos pois vaihdettavat renkaat ovat peltivanteilla, poista ensin mahdolliset pölykapselit. Ne lähtevät nykäisemällä.
 • Ennen auton nostoa löysää hieman pyörän pultteja niin ettei niitä tarvitse vääntää voimalla auton jo ollessa tunkin varassa.
 • Oikea paine säästää polttoainekuluja. Keskimääräiseen kuormaan nähden liian vähäinen renkaiden ilmanpaine kuluttaa renkaita runoiltaan, jolloin renkaat ovat sileämpiä reunoilta kuin keskeltä. Jos taas rengaspaino on liian suuri, kuluu rengas keskeltä, jolloin se on keskeltä sileämpi kuin reunoilta.
 • Älä käytä auton mukana tullutta tunkkia. Se on suunniteltu kestämään auton nostaminen rengasrikon sattuessa, ei renkaiden kausivaihtoja. Useat autonvalmistajat kieltävät auton oman tunkin käytön kausivaihtoihin. Autotarvikeliikkeet ja marketit myyvät hydraulisia hallitunkkeja jotka maksavat tyypillisesti muutamia kymmeniä euroja. Hallinosturia ei voi käyttää ulkona pehmeällä alustalla. Mikäli autoa nostetaan rengasrikkoa varten tarkoitetulla tunkilla, tulee varmistaa, ettei koskaan seiso niin lähellä, että auton pudotessa tunkilta, jää jalka irrottamattoman renkaan tai auton alle.
  * Nosta autoa vain auton mukana tulleen ohjekirjan neuvomasta kohdasta. Tunkin asettaminen johonkin muuhun kohtaan ja nostaminen siitä voi aiheuttaa huomattavia vaurioita auton korille, tai esimerkiksi tuulilasin särkymisen. Tunkista riippuen voit tarvita jonkin sovitekappaleen tunkin ja auton väliin.
  * Älä työskentele pelkän tunkin varassa, vaan hanki jokin tukeva ja lujatekoinen esine auton alle työnnettäväksi. Tämä sen varalta että tunkki kaikesta huolimatta pettää ja auto putoaa alas. Sopiva parrunpätkä tai esimerkiksi autonrengas helman alle kyljittäin työnnettynä estää suurempia vahinkoja.
  * Poista pyöränpultit ja vaihda rengas. Tarkista, että pintaa on jäljellä vielä lain edellyttämä määrä. Suomessa talvirenkaiden kulumispinta on mm ja kesärenkaiden mm.
  * Kiristä pyöränpultit vuorotellen vähän kerrallaan, jos pultteja on esimerkiksi viisi, kierrä pultit järjestyksessä joka toinen kunne kaikki on käyty läpi. Pultit kiristetään puoliksi vastakkaisilta puolilta ensiksi, minkä jälkeen edetään seuraavaan vastakkaispariin. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että puoliksi kiristäminen tapahtuu tasaisesti ja ettei rengas kiristy vinoon, kun toinen, varsinainen kiristys tehdään. Renkaan mutterin oikean kiristyksen näkee, jos käyttää vääntömomenttiavainta. Liian kevyt kiristäminen voi aiheuttaa pulttien löystymisen ja ääritapauksessa renkaan irtoamisen. Erityisen herkkiä tälle ovat kevytmetallivanteet, joissa joidenkin pulttien ollessa jo löystyneenä, kireämmällä olevat pultit löystyvät siksi, että metalli pulttien ja muttereiden ympärillä on pehmeämpää kuin teräslevyvanteissa.
  * Kun pultit on kiristetty käsivoimin kireälle, pyörän voi laskea maahan.
  * Merkitse poistamaasi renkaaseen sen kohta autossa. Näin voit seuraavalla kerralla asentaa esimerkiksi eturenkaan taakse tasataksesi kulumista. On renkaita, joissa pyörimissuuntaa ei saa vaihtaa. Näissä tapauksissa oikeanpuolienen rengast tulisi aina kiinnittää oikealle puolelle autoa ja vasemmanpuolienne vasemmalle puolelle autoa. Oikea ja vasen katsotaan auton tavanomaiseen kulkusuuntaan päin.
  * Tarkista rengaspaineet esimerkiksi huoltoasemalla. Monissa renkaissa on 0,2 bar:n ero kevyen ja raskaan kuorman välillä. Kun kuorma on raskaampi, tulee ilmaa olla enemmän. Oikean rengaspaineen voi katsoa silloin, kun renkaat ovat suhteellisen kylmät, toisin sanoen niillä ei ole ajettu pitkää matkaa, jolloin ne tulevat lämpimiksi ja rengaspaine lisääntyy tämän vuoksi.
  * Tarkista pulttien kiristys ajettuasi jonkun aikaa