Siirry sisältöön

Keskustelu:ET5 Todellisuuskäsitykset

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Lisää aihe
Wikikirjastosta
Viimeisin kommentti: 14 vuotta sitten käyttäjältä Thi aiheessa Nimi

Mihin kohti kuuluisi uskontojen sisäinen itsekritiikki? Sekin lienee uskontokritiikin muoto.

Uskonnollisuus-kappale on tynkä ja rakenteeltaan huono, muotoilkaa vapaasti tai korvatkaa jos teillä on tilalle parempaa tekstiä. samoin ateismin ja agnostismin määrittelyä voisi syvennellä.

Objektiivisuus?[muokkaa wikitekstiä]

Uusimmat lisäykset ottavat voimakkaasti kantaa mm. psykoanalyysin turmiollisuuden suhteen. Kulttuurin ymmärtämisen kannalta näkökulma ei tunnu kovin oppikirjamaiselta.

Tehtävien "elämänkatsomustiedon opettajat" on aika kapealla induktiolla (yksi tapaus) muodostettu. Olisi mukavaa, jos esimerkiksi ateismin historiaa täydennettäisiin - tuon McGrathin teokseen perustuvan pätkän kirjoitin tietoisesti lyhyeksi, koska teos oli asenteellinen eikä sen analyysi ateismin nykytilasta oikein kantanut; silti suomenkielisen kirjallisuuden ollessa puutteellista (ja vaikeasti saatavaa) sekin oli minusta tyhjää parempi aloitus. Kannattaisiko se mielestänne poistaa? Ilman muuta sekin sisälsi valintoja. Kriittisyys myös ateismia kohtaan olisi kuitenkin minusta palvelus sitä kohtaan. Yksipuolinen ja yksisilmäinen propagandateksti kuuluu muualle. Lukijat lienevät jo sen verran kriittisiä, että osaavat suhteuttaa tekstiä ilman rautalangasta väännettyjä oikeaoppisia tulkintojakin.

30.12.18 - käyttäjä1234: Pitäisi tuoda selkeästi esille, etteivät kirjat ole virallisen opetussuunnitelman mukaisia tai tehdä kirjoista sen mukaisia. Tällaisenaan, kun kirjat esitetään vain ET-oppikirjoina johtaa tämä harhaan. Kirjat vaikuttavat myös ajavan ainoan käytetyn lähteen (ateistien ehdotus opetussuunnitelmaksi) perusteella tietyn katsomuksellisen ryhmän, ateistien, agendaa. Tämä syö uskottavuutta kirjalta, Wikibooksilta ja ET-oppiaineelta, jonka tulisi ajamatta minkään aatteen agendaa vaan tutkimaan ja tarkkailemaan eri aatteita kriittisessä ja analyyttisessä valossa.

Kirjat tulisi joko korjata vastaamaan virallista opetussuunnitelmaa tai tuoda selvästi esille, etteivät ne sitä noudata esim. otsikolla "Vaihtoehtoinen elämänkatsomustiedon oppikirja kurssille x".

ET ja ET5?[muokkaa wikitekstiä]

Mitenkähän sivua saisi muutettua niin, että tulisi selvemmin esiin, että kyseessä ei ole elämänkatsomustieto yleensä, vaan nimenomaan yhden kurssin opetussuunnitelmaan pohjautuva kirja?

Juha E

Kirjan nimeäminen uudelleen voisi tuodan selvyytä "Maailman selittäminen katsomusperinteissä". Toinen vaihtoehto on muokata kirja haluttuun suuntaan - ollaanko tähän valmiita (saadaanko mitään aikaiseksi)? Mitä haluamme? Toimisiko uudelleen nimetty kirja kokonaisuutena, joka ei kuitenkaan toistaisi elämänkatsomuskirjaa? Voitaisiin lähtä liikkeelle siitä että kirja uudelleennimettäisiin.--Anssi 20. elokuuta 2006 kello 23.44 (UTC)Vastaa


---

Olisin itse valmis nimeämään tämän uudelleen vaikka ET5 - Maailman selittäminen katsomusperinteissä

Juha E


Miten otsikon saa muutettua? Olisin tehnyt sen, mutta en osannut.

Juha E

Väliotsikon vai sivun nimen. Väliotsikon sait muutettua itse (200-luku => 2000-luku), se meni ihan oikein. Sivun nimen muuttamiseksi täytyy rekisteröityä, jolloin sivun ylälaidassa on painike Siirrä, jonka kautta toiminto voidaan tehdä. -- mzlla 20. lokakuuta 2006 kello 09.51 (UTC)Vastaa

Nimi[muokkaa wikitekstiä]

Opetushallituksen otsikko "Maailman selittäminen katsomusperinteissä" ei ole kielellisen ja käsitteellisen selvyyden kannalta paras mahdollinen. Esimerkiksi "Todellisuuskäsitykset" on tiiviimpi mutta asiasisällöllisesti sama. "Maailma" viittaa pelkästään maapalloon, selittämisen käsitteestä ovat filosofitkin erimielisiä, "katsomus" tarkoittaa käsitystä ja voisi kysyä, miksi juuri elämänkatsomustiedossa tulisi puhua juuri perinteistä. --Thi 8. lokakuuta 2009 kello 10.34 (UTC)Vastaa

Viimeinen muokkaus tässä keskustelussa selittänee osaltaan, miksi lähteeksi ei ole valittu opetussuunnitelman perusteita vaan ateistien ehdotus sellaiseksi. Terv, MarjaO, jonka mielestä erilaisten vakaumuksellisten tahojen on toki oikein yrittää vaikuttaa opetussunnitelman perusteisiin, mutta olisi myös ilo ja palvelus elämänkatsomustiedon opetukselle, josa nykyisen opetussuunnitelman mukaisia materiaaleja olisi käytettävissä myös wikikirjastossa.