Keskustelu:Digitaalipiirit/Kiikut eli flipflopit

Kohteesta Wikikirjasto
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutamia kommenteja:

 • Asynkronisuun ja synkronisuus selitykset ensimmäisessä kappaleessa on lipsahtanut nurinpäin. Salpa eli eli lukkopiri (latch) on asynkroninen eli tasokellolla varustettu elin. Kiikut taas ovat reunaherkällä kellolla varustettuja eli synkronisia muistielimiä.
 • Tämä johdantokappale kannattaisi kirjoittaa kokonaan uudelleen ja varmistaa käsitteiden merkitykset kurssin oppikirjasta sekä merkitä se myös artikkelin lähteeksi. Ehkä vielä parempi ratkaisu olisi jakaa tämä artikkeli kahteen osaan niin, etä asynkroniset kiikut eli lukkopiirit siirrettäisiin toistaiseksi tyhjänä olevan Lukkopiirit artikkelin sisällöksi.
 • Tässä ensimmäisessä kappaleessa voisi myös luetella mitkä artikkelien esimerkeistä ovat asynkronisia ja mitkä synkronisia. Kaikki esimerkit D-kiikkuun saakka se mukaan lukien näyttävät olevan asynkronisia. Jos artikkeli jaetaan kahdeksi erilliseksi artikkeliksi, edellä sanottua voi soveltaa niin, että artikkelien johdannossa on keskinäiset ristiin viittaukset.
 • Kappaleessa "Portitettu SR -kiikku" väitetään, että portitus muuttaa kiikun synkroniseksi. Tämä ei pidä paikkansa. Se muutu synkroniseksi vasta, jos portitukseen on liitetty myös reunailmaisu.
 • Kappaleessa "D -kiikku", joka itseasiassa kuvaa D-latchia pitäisi hiukan selventää suomenkielistä ilmaisua. Siinä kaiketi koitetaan sanoa, että erilliset R- ja S-tulot on tässä esimerkissä korvattu D-tulolla.
 • Tässä samassa kappaleessa VHDL-kuvaus on synkroninen, vaikka logiikkakaavio ja teksti kuvaa asynkronista toteutusta.
 • JK-kiikku on artikkelin ensimmäinen synkroninen esimerkki, koska sen kellotulossa on reunailmaisu. Samanlaisen reunailmaisun lisäyksellä, myös D-latchista tulisi synkroninen D-kiikku.
 • Sivu kannattaisikin ainakin jakaa johdannon jälkeen kahden pääotsakkeen (Lukkopiirit ja Kikut alle) ja lisätä jälkimäisen otsikon alle vielä synkroninen D-kiikku tai otsikoida viimeinen kappale D-kiikuksi, koska sinä käytetään esimerkkinä D-kiikkua. Parempi tapa on jakaa tämä kahdeksi erilliseksi artikkeliksi edellä sanotulla tavalla.
 • JK-kiikun tilakaavio on virheellinen. Kiikun tilakaaviossa ei ole kuin kaksi tilaa.
 • T-kiikun tilakaaviona esitellään D-kiikun tilakaavio.
 • Jos otsikoit viimeisen edimerkin D-kiikuksi, tilakaaviokuvaukseen pitää silloin lisätä myös S- ja EN-signaalien vaikutus (Asynkroninen S-tulo merkitään tilakaavioon kuten R-tulo, mutta se liitetään 0-tilan asemasta 1-tilaan. EN-tulo merkitän kaavioon D-tulon lisäksi toiseksi tilansiirtoehdoksi).

--Raimondo 25. huhtikuuta 2008 kello 07.05 (UTC)

Tein jo joitakin korjauksia - jään odottamaan lisäkommentteja. --Eskarias 65 25. huhtikuuta 2008 kello 09.25 (UTC)